Wrzucam do naczynia trzy proste składniki i wstawiam do piekarnika. Ten tani obiad robi się sam

Wrzucam do naczynia trzy proste składniki i wstawiam do piekarnika. Ten tani obiad robi się sam

Dodano: 
Kiełbasa pieczona z ziemniakami
Kiełbasa pieczona z ziemniakami Źródło: Shutterstock / yuda chen
Jeśli szukacie pomysłu na tani i szybki obiad, oto i on. Do jego przygotowania potrzebujecie tylko trzech składników, a danie w zasadzie robi się samo. Jestem pewna, że ta potrawa z piekarnika posmakuje całej rodzinie.

Czasami, by przygotować smaczny obiad, nie trzeba wiele wysiłku. Wystarczy mieć tylko dobry pomysł i kilka prostych składników pod ręką. Ja moje tanie danie obiadowe często robię z ziemniaków, kiełbasy i pieczarek. Składniki wystarczy tylko oczyścić, rozdrobnić i przyprawić. Resztę robi piekarnik.

Jaką kiełbasę dodać do potrawy?

Do potrawy z piekarnika najlepiej nadaje się cienka kiełbasa, która zawiera nieco tłuszczu. Ja zwykle sięgam po białą kiełbasę parzoną lub nieparzoną. Jej smak doskonale harmonizuje z pozostałymi składnikami i nie wysycha ona w czasie pieczenia tak bardzo, jak kiełbasa wędzona. Poza tym jest o wiele zdrowsza, bo nie ma dodatku soli peklującej.

Jak zrobić ziemniaki pieczone z kiełbasą i pieczarkami?

W tej potrawie najwięcej pracy jest przy ziemniakach. Trzeba je bowiem umyć, obrać, opłukać, rozdrobnić i przyprawić. Zresztą potrzebują one też najdłuższego czasu pieczenia. Gdy wstawiacie do piekarnika surowe ziemniaki, czas ich pieczenia będzie wynosił 40-50 minut. By pozostałe składniki nie przypaliły się, przez większość pieczenia potrawa powinna być przykryta np. kawałkiem folii aluminiowej.

Przepis: Ziemniaki pieczone z kiełbasą

Cząstki ziemniaków pieczone z białą kiełbasą i pieczarkami

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
520 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 500 g białej kiełbasy parzonej
  • 6 ziemniaków
  • 200 g pieczarek
  • 2-3 łyżki oleju
  • rozmaryn lub tymianek
  • czosnek granulowany
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówZiemniaki obierz, opłucz, pokrój w ósemki. Pieczarki oczyść. Ziemniaki i pieczarki oprósz czosnkiem granulowanym, pieprzem i ziołami. Skrop olejem, wymieszaj. Część kiełbasy pokrój w talarki, resztę podziel na 4 porcje, każdą ponacinaj.
  2. Pieczenie potrawyZiemniaki wymieszane z pieczarkami przełóż do naczynia żaroodpornego lub wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż talarki kiełbasy i jej porcje. Całość przykryj folią aluminiową, piecz ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po tym czasie usuń folię, zapiekankę oprósz solą i piecz potrawę jeszcze 10-15 minut, aż składniki ładnie się przyrumienią.

Jak podać ziemniaki pieczone z kiełbasą i pieczarkami?

Ziemniaki pieczone z kiełbasą i pieczarkami to w zasadzie pełne danie obiadowe. Jego dopełnieniem może być jednak sos, np. jogurtowo-czosnkowy, a także porcja warzyw. Mogą być to warzywa gotowane, np. brokuł, duszone, np. papryka, cukinia czy w postaci surówki. Tu dobrze sprawdzi się np. surówka z białej kapusty czy porcja zielonej sałaty z dodatkami.

Czytaj też:
Ten ekspresowy, pożywny obiad robię z trzech prostych składników. Podstawą jest makaron
Czytaj też:
Chrupiące kotleciki robię z serka wiejskiego i dwóch zdrowych dodatków. Są idealne nie tylko do obiadu