Smaczne, lekkie ciasto smakuje o każdej porze roku. Zwłaszcza jeśli doda się do niego owoce. Zimą można sięgnąć po jabłka czy gruszki, a także po owoce mrożone lub z syropu. Z ich dodatkiem ciasto też wychodzi wspaniałe, więc nie trzeba czekać do lata, by je przygotować. Dziś zapraszam was na szybkie ciasto na maślance z dodatkiem mrożonych truskawek.
Jakie owoce można dodać do ciasta na maślance?
Do ciasta na maślance doskonale pasują owoce jagodowe, np. truskawki, borówki amerykańskie, a także śliwki, morele czy brzoskwinie. Zimą można je zastąpić odpowiednikami mrożonymi lub z syropu. Owoce mrożone należy wcześniej rozmrozić i osączyć z nadmiaru płynu. Owoce z syropu również należy dokładnie osączyć. Nadmiar wody czy soku może bowiem spowodować, że ciasto nie wyrośnie jak powinno.
Jak zrobić szybkie ciasto na maślance z mrożonymi owocami?
Przygotowanie szybkiego ciasta na maślance sprowadza się do zmiksowania kilku składników. Trzeba to jednak zrobić w odpowiedniej kolejności, tak by składniki dobrze się ze sobą połączyły i by ciasto po upieczeniu było puszyste. Najpierw trzeba więc zmiksować jajka z cukrem, a potem połączyć je z maślanką i olejem. Teraz przychodzi czas na łączenie tej masy z sypkimi składnikami. Ciasto należy krótko wymieszać, przelać do formy, ułożyć na nim owoce i całość wstawić do piekarnika.
Przepis: Ciasto na maślance z mrożonymi truskawkami
Szybkie ciasto ucierane z dodatkiem maślanki i mrożonych owoców
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 16
- Liczba kalorii
- 170 w każdej porcji
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka maślanki
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 300 g mrożonych truskawek lub jagód, śliwek
Sposób przygotowania
- Rozmrażanie owocówOwoce rozmroź w temperaturze pokojowej, przełóż je na sito, by osączyć je z nadmiaru soku. Możesz je lekko oprószyć mąką.
- Miksowanie składnikówW misce zmiksuj jajka z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodaj maślankę i olej, całość krótko zmiksuj. W drugiej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj je do mokrych składników, krótko wymieszaj.
- Pieczenie ciastaCiasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej tartą bułką. Wyrównaj jego powierzchnię, ciasto posyp rozmrożonymi owocami. Piecz ok. 50 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Jak udekorować ciasto na maślance z owocami?
Ciasto na maślance z owocami przed pieczeniem warto posypać kruszonką. Dzięki temu zyska ładny wygląd, a także ciekawszą strukturę i lepszy smak. Kruszonkę możecie zrobić rozkruszając w palcach 50 g masła ze 100 g mąki i 50 g cukru. Ciasto zamiast tego po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Czytaj też:
Tym kruchym ciastem zajada się cała moja rodzina. Jego sekretem jest babciny przepisCzytaj też:
To lekkie ciasto składa się z trzech pysznych warstw. Nie trzeba go piec, a smakuje bosko