Czasami, by przygotować smaczny obiad, nie trzeba wiele wysiłku. Wystarczy mieć tylko dobry pomysł i kilka prostych składników pod ręką. Ja moje tanie danie obiadowe często robię z ziemniaków, kiełbasy i pieczarek. Składniki wystarczy tylko oczyścić, rozdrobnić i przyprawić. Resztę robi piekarnik.
Jaką kiełbasę dodać do potrawy?
Do potrawy z piekarnika najlepiej nadaje się cienka kiełbasa, która zawiera nieco tłuszczu. Ja zwykle sięgam po białą kiełbasę parzoną lub nieparzoną. Jej smak doskonale harmonizuje z pozostałymi składnikami i nie wysycha ona w czasie pieczenia tak bardzo, jak kiełbasa wędzona. Poza tym jest o wiele zdrowsza, bo nie ma dodatku soli peklującej.
Jak zrobić ziemniaki pieczone z kiełbasą i pieczarkami?
W tej potrawie najwięcej pracy jest przy ziemniakach. Trzeba je bowiem umyć, obrać, opłukać, rozdrobnić i przyprawić. Zresztą potrzebują one też najdłuższego czasu pieczenia. Gdy wstawiacie do piekarnika surowe ziemniaki, czas ich pieczenia będzie wynosił 40-50 minut. By pozostałe składniki nie przypaliły się, przez większość pieczenia potrawa powinna być przykryta np. kawałkiem folii aluminiowej.
Przepis: Ziemniaki pieczone z kiełbasą
Cząstki ziemniaków pieczone z białą kiełbasą i pieczarkami
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 520 w każdej porcji
Składniki
- ok. 500 g białej kiełbasy parzonej
- 6 ziemniaków
- 200 g pieczarek
- 2-3 łyżki oleju
- rozmaryn lub tymianek
- czosnek granulowany
- pieprz, sól
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówZiemniaki obierz, opłucz, pokrój w ósemki. Pieczarki oczyść. Ziemniaki i pieczarki oprósz czosnkiem granulowanym, pieprzem i ziołami. Skrop olejem, wymieszaj. Część kiełbasy pokrój w talarki, resztę podziel na 4 porcje, każdą ponacinaj.
- Pieczenie potrawyZiemniaki wymieszane z pieczarkami przełóż do naczynia żaroodpornego lub wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż talarki kiełbasy i jej porcje. Całość przykryj folią aluminiową, piecz ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po tym czasie usuń folię, zapiekankę oprósz solą i piecz potrawę jeszcze 10-15 minut, aż składniki ładnie się przyrumienią.
Jak podać ziemniaki pieczone z kiełbasą i pieczarkami?
Ziemniaki pieczone z kiełbasą i pieczarkami to w zasadzie pełne danie obiadowe. Jego dopełnieniem może być jednak sos, np. jogurtowo-czosnkowy, a także porcja warzyw. Mogą być to warzywa gotowane, np. brokuł, duszone, np. papryka, cukinia czy w postaci surówki. Tu dobrze sprawdzi się np. surówka z białej kapusty czy porcja zielonej sałaty z dodatkami.
Czytaj też:
Ten ekspresowy, pożywny obiad robię z trzech prostych składników. Podstawą jest makaronCzytaj też:
Chrupiące kotleciki robię z serka wiejskiego i dwóch zdrowych dodatków. Są idealne nie tylko do obiadu