Była warzywem biedoty, dziś jest rarytasem. Sprawdź, dlaczego kucharze topowych restauracji sięgają po brukiew

Była warzywem biedoty, dziś jest rarytasem. Sprawdź, dlaczego kucharze topowych restauracji sięgają po brukiew

Dodano: 
Brukiew
Brukiew Źródło: Shutterstock
Hybryda rzepy i kapusty, wyparta przez ziemniaki, ratowała nas w ciężkich czasach. Brukiew wraca do łask.

Brukiew, znana również jako karpiel lub kwaki, to warzywo korzeniowe, powstałe ze skrzyżowania rzepy i kapusty. Przywędrowała do nas prawdopodobnie ze Skandynawii lub Rosji, a pierwsza drukowana wzmianka o niej pochodzi z roku 1620. Przez lata zapomniana, dziś jest odkrywana na nowo.

Brukiew – antidotum na trudne czasy

Brukiew przez wieki gościła na polskich stołach, zwłaszcza w okresach trudności gospodarczych. Wyparły ją z polskiego menu: ziemniaki i dobrobyt. Warzywo było także jednym z podstawowych składników wojskowej diety w czasie II wojny światowej. Ze względu na swoją odporność na zimno i łatwość uprawy ratowała życie w czasach głodu. Ma charakterystyczny, lekko ostry, kapuściany smak i jest niskokaloryczna. W 100 gramach brukwi jest tylko 37 kcal.

Brukiew – dla ludzi i zwierząt

Brukiew doskonale rośnie w chłodnym klimacie, jest odporna na mróz i ma długi okres przechowywania – idealna na zimę. W Polsce uprawia się zarówno brukiew jadalną, jak i brukiew pastewną przeznaczoną na paszę dla zwierząt. Porada: wybierając brukiew w sklepie, zwróć uwagę na jej skórkę – powinna być gładka, bez oznak miękkości i widocznych plam.

Brukiew we współczesnej kuchni

Brukiew jest uniwersalnym warzywem, które możesz wykorzystać na wiele sposobów. Najczęściej proponowana jest w formie purée. Gotowana i zmiksowana z masłem oraz przyprawami to doskonały zamiennik ziemniaków. Nadaje się także wspaniale do przygotowania zup, placków, a nawet humusu. Sprawdzi się także w zapiekankach warzywnych, a pokrojona w słupki, upieczona w piekarniku z oliwą, solą i przyprawami, może być zdrową alternatywą dla klasycznych frytek. Surowa brukiew starta na tarce świetnie komponuje się z jabłkiem i marchewką w lekkich sałatkach.

Wskazówka: brukiew przechowuj w chłodnym i suchym miejscu. Idealna temperatura to od 0 do 5 stopni Celsjusza. W takich warunkach zachowuje świeżość nawet przez kilka miesięcy. Przechowywana w lodówce zachowa świeżość przez około 2-3 tygodnie.

Czytaj też:
Odkryj sekret idealnej ryby po grecku. Top 5 gatunków do tej świątecznej potrawy
Czytaj też:
Zapomnij o karpiu i dorszu. Ta ryba podbija serca dietetyków na świecie i jest idealna na święta