Ta karnawałowa przystawka w stylu retro podbija moje przyjęcia! Jest gotowa w 15 minut

Ta karnawałowa przystawka w stylu retro podbija moje przyjęcia! Jest gotowa w 15 minut

Dodano: 
Przystawka z łososia z sosem kawiorowym
Przystawka z łososia z sosem kawiorowym Źródło: Shutterstock / Pierre-Olivier
Łosoś z sosem kawiorowym to klasyk PRL-u, który łączy smak luksusu z prostotą przygotowania. To ponadczasowa przystawka, na przygotowanie której wystarczy 15 minut.

Łosoś z sosem kawiorowym to klasyczna, elegancka przystawka, która była bardzo popularna w okresie PRL-u, szczególnie podczas karnawałowych imprez. Podawano ją oczywiście na tych bardziej luksusowych przyjęciach, bo przeciętny mieszkaniec Polski Ludowej nie miał dostępu ani do łososia, ani tym bardziej kawioru. Przystawka była serwowana w najznamienitszych lokalach PRL-u. Zajadali się nią partyjni notable i gwiazdy bigbitu. Wędzony łosoś i kawior stanowiły w tamtych czasach szczyt wykwintności i stały się jednym z symboli wyrafinowanego smaku i elegancji ówczesnej siermiężnej rzeczywistości.

Jak zrobić łososia z sosem kawiorowym?

Przygotowanie przystawki jest bardzo proste. Bazą jest sos kawiorowy przygotowywany ze śmietany z dodatkiem czerwonego kawioru. Należy go mieszać bardzo ostrożnie, aby nie zgnieść kawioru. Zamiast wędzonego łososia możesz użyć wędzonego pstrąga lub innej wędzonej ryby – będzie równie dobrze smakować.

Wskazówka: przystawkę podawaj od razu, ale jeżeli chcesz, aby była jeszcze bardziej orzeźwiająca, możesz schłodzić ją przez 10-15 minut w lodówce.

Przepis: Łosoś z sosem kawiorowym

Kawałki wędzonego łososia ułożone na delikatnym sosie z odrobiną czarnego kawioru i szczypiorkową posypką.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
199 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g wędzonego łososia
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki czarnego kawioru

Na sos:

  • 2 łyżki czerwonego kawioru
  • 250 ml śmietany 30%
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól do smaku

Do dekoracji:

  • 1/2 pęczka szczypiorku

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówŁososia pokrój na mniejsze kawałki i skrop oliwą z oliwek. Śmietanę ubij na sztywno, a szczypiorek umyj i drobno posiekaj.
  2. Przygotowanie sosu kawiorowegoW misce wymieszaj śmietankę z sokiem z cytryny i solą. Dodaj do nich czerwony kawior i całość jeszcze raz delikatnie wymieszaj, uważając, aby nie zgnieść kawioru.
  3. Układanie i dekorowanie przystawkiDo szklanych miseczek lub pucharków włóż porcję sosu kawiorowego i umieść na nim pokrojonego łososia. Na każdą porcję łososia nałóż odrobinę czarnego kawioru i posyp posiekanym szczypiorkiem.

Jak zmniejszyć kaloryczność łososia z sosem kawiorowym?

Zamiast pełnotłustej śmietany, użyj produktu o niższej zawartości tłuszczu lub zastąp śmietanę jogurtem naturalnym. Możesz także zmniejszyć ilość oliwy z oliwek do 1-1,5 łyżki, co obniży kaloryczność o około 100-150 kcal, ponieważ oliwa z oliwek ma około 120 kcal na łyżkę.

Jak podawać łososia z sosem kawiorowym?

Tradycyjnie podawano tę przystawkę na półmiskach. Bardzo często łososia układano na plasterkach cytryny, które w czasach PRL-u były równie trudne do zdobycia, jak kawior. Pomiędzy kawałki łososia dodawano za pomocą szprycy cukierniczej sos kawiorowy. We współczesnej wersji przystawkę możesz serwować nieco inaczej. Na przykład w przezroczystych naczyniach – szklanych lub z tworzywa. Łososia na sosie kawiorowym można podać również na małych kromkach chleba, tostach lub na ciasteczkach kruchych. To świetna opcja na przyjęcia koktajlowe.

Czytaj też:
Najlepszą przekąskę w 10 minut robię z tych 3 składników. Zachwytom nie ma końca
Czytaj też:
Kanapeczki w wersji mini. Ekspresowa przekąska nie tylko na sylwestrowe przyjęcie