Ten węgierski gulasz zachwyca gęstością i smakiem. Raz spróbujesz i nie przyrządzisz inaczej

Ten węgierski gulasz zachwyca gęstością i smakiem. Raz spróbujesz i nie przyrządzisz inaczej

Dodano: 
Gulasz
Gulasz Źródło: Shutterstock / Angelika Heine
Gulasz to mięso duszone w sosie. Trzeba jednak przyznać, że sos w tym węgierskim gulaszu to prawdziwe mistrzostwo świata. Jest pełen smaku i na tyle gęsty, że doskonale pokrywa ziemniaki czy kaszę. To najlepszy gulasz, jaki jadłam.

Duszone mięso nie jest w naszej kuchni tak popularne, jak mięso smażone czy pieczone. Warto jednak czasami zdecydować się na ten sposób jego przyrządzenia, bo odznacza się licznymi zaletami. Mięso wychodzi bowiem miękkie, soczyste i otoczone pysznym sosem, którym można polać ziemniaki albo kaszę. A jak już się decydować na gulasz, to najlepiej na oryginalny, przygotowany według węgierskiej receptury.

Kilka słów o węgierskim gulaszu

Gulasz to danie wywodzące się z kuchni węgierskiej i chyba jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań tej kuchni. Jest to mięso wołowe, wieprzowe lub baranie, duszone w sosie ze sporym dodatkiem warzyw i przypraw. To właśnie dzięki papryce, cebuli i pomidorom oraz sproszkowanej papryce słodkiej i ostrej zyskuje niepowtarzalny smak, aromat i gęstość. Do gulaszu można też dodać ziemniaki lub kluski, dzięki czemu danie będzie jeszcze bardziej pożywne i kompleksowe.

Jak zrobić węgierski gulasz wieprzowy?

Przygotowanie węgierskiego gulaszu rozpoczyna się od podsmażenia mięsa i cebuli. Potem dodaje się do nich pozostałe warzywa i przyprawy, a także trochę bulionu. Całość gotuje się na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie, a sos odpowiednio zgęstnieje.

Przepis: Gulasz węgierski

Węgierski gulasz z wieprzowiny, cebuli, papryki i pomidorów

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
węgierska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz. 40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
425 w każdej porcji

Składniki

  • 600 g mięsa wieprzowego (np. łopatka, karkówka)
  • 2 cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 2 pomidory lub 200 g pomidorów z puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju lub smalcu
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 2 liście laurowe
  • 1 szklanka bulionu (warzywnego lub mięsnego)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówMięso umyj, osusz, pokrój w kostkę o boku około 2–3 cm. Cebule obierz, pokrój w kostkę. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski lub kostkę. Pomidory sparz wrzątkiem, zdejmij skórkę i pokrój w kostkę.
  2. Podsmażanie składnikówW dużym garnku rozgrzej olej lub smalec. Dodaj mięso i smaż je, aż się ładnie zrumieni. Wtedy dodaj do niego pokrojoną cebulę i smaż na średnim ogniu, aż stanie się szklista. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i smaż 30 sekund. Dodaj słodką i ostrą paprykę w proszku, wymieszaj, krótko przesmaż.
  3. Duszenie mięsaDo mięsa i cebuli dodaj pokrojoną paprykę, pomidory, liście laurowe i kminek. Wlej bulion, tak aby składniki były lekko przykryte. Całość zagotuj, a potem zmniejsz ogień, przykryj garnek pokrywką i duś około 1,5 godziny, mieszając co jakiś czas. Jeśli sos jest zbyt rzadki, odkryj garnek pod koniec gotowania, aby odparować nadmiar płynu. Gulasz dopraw solą i pieprzem do smaku.

Jak podać węgierski gulasz?

Węgierski gulasz można podać na stół w garnku, tak by wszyscy sobie go nakładali. Można też od razu nałożyć go do miseczek, posypać posiekaną natką pietruszki i podać z pieczywem. Typowo obiadowa wersja gulaszu, to jednak mięso serwowane z kluskami, ziemniakami albo kaszą. Do dania można podać warzywa gotowane lub marynowane oraz różne surówki, np. surówkę z kiszonej kapusty czy surówkę z marchewki.

Czytaj też:
Świąteczny gulasz z indyka z sekretnym składnikiem. To jednogarnkowe danie rozgrzewa i zachwyca smakiem
Czytaj też:
Gulasz wołowy z zapiekanką z ziemniaków i serkiem puszystym Almette śmietankowym

Źródło: smaki.pl