To placki z brokułów. Są wyśmienite jako kolacja, ale można je również zaserwować na obiad, albo zabrać jako przekąskę do pracy czy szkoły. Robi się je łatwo, a swój smak zawdzięczają nie tylko brokułom, ale też innym dodatkom. Placki z brokułów mają jeszcze jedną zaletę: robi się je szybko. Razem ze smażeniem nie powinno ci to zająć więcej, niż pół godziny.
Jak zrobić placki z brokułów?
Są różne szkoły dodawania brokułów do ciasta na placki. My proponujemy, aby jedynie krótko je sparzyć i zetrzeć na tarce. To sprawi, że zachowają ładny kolor, a drobinki brokułowe ładnie rozprowadzą się po cieście. Ale jeśli chcesz czuć kawałki brokułów w swoich plackach, zamiast trzeć różyczki na tarce, posiekaj je nożem na kawałki i wrzuć do ciasta.
Do ciasta na placki z brokułów koniecznie dodaj ser. Może to być dowolny ser żółty, np. cheddar czy gouda. Doskonale sprawdzi się także wyrazisty i aromatyczny parmezan.
Jeśli lubisz, do ciasta na placki możesz dodać także przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz posiekane drobno zioła, np. natkę pietruszki, koperek, ale też miętę czy tymianek.
Przepis: Placki z brokułów
Pyszne placuszki warzywne.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 203 w każdej porcji
Składniki
- 1 brokuł
- 1 ziemniak
- 3 jajka
- 50 g tartego sera żółtego
- 1 mała cebula
- 4 łyżki mąki pszennej
- sól
dodatkowo:
- oliwa do smażenia
Sposób przygotowania
- Szykowanie ciasta na plackiBrokuła podziel na mniejsze części i wrzuć na 2 minuty na wrzątek. Następnie zetrzyj na tarce. Dodaj jajka, mąkę, posiekaną drobno cebulkę, ser, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.
- Smażenie plackówKładź niewielkie porcje ciasta na rozgrzany na patelni tłuszcz. Smaż na złoto z obu stron.
Jak jeść placki z brokułów?
Placki z brokułów rewelacyjnie smakują z wszelkimi sosami na zimno na bazie jogurtu, śmietany czy majonezu. Może to być sos czosnkowy (bardzo taki polecamy), ale też koperkowy czy limonkowy. Do placków można również zaserwować keczup czy ostre sosy na bazie papryki.
Zawsze dobrym wyborem będzie podanie placków z brokułów w towarzystwie świeżych warzyw, chociażby pokrojonych na połówki pomidorków koktajlowych, plasterków ogórka szklarniowego czy kawałków kolorowej papryki.
Placki można podawać także z sosami na ciepło, np. sosem pieczarkowym albo prostym sosem śmietanowo-serowym.
Czytaj też:
Ten genialny sos mogę dodawać do wszystkiego. Prosty i szybki przepis mam od znajomego kucharza