Duszone mięso nie jest w naszej kuchni tak popularne, jak mięso smażone czy pieczone. Warto jednak czasami zdecydować się na ten sposób jego przyrządzenia, bo odznacza się licznymi zaletami. Mięso wychodzi bowiem miękkie, soczyste i otoczone pysznym sosem, którym można polać ziemniaki albo kaszę. A jak już się decydować na gulasz, to najlepiej na oryginalny, przygotowany według węgierskiej receptury.
Kilka słów o węgierskim gulaszu
Gulasz to danie wywodzące się z kuchni węgierskiej i chyba jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań tej kuchni. Jest to mięso wołowe, wieprzowe lub baranie, duszone w sosie ze sporym dodatkiem warzyw i przypraw. To właśnie dzięki papryce, cebuli i pomidorom oraz sproszkowanej papryce słodkiej i ostrej zyskuje niepowtarzalny smak, aromat i gęstość. Do gulaszu można też dodać ziemniaki lub kluski, dzięki czemu danie będzie jeszcze bardziej pożywne i kompleksowe.
Jak zrobić węgierski gulasz wieprzowy?
Przygotowanie węgierskiego gulaszu rozpoczyna się od podsmażenia mięsa i cebuli. Potem dodaje się do nich pozostałe warzywa i przyprawy, a także trochę bulionu. Całość gotuje się na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie, a sos odpowiednio zgęstnieje.
Przepis: Gulasz węgierski
Węgierski gulasz z wieprzowiny, cebuli, papryki i pomidorów
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- węgierska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 425 w każdej porcji
Składniki
- 600 g mięsa wieprzowego (np. łopatka, karkówka)
- 2 cebule
- 2 czerwone papryki
- 2 pomidory lub 200 g pomidorów z puszki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju lub smalcu
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- 2 liście laurowe
- 1 szklanka bulionu (warzywnego lub mięsnego)
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówMięso umyj, osusz, pokrój w kostkę o boku około 2–3 cm. Cebule obierz, pokrój w kostkę. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski lub kostkę. Pomidory sparz wrzątkiem, zdejmij skórkę i pokrój w kostkę.
- Podsmażanie składnikówW dużym garnku rozgrzej olej lub smalec. Dodaj mięso i smaż je, aż się ładnie zrumieni. Wtedy dodaj do niego pokrojoną cebulę i smaż na średnim ogniu, aż stanie się szklista. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i smaż 30 sekund. Dodaj słodką i ostrą paprykę w proszku, wymieszaj, krótko przesmaż.
- Duszenie mięsaDo mięsa i cebuli dodaj pokrojoną paprykę, pomidory, liście laurowe i kminek. Wlej bulion, tak aby składniki były lekko przykryte. Całość zagotuj, a potem zmniejsz ogień, przykryj garnek pokrywką i duś około 1,5 godziny, mieszając co jakiś czas. Jeśli sos jest zbyt rzadki, odkryj garnek pod koniec gotowania, aby odparować nadmiar płynu. Gulasz dopraw solą i pieprzem do smaku.
Jak podać węgierski gulasz?
Węgierski gulasz można podać na stół w garnku, tak by wszyscy sobie go nakładali. Można też od razu nałożyć go do miseczek, posypać posiekaną natką pietruszki i podać z pieczywem. Typowo obiadowa wersja gulaszu, to jednak mięso serwowane z kluskami, ziemniakami albo kaszą. Do dania można podać warzywa gotowane lub marynowane oraz różne surówki, np. surówkę z kiszonej kapusty czy surówkę z marchewki.
Czytaj też:
Świąteczny gulasz z indyka z sekretnym składnikiem. To jednogarnkowe danie rozgrzewa i zachwyca smakiemCzytaj też:
Gulasz wołowy z zapiekanką z ziemniaków i serkiem puszystym Almette śmietankowym