Recepturę na tradycyjną zupę serową postanowiłam wzbogacić o topiony serek i to był strzał w dziesiątkę. Przy okazji dowiedziałam się, że pierwszy tego typu produkt stworzono w 1908 roku Szwajcarii, ponoć próbując w ten sposób rozwiązać problem nadwyżki serów. Kilka lat później, w 1911 roku, Walter Gerber wyprodukował pierwszą partię serka topionego, a w 1917 roku bracia Graf uruchomili pierwszą w Europie fabrykę produkującą serki na skalę masową. Kremowa konsystencja serka topionego szybko znalazła zastosowanie w kuchni, szczególnie w zupach i sosach.
Jak zrobić zupę serową?
Bazą tej pysznej zupy jest bulion, a sekretem jej wyjątkowego smaku – serek topiony. Można dodać go w różnych wariantach smakowych. W zupie świetnie sprawdzają się smaki śmietankowe, ziołowe, a nawet czosnkowe. Przed dodaniem serka do zupy warto pokroić go na mniejsze kawałki lub stopniowo rozpuszczać w niewielkiej ilości ciepłego bulionu, a dopiero potem dodać do reszty. To zapobiegnie grudkom.
Porada: jeśli zupa wydaje się zbyt gęsta, możesz dodać odrobinę wody lub bulionu.
Przepis: Zupa serowa
Kremowa, aromatyczna i pełna smaku na bazie serka topionego. Z dodatkiem chrupiących grzanek i świeżej natki pietruszki
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 339 w każdej porcji
Składniki
- 1 l bulionu
- 250 g serka topionego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka masła
- 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
Do dekoracji:
- kilka listków natki pietruszki
- małe grzanki
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówCebulę obierz i posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Natkę pietruszki umyj i podziel na listki, a z serków zdejmij opakowania.
- Podsmażenie cebuli i czosnkuW garnku rozpuść 1 łyżeczkę masła na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i podsmażaj ją, aż stanie się szklista (około 3-4 minuty). Następnie dodaj czosnek i smaż przez 1 minutę, mieszając, aby się nie przypalił.
- Dodanie składnikówDo garnka wlej 1 litr bulionu i zagotuj. Dodaj 1/3 łyżeczki słodkiej papryki, wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez 5 minut, aby smaki się połączyły. Pokrój serek topiony na mniejsze kawałki (ułatwi to jego rozpuszczenie) i dodaj do gorącego bulionu. Mieszaj, aż serek całkowicie się rozpuści, a zupa nabierze kremowej konsystencji. Spróbuj zupy i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
- Blendowanie zupyAby zupa była idealnie gładka, możesz ją zblendować przy użyciu blendera ręcznego lub kielichowego. Ten krok nie jest konieczny, jeśli odpowiada Ci konsystencja z drobnymi kawałkami cebuli.
- DekorowanieUdekoruj zupę posiekaną natką pietruszki i dodaj kilka grzanek na wierzch.
Co dodać do zupy serowej?
Smak zupy serowej bardzo łatwo wzbogacić. Możesz dodać do niej ugotowane warzywa, takie jak ziemniaki, marchew, seler czy brokuły. Po ugotowaniu wystarczy wszystko zblendować. W roli ulepszaczy smaku świetnie sprawdzą się przyprawy. Eksperymentuj, dodając np. szczyptę curry, kurkumy, gałki muszkatołowej lub odrobinę ostrej bądź wędzonej papryki. Dzięki temu nadasz zupie nieco inny charakter.
Z czym podawać zupę serową?
Ta pyszna zupa najlepiej komponuje się z grzankami czy groszkiem ptysiowym. Możesz ją także posypać prażonymi pestkami dyni lub słonecznika. Dobrym pomysłem jest odrobina oliwy smakowej, np. truflowej lub czosnkowej. Świeżo zmielony pieprz lub płatki chili dodadzą elegancji i charakteru.
Wskazówka: przygotuj grzanki z twistem. Skrop pieczywo oliwą, posyp ulubionymi przyprawami (np. czosnkiem granulowanym, oregano, parmezanem) i zapiecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez kilka minut, aż będą złote i chrupiące.
Czytaj też:
Zapomniane warzywo, które smakuje jak zimowe szparagi. Przygotuj z niego genialną, zdrową zupęCzytaj też:
Zdaniem niektórych, to najlepsza zupa na świecie. Jest sycąca, tania i szybka do zrobienia