Podstawą barszczu czerwonego są oczywiście buraki ćwikłowe. To jednak, jaki smak ostatecznie będzie miał ten wywar, zależy od użytych dodatków i przypraw. Ja i moja rodzina uwielbiamy barszcz wigilijny o lekko słodkawym smaku. Dlatego gotuję go z dodatkiem owocowego wywaru. Wy też spróbujcie, a z pewnością będziecie zachwyceni.
Czym dosmaczyć barszcz czerwony?
Barszcz czerwony to czysta zupa, która może być pikantna, dość neutralna w smaku lub słodkawa. Przygotowując barszczyk na ostro, warto go doprawić sporą ilością pieprzu. Neutralny, najpopularniejszy barszcz czerwony, pachnie czosnkiem, listkiem laurowym, zielem angielskim i majerankiem. Słodkawy barszcz czerwony zyskuje swój specyficzny smak dzięki dodatkowi wywaru z suszonych śliwek, a także goździków i miodu.
Jak zrobić barszcz czerwony ze śliwkami?
Przygotowując barszcz czerwony z dodatkiem suszonych śliwek, najpierw trzeba upiec lub ugotować buraki, a potem namoczyć śliwki. Następnie starte buraki gotuje się w wodzie, którą łączy się z wywarem ze śliwek. To podstawa barszczu, którą warto doprawić miodem, goździkami, solą i pieprzem. Dobrze jest też dodać trochę soku jabłkowego, a także skórkę otartą z cytryny. Dzięki tym wszystkim dodatkom barszcz będzie pełen smaku.
Przepis: Barszcz czerwony ze śliwkami
Aromatyczny, słodkawy barszcz wigilijny z dodatkiem suszonych śliwek
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 2 godz. 30 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 100 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg buraków czerwonych
- 100 g suszonych śliwek
- kawałek skórki z cytryny
- 2-3 goździki
- 2 szklanki soku jabłkowego
- miód do smaku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie burakówBuraki dokładnie wyszoruj, opłucz. Ugotuj w wodzie lub upiecz w piekarniku. Wystudź je, obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Przygotowanie wywaru ze śliwekŚliwki opłucz, namocz w 2 szklankach letniej, przegotowanej wody. Dodaj do nich goździki i skórkę z cytryny. Gotuj całość ok. 10 minut, przecedź.
- Gotowanie wywaru z burakówBuraki zalej 4 szklankami gorącej wody, zagotuj. Gotuj na małym ogniu ok. 10 minut. Następnie wywar przecedź przez sito.
- Łączenie wywarówDo wywaru buraczanego dodaj wywar śliwkowy i sok jabłkowy. Całość zagotuj, dopraw do smaku miodem, solą i pieprzem.
Z czym podać barszcz czerwony?
Barszcz czerwony na wigilijny stół zwykle podaje się z uszkami z grzybowym farszem. Jednak to niejedyny doskonały dodatek do barszczu. Można go też bowiem zaserwować z krokietami, pasztecikami lub różnymi formami z ciasta francuskiego.
Czytaj też:
4 kroki do apetycznie czerwonego barszczu, czyli jak uniknąć wigilijnej wpadkiCzytaj też:
Barszcz czerwony z krokiecikami z grzybami i serkiem puszystym Almette z ziołami