Schab to jedno z najczęściej pieczonych przez nas mięs. To dlatego, że jest delikatny, wygląda bardzo elegancko, a na dodatek ma przystępną cenę. Ponieważ jednak jest dość chudym mięsem, łatwo o jego przesuszenie. Sztuką jest więc upieczenie schabu, tak by był soczysty i miękki. Ja mam jednak na niego swój patent.
Jak upiec schab by był soczysty?
Smaczny, pieczony schab powinien być miękki i soczysty. Jak osiągnąć taki efekt? Przede wszystkim istotny jest sam proces pieczenia, który nie powinien trwać zbyt długo. Przyjmuje się, że każdy kilogram mięsa powinien spędzić w piekarniku godzinę. Ważna jest też temperatura pieczenia. Średnia wynosi ok. 180 stopni Celsjusza, choć pieczenie mięsa warto rozpocząć nawet w 210 stopniach Celsjusza, po to, by na powierzchni utworzyła się skórka. Skórka to naturalna bariera, która ma ograniczać wypływanie soków z pieczonego mięsa.
Schab przed pieczeniem warto zamarynować w solance z przyprawami. Dzięki temu będzie bardziej soczysty i pełen smaku. Można ją zrobić z 1 l wody, 2 łyżek soli, czosnku i ziół. Mięso powinno w niej poleżeć przynajmniej 6 godzin.
Jak upiec soczysty schab ze śliwkami?
Przygotowanie schabu pieczonego ze śliwkami jest niezwykle proste. Wystarczy zrobić w mięsie nacięcie długim, ostrym nożem, a potem napełnić je suszonymi śliwkami. Owoce wcześniej warto namoczyć np. w czerwonym winie, dzięki czemu mięso wyjdzie jeszcze smaczniejsze. Nadziany schab należy natrzeć przyprawami i odstawić na kilka godzin do lodówki. Potem przychodzi czas na jego pieczenie. W tym celu ocieplam mięso do temperatury pokojowej, a potem krótko obsmażam je na patelni. Zabieg ten zapewnia pieczeni soczystość i apetycznie rumianą skórkę.
Przepis: Schab ze śliwkami
Schab pieczony z suszonymi śliwkami
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 40 min.
- Liczba porcji
- 30
- Liczba kalorii
- 125 w każdej porcji
Składniki
- 1,5 kg schabu bez kości
- 200 g suszonych śliwek
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 150 ml białego wina
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Faszerowanie schabuŚliwki opłucz, namocz w winie. Schab umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem wykonaj nacięcie przez środek schabu. Śliwki osącz (wina nie wylewaj), wypełnij nimi nacięcie w mięsie, rozcięcie zepnij wykałaczkami.
- Przyprawianie mięsaW miseczce wymieszaj olej z majerankiem, tymiankiem, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Marynatą natrzyj schab, odstaw go na 4-6 godzin do lodówki.
- Pieczenie schabuPo tym czasie mięso wyjmij z lodówki i ociepl do temperatury pokojowej. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Patelnię rozgrzej, zrumień na niej schab z każdej strony. Przełóż go do brytfanny, podlej winem, przykryj folią aluminiową. Piecz ok. 1,5 godziny, co pól godziny polewając mięso płynem spod pieczeni.
Wskazówka: Jeśli chcesz podać schab na ciepło do obiadu, przed pokrojeniem pozostaw go na 10 minut w ciepłym miejscu, by zawarte w nim soki równomiernie się rozeszły.
Czym jeszcze można nadziać schab?
Do nadziania świątecznego schabu można też wykorzystać inne produkty. Suszone śliwki warto połączyć z suszonymi morelami lub żurawiną, dzięki czemu farsz będzie miał pełniejszy smak i ładniejszy wygląd. Można też napełnić go jabłkami i suszonymi żurawinami albo farszem z suszonych moreli i orzechów włoskich. Dobrze też sprawdzi się nadzienie z podduszonych, suszonych grzybów.
Czytaj też:
Aromatyczny schab pieczony w rękawie. Odkryj mój sposób na soczyste mięso idealne nie tylko na świętaCzytaj też:
Najdelikatniejszy klops z pieczarkami i boczkiem. Przepis idealny na obiad i święta