Schab ze śliwką to obowiązkowe pieczyste na moim stole. Wiem, jak go upiec, by nie był suchy

Schab ze śliwką to obowiązkowe pieczyste na moim stole. Wiem, jak go upiec, by nie był suchy

Dodano: 
Schab ze śliwką
Schab ze śliwką Źródło: Shutterstock / Teresa Kasprzycka
Jak Święta, to schab. A jak schab, to tylko ze śliwkami. To pieczyste na dobre wpisało się w naszą rodzinną tradycję i wszyscy co roku na niego czekają. I muszę przyznać, że to połączenie jest naprawdę udane, a mięso zawsze wychodzi mi soczyste.

Schab to jedno z najczęściej pieczonych przez nas mięs. To dlatego, że jest delikatny, wygląda bardzo elegancko, a na dodatek ma przystępną cenę. Ponieważ jednak jest dość chudym mięsem, łatwo o jego przesuszenie. Sztuką jest więc upieczenie schabu, tak by był soczysty i miękki. Ja mam jednak na niego swój patent.

Jak upiec schab by był soczysty?

Smaczny, pieczony schab powinien być miękki i soczysty. Jak osiągnąć taki efekt? Przede wszystkim istotny jest sam proces pieczenia, który nie powinien trwać zbyt długo. Przyjmuje się, że każdy kilogram mięsa powinien spędzić w piekarniku godzinę. Ważna jest też temperatura pieczenia. Średnia wynosi ok. 180 stopni Celsjusza, choć pieczenie mięsa warto rozpocząć nawet w 210 stopniach Celsjusza, po to, by na powierzchni utworzyła się skórka. Skórka to naturalna bariera, która ma ograniczać wypływanie soków z pieczonego mięsa.

Schab przed pieczeniem warto zamarynować w solance z przyprawami. Dzięki temu będzie bardziej soczysty i pełen smaku. Można ją zrobić z 1 l wody, 2 łyżek soli, czosnku i ziół. Mięso powinno w niej poleżeć przynajmniej 6 godzin.

Jak upiec soczysty schab ze śliwkami?

Przygotowanie schabu pieczonego ze śliwkami jest niezwykle proste. Wystarczy zrobić w mięsie nacięcie długim, ostrym nożem, a potem napełnić je suszonymi śliwkami. Owoce wcześniej warto namoczyć np. w czerwonym winie, dzięki czemu mięso wyjdzie jeszcze smaczniejsze. Nadziany schab należy natrzeć przyprawami i odstawić na kilka godzin do lodówki. Potem przychodzi czas na jego pieczenie. W tym celu ocieplam mięso do temperatury pokojowej, a potem krótko obsmażam je na patelni. Zabieg ten zapewnia pieczeni soczystość i apetycznie rumianą skórkę.

Przepis: Schab ze śliwkami

Schab pieczony z suszonymi śliwkami

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz. 40 min.
Liczba porcji
30
Liczba kalorii
125 w każdej porcji

Składniki

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 200 g suszonych śliwek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 150 ml białego wina
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Faszerowanie schabuŚliwki opłucz, namocz w winie. Schab umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem wykonaj nacięcie przez środek schabu. Śliwki osącz (wina nie wylewaj), wypełnij nimi nacięcie w mięsie, rozcięcie zepnij wykałaczkami.
  2. Przyprawianie mięsaW miseczce wymieszaj olej z majerankiem, tymiankiem, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Marynatą natrzyj schab, odstaw go na 4-6 godzin do lodówki.
  3. Pieczenie schabuPo tym czasie mięso wyjmij z lodówki i ociepl do temperatury pokojowej. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Patelnię rozgrzej, zrumień na niej schab z każdej strony. Przełóż go do brytfanny, podlej winem, przykryj folią aluminiową. Piecz ok. 1,5 godziny, co pól godziny polewając mięso płynem spod pieczeni.

Wskazówka: Jeśli chcesz podać schab na ciepło do obiadu, przed pokrojeniem pozostaw go na 10 minut w ciepłym miejscu, by zawarte w nim soki równomiernie się rozeszły.

Czym jeszcze można nadziać schab?

Do nadziania świątecznego schabu można też wykorzystać inne produkty. Suszone śliwki warto połączyć z suszonymi morelami lub żurawiną, dzięki czemu farsz będzie miał pełniejszy smak i ładniejszy wygląd. Można też napełnić go jabłkami i suszonymi żurawinami albo farszem z suszonych moreli i orzechów włoskich. Dobrze też sprawdzi się nadzienie z podduszonych, suszonych grzybów.

Czytaj też:
Aromatyczny schab pieczony w rękawie. Odkryj mój sposób na soczyste mięso idealne nie tylko na święta
Czytaj też:
Najdelikatniejszy klops z pieczarkami i boczkiem. Przepis idealny na obiad i święta

Źródło: smaki.pl