Jak szybki obiad, to warto przygotować go na bazie makaronu. Gotuje się go bowiem krótko, a po wymieszaniu z kilkoma dodatkami zamienia się w pyszne danie. Dzisiejszy obiad nie będzie zawierał mięsa, ale dzięki pożywnym dodatkom świetnie będzie sycił. Oczywiście jeśli ktoś ma ochotę, może też wzbogacić danie kawałkami podsmażonego fileta z kurczaka.
Jaki szpinak jest najlepszy do dania?
Do przygotowania makaronu ze szpinakiem tak naprawdę można wykorzystać każdy rodzaj szpinaku. Może to być szpinak w postaci mrożonych liści czy szpinak mrożony rozdrobniony. Ja jednak zwykle robię tę potrawę ze świeżych liści szpinaku, bo przyrządza się ją szybko i wygląda bardzo apetycznie. Ta postać szpinaku dostępna jest przez cały rok w większości sklepów.
Jak zrobić makaron ze szpinakiem i orzechami?
Przygotowanie tego szybkiego dania zaczynam od nastawienia makaronu. W czasie, gdy się gotuje, przyrządzam sos. Po wymieszaniu i podgrzaniu obu składników, danie rozkładam na talerze i posypuję posiekanymi orzechami.
Przepis: Makaron ze szpinakiem i orzechami
Szybkie danie obiadowe na bazie makaronu i szpinaku
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 670 w każdej porcji
Składniki
- 400 g makaronu penne lub świderki
- 200 g świeżych liści szpinaku
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 300 ml śmietanki 30%
- 50-70 g sera z niebieską pleśnią
- sól, pieprz
- kilka orzechów włoskich
Sposób przygotowania
- Gotowanie makaronuMakaron wsyp na osolony wrzątek. Gotuj go według zaleceń producenta. Powinien pozostać lekko twardawy. Odcedź, nie przelewaj zimną wodą.
- Podsmażanie szpinakuSzpinak w razie potrzeby opłucz, osusz. Na patelni rozpuść masło, przesmaż na nim szpinak, by stracił elastyczność. Dodaj posiekany czosnek, smaż kilka minut, by odparował nadmiar płynu.
- Przygotowanie sosuDo szpinaku dodaj śmietanę, całość zagotuj. Dodaj też pokruszony ser. Całość podgrzewaj do czasu, aż powstanie aksamitny sos. Dopraw go solą i pieprzem.
- Serwowanie daniaDo sosu dodaj makaron, całość wymieszaj, podgrzej. Makaron rozłóż na talerze, posyp posiekanymi orzechami.
Wskazówka: Orzechy wcześniej można podprażyć na suchej patelni. Dzięki temu będą bardziej chrupiące i zyskają przyjemny aromat.
Z czego zrobić kremowy sos szpinakowy?
Kremowy sos do szpinaku może bazować na śmietance, ale wcale nie musi. Da się ją bowiem zastąpić twarożkiem kanapkowym, serkiem topionym czy mascarpone. Na ich bazie też powstanie aksamitny sos, który warto wzbogacić czosnkiem i serem pleśniowym dla silniejszego aromatu i smaku. Wszystkie te składniki dobrze też komponują się ze szpinakiem, a także z makaronem.
Czytaj też:
Szybkie kluski leniwe robię z przepisu babci. Pyszne danie gotowe w 30 minutCzytaj też:
Ten tani i szybki obiad robię z makaronu spaghetti. Moja rodzina ciągle o niego prosi