Szybkie cynamonki drożdżowe mają chrupiącą skórkę i mięciutkie wnętrze. Ciasto nie musi wyrastać

Szybkie cynamonki drożdżowe mają chrupiącą skórkę i mięciutkie wnętrze. Ciasto nie musi wyrastać

Dodano: 
Cynamonki drożdżowe
Cynamonki drożdżowe Źródło: Katarzyna Świerczyńska
Te cynamonki drożdżowe to mój ekspresowy patent na coś słodkiego. Same przygotowania zabierają mi nie więcej niż 10 minut, a po kolejnych 40 minutach mam już gotowe pachnące bułeczki.

Uwielbiam ten przepis na ciasto drożdżowe: nie trzeba przy nim czekać, aż wyrośnie. To ogromna oszczędność czasu, dlatego te słodkie cynamonki drożdżowe często robię rano. Poświęcam 10 minut i wkładam bułeczki do piekarnika. U mnie w domu znikają jeszcze ciepłe, ale są dobre nawet na drugi dzień. Smakują doskonale z kawą lub herbatą.

Jak zrobić cynamonki drożdżowe?

Przepis na ciasto jest bardzo prosty, a jeśli masz robot kuchenny z hakiem do wyrabiania ciasta, możesz wrzucić wszystko do misy, aby się mieszało i w tym czasie przygotować masło cynamonowe.

Pokrojone kawałki drożdżowej rolady z cynamonowym wnętrzem układaj obok siebie w tortownicy lub prostokątnej blasze. Podczas pieczenia cynamonowe ślimaczki wyrosną i połączą się. Wygląda to efektownie, a bułeczki można łatwo odrywać od całości.

Ja zawsze ciepłe jeszcze cynamonki polewam lukrem. Lukier można zrobić na bazie wody (jak w przepisie), ale też z dodatkiem tej samej ilości soku z cytryny albo soku z pomarańczy.

Rada: swoje cynamonki możesz zrobić także w inny sposób, który ja czasem wykorzystuję. Ciasto rozwałkowuję, smaruję cynamonowym masłem i kroję na prostokąty lub kwadraty, które układam pionowo jeden za drugim w podłużnej foremce (keksówce). Wówczas z piekarnika wyjmuję cynamonowy chlebek, z którego można odrywać słodkie kromki.

Przepis: Drożdżowe cynamonki

Szybkie bułeczki drożdżowe z cynamonem.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
486 w każdej porcji

Składniki

  • 600 g mąki pszennej
  • 40 g drożdży
  • 300 ml ciepłej wody
  • 50 ml oleju
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru

nadzienie:

  • 150 g miękkiego masła
  • 2 łyżki cynamonu
  • 4 łyżki cukru

na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1,5 łyżki wody

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciasta i nadzieniaDrożdże rozpuść w części wody (ciepłej, ale nie gorącej), dodaj mąkę, resztę wody, olej, cukier, sól i wyrób na gładkie ciasto. Miękkie masło wymieszaj z cynamonem i cukrem.
  2. Pieczenie cynamonekCiasto rozwałkuj na prostokąt. Posmaruj cynamononowym masłem i zwiń jak roladę. Pokrój na grube plastry i układaj je w blasze (blisko siebie, ale nie powinny się dotykać). Wierzch również możesz posmarować resztką masła z cynamonem. Piecz ok. 40 minut w temperaturze 190 stopni.
  3. Lukrowanie cynamonekCukier utrzyj z wodą na gładki lukier i polej nim obficie ciepłe jeszcze cynamonki.

Inne pomysły na nadzienie do drożdżówki

T ciasto drożdżowe możesz przed pieczeniem posmarować również innymi dodatkami. Np. owocowym dżemem czy konfiturą, ale może to być również krem czekoladowy czy krem czekoladowo-orzechowy. Ciasto przed zwinięciem w rulon możesz również posypać posiekanymi orzeszkami (np. włoskimi albo laskowymi) albo uprażonymi płatkami migdałów.

Czytaj też:
Szybko miksuję kilka składników i przelewam do formy. To ciasto na maślance robię nawet zimą
Czytaj też:
To proste ciasto do weekendowej kawy to u mnie hit. Prosty przepis bez grama proszku do pieczenia

Źródło: smaki.pl