Uwielbiam ten przepis na ciasto drożdżowe: nie trzeba przy nim czekać, aż wyrośnie. To ogromna oszczędność czasu, dlatego te słodkie cynamonki drożdżowe często robię rano. Poświęcam 10 minut i wkładam bułeczki do piekarnika. U mnie w domu znikają jeszcze ciepłe, ale są dobre nawet na drugi dzień. Smakują doskonale z kawą lub herbatą.
Jak zrobić cynamonki drożdżowe?
Przepis na ciasto jest bardzo prosty, a jeśli masz robot kuchenny z hakiem do wyrabiania ciasta, możesz wrzucić wszystko do misy, aby się mieszało i w tym czasie przygotować masło cynamonowe.
Pokrojone kawałki drożdżowej rolady z cynamonowym wnętrzem układaj obok siebie w tortownicy lub prostokątnej blasze. Podczas pieczenia cynamonowe ślimaczki wyrosną i połączą się. Wygląda to efektownie, a bułeczki można łatwo odrywać od całości.
Ja zawsze ciepłe jeszcze cynamonki polewam lukrem. Lukier można zrobić na bazie wody (jak w przepisie), ale też z dodatkiem tej samej ilości soku z cytryny albo soku z pomarańczy.
Rada: swoje cynamonki możesz zrobić także w inny sposób, który ja czasem wykorzystuję. Ciasto rozwałkowuję, smaruję cynamonowym masłem i kroję na prostokąty lub kwadraty, które układam pionowo jeden za drugim w podłużnej foremce (keksówce). Wówczas z piekarnika wyjmuję cynamonowy chlebek, z którego można odrywać słodkie kromki.
Przepis: Drożdżowe cynamonki
Szybkie bułeczki drożdżowe z cynamonem.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 486 w każdej porcji
Składniki
- 600 g mąki pszennej
- 40 g drożdży
- 300 ml ciepłej wody
- 50 ml oleju
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 łyżki cukru
nadzienie:
- 150 g miękkiego masła
- 2 łyżki cynamonu
- 4 łyżki cukru
na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1,5 łyżki wody
Sposób przygotowania
- Robienie ciasta i nadzieniaDrożdże rozpuść w części wody (ciepłej, ale nie gorącej), dodaj mąkę, resztę wody, olej, cukier, sól i wyrób na gładkie ciasto. Miękkie masło wymieszaj z cynamonem i cukrem.
- Pieczenie cynamonekCiasto rozwałkuj na prostokąt. Posmaruj cynamononowym masłem i zwiń jak roladę. Pokrój na grube plastry i układaj je w blasze (blisko siebie, ale nie powinny się dotykać). Wierzch również możesz posmarować resztką masła z cynamonem. Piecz ok. 40 minut w temperaturze 190 stopni.
- Lukrowanie cynamonekCukier utrzyj z wodą na gładki lukier i polej nim obficie ciepłe jeszcze cynamonki.
Inne pomysły na nadzienie do drożdżówki
T ciasto drożdżowe możesz przed pieczeniem posmarować również innymi dodatkami. Np. owocowym dżemem czy konfiturą, ale może to być również krem czekoladowy czy krem czekoladowo-orzechowy. Ciasto przed zwinięciem w rulon możesz również posypać posiekanymi orzeszkami (np. włoskimi albo laskowymi) albo uprażonymi płatkami migdałów.
Czytaj też:
Szybko miksuję kilka składników i przelewam do formy. To ciasto na maślance robię nawet zimąCzytaj też:
To proste ciasto do weekendowej kawy to u mnie hit. Prosty przepis bez grama proszku do pieczenia