Ciasta z kremem są eleganckie i pyszne. Warto przygotować taki specjał na wyjątkową okazję. Mogą to być Święta, Nowy Rok czy inna uroczystość. Goście z pewnością będą zachwyceni tym wyjątkowym deserem, który kryje w sobie smak czekolady, kokosa i kajmaku.
Czy trzeba dodawać czekoladę do ciasta?
Ciasto czekoladowe zwykle powinno się nazywać ciastem kakaowym, bo dodajemy do niego zazwyczaj kakao. Trzeba jednak pamiętać, że kakao również wchodzi w skład czekolady, więc nasze kakaowe ciasto smakowo będzie takie, jak trzeba. Oczywiście do ciasta nie dodajemy kakao z cukrem, tylko klasyczne, ciemne kakao, które jest pełne smak i aromatu. Jeśli jednak chcecie wzmocnić czekoladowy smak ciasta, możecie wymieszać je ze startą czekoladą deserową lub mleczną.
Jak zrobić ciasto Bounty?
Przygotowanie ciasta Bounty należy zacząć od upieczenia ciasta czekoladowego. Gdy wystygnie, trzeba wyłożyć na nie masę kokosową i przykryć ją kremem kajmakowym. Ciasto najsmaczniejsze jest po kilku godzinach chłodzenia, gdy jego smaki dobrze się ze sobą poprzenikają. Do dekoracji ciasta najlepiej użyć składników, wykorzystanych w deserze. Ja zwykle posypuję je wiórkami kokosowymi i startą czekoladą.
Przepis: Ciasto Bounty
Ciasto czekoladowe z masą kokosową i kremem kajmakowym
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 40 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 24
- Liczba kalorii
- 280 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto czekoladowe:
- 120 g masła
- 150 g cukru
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 3 łyżki wody
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 jajka
Na masę kokosową:
- ok. 300 ml mleka
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 200 g wiórków kokosowych
Na krem:
- 250 g mascarpone
- 150 g masy kajmakowej
- 200 ml śmietanki 30%
Do dekoracji:
- wiórki kokosowe
- 50 g czekolady deserowej
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaW rondelku umieść masło, cukier, kakao i wodę. Całość podgrzej do rozpuszczenia, zagotuj, gotuj na małym ogniu kilka minut, aż masa nieco zgęstnieje. Wystudź ją, zmiksuj z żółtkami. Połącz z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą. Delikatnie wymieszaj z pianą z białek.
- Pieczenie ciastaProstokątną formę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto. Piecz je ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Ciasto wystudź.
- Przygotowanie masy kokosowejW rondelku zagotuj mleko z masłem i cukrem. Dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj i gotuj ok. 5 minut, aż masa zgęstnieje. Odstaw do przestudzenia.
- Przygotowanie ciastaMascarpone przełóż do miski, zmiksuj. Zmiksuj z masą kajmakową. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, dodaj do serka, delikatnie wymieszaj.
- Składanie ciastaNa ciasto czekoladowe wyłóż masę kokosową, równomiernie ją rozprowadź. Na wierzch wyłóż krem kajmakowy, wyrównaj powierzchnię. Wierzch ciasta posyp wiórkami kokosowymi i startą na dużych oczkach czekoladą. Ciasto dobrze schłodź.
Jak przechowywać ciasto Bounty?
Ciasto Bounty zawiera krem, co narzuca chłodnicze warunki przechowywania. By więc ciasto jak najdłużej zachowało swoje walory, najlepiej trzymać je w lodówce. Wcześniej jednak należy je umieścić w zamykanym pojemniku lub owinąć folią spożywczą. Krem łatwo bowiem pochłania obce zapachy. Gdy temperatura na zewnątrz jest stabilna i wynosi 1-4 stopnie Celsjusza, zapakowane ciasto można też wynieść np. na balkon.
Czytaj też:
Do sernika na Boże Narodzenie dodaję mak i bakalie. Lepszego nie kupię w żadnej cukierniCzytaj też:
Ciasto Wiewiórka tak szybko znika, jak szybko się je robi. To mój prosty przepis nie tylko na święta