Uwielbiam ciasto ptasie mleczko. Poznaj sekretny przepis, który pokochasz od pierwszego kęsa

Uwielbiam ciasto ptasie mleczko. Poznaj sekretny przepis, który pokochasz od pierwszego kęsa

Dodano: 
Ciasto ptasie mleczko
Ciasto ptasie mleczko Źródło: Shutterstock / Pixel-Shot
Puszysty biszkopt w duecie z delikatną i lekką pianką, a wszystko to oblane czekoladą. Takim ciastem mama umilała nam zimowe popołudnia. Polecam przepis na deser z sentymentem.

Stary przepis mojej mamy na ciasto, które łączy klasyczny biszkopt z lekką pianką. To jeden z moich ulubionych słodkich smaków z dzieciństwa. Ciasto jest domową wariacją popularnego słodkiego przysmaku – ptasiego mleczka. Ta kultowa pianka została spopularyzowana w latach 30. XX wieku, gdy pojawiła się w ofercie jednego z najbardziej znanych ówczesnych producentów słodyczy. Inspiracją do powstania ptasiego mleczka był francuski deser „mousse”, ale polska wersja jest bardziej delikatna i piankowa. W czasach PRL-u bardzo popularne były domowe wersje ptasiego mleczka. Przysmak ten przygotowywano również na różnego rodzaju spodach, najczęściej na biszkoptowym blacie lub z pokruszonych ciasteczek, np. herbatników.

Jak zrobić ciasto ptasie mleczko?

Bazą tego ciasta jest puszysty biszkopt, a w zasadzie jeden jego blat. Przepis na ten słodki przysmak pochodzi z czasów PRL-u. Pieczono wtedy duży biszkopt, który przecinano na 2-3 blaty stanowiące bazę różnych wypieków. Moja mama wykorzystywała go, aby przygotować swoje popisowe trio: ptasie mleczko, klasyczny wielkopolski brzdąc oraz ciasto z galaretką. To świetny sposób na zaoszczędzenie czasu i produktów, szczególnie gdy przygotowujemy słodkości na rodzinną uroczystość czy świąteczne wypieki.

Robiąc piankę, pamiętaj, aby jaja zawsze przelać wrzątkiem. Istotne jest także dokładne oddzielenie białek. Jeżeli do białek przedostanie się choćby odrobina żółtka, wówczas masa nie wyjdzie idealna.

Porada: biszkopt piecz w odpowiedniej temperaturze – najlepiej 180 stopni Celsjusza i pamiętaj, aby zawsze ostudzić ciasto przed nałożeniem pianki.

Przepis: Ciasto ptasie mleczko

Biszkoptowy spód przykryty puszystą pianką i polany czekoladą. Ciasto smakuje najlepiej po minimum dwóch godzinach spędzonych w lodówce.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
1 godz.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
473 w każdej porcji

Składniki

Na biszkopt:

  • 8 jajek
  • 260 g drobnego cukru
  • 260 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 3 łyżki przegotowanej wody
  • sok z 1/3 cytryny

Na piankę:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 krople aromatu śmietankowego
  • 2 łyżki żelatyny
  • 100 ml wrzątku

Na polewę:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 2 łyżeczki śmietanki kremówki 36%

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składników na biszkopMąkę przesiej dwukrotnie, wymieszaj z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli oraz kakao. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj na jasną, puszystą masę z 200 g cukru i 1 łyżeczką cukru waniliowego. Pod koniec ucierania żółtek dodawaj po 1 łyżce wody. Białka ubij na sztywną pianę, dodając stopniowo pozostałe 60 g cukru. Połącz ubitą pianę z masą żółtkową dodając suche składniki (przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli) i delikatnie wymieszaj.
  2. Pieczenie biszkoptuRozgrzej piekarnik do 175-180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wyłóż okrągłą blaszkę (o średnicy 28 cm) papierem do pieczenia. Wstaw blachę z ciastem do nagrzanego piekarnika i piecz około 25-30 minut. Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i ostrożnie przełóż na kratkę. Zdejmij papier do pieczenia i pozostaw do ostygnięcia.
  3. Przygotowanie piankiJajka wyłóż na sitko i przelej gorącą wodą. Starannie oddziel żółtka od białek. Zalej żelatynę gorącą wodą, wymieszaj i odstaw do przestygnięcia. Ubij białka. Cały czas miksując, dodawaj cukier, najlepiej po łyżeczce. Gdy cukier połączy się z białkami, stopniowo dodaj sok z cytryny i aromat śmietankowy. Miksuj przez około 1-2 minuty, aż piana zgęstnieje. Do piany z białek wlej cienką strużką żelatynę i miksuj na minimalnej prędkości, aż składniki się połączą.
  4. Składanie ciastaWystudzony biszkopt przekrój na trzy równe blaty (najlepiej za pomocą noża strunowego). Do tego przepisu potrzeby będzie tylko jeden, więc pozostałe dwa możesz wykorzystać do innych ciast. Wymieszaj sok z cytryny z przegotowaną wodą o temperaturze pokojowej. Nasącz nim blat biszkoptu. Na tak przygotowany spód wlej masę i przykryj folią spożywczą. Ciasto wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
  5. Przygotowanie polewyTabliczkę czekolady połam na mniejsze kawałki, odłóż 2-3 kostki, a resztę roztop w kąpieli wodnej. Możesz dodać 2 łyżeczki śmietanki kremówki 36%. Polewa jest gotowa, gdy czekolada zyska płynną konsystencję. Odłożone kostki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  6. Dekorowanie ciastaSchłodzone ciasto wyciągnij z lodówki. Wierzch polej przygotowaną polewą i ponownie umieść w lodówce. Przed podaniem udekoruj wierzch ciasta starą czekoladą.

Jak podawać ciasto ptasie mleczko?

Ciasto najlepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w lodówce. Dzięki temu pianka ma czas, by stężeć. Jeśli chcesz wzbogacić dekorację, poza tartą czekoladą, możesz udekorować ciasto pralinkami, wiórkami kokosowymi, posypką z białej czekolady lub świeżymi owocami, np. malinami czy truskawkami. Dla bardziej eleganckiego wyglądu dekorację możesz uzupełnić o dodatek świeżych jadalnych kwiatów.

Czytaj też:
Król peerelowskich przyjęć mojej mamy. Zdradziła mi przepis na kultowe ciasto, które wraca do łask
Czytaj też:
Ta domowa czekolada budzi nostalgię za PRL-em. Sprawdź kultowy przepis naszych mam i babć