Pod ziemniaczaną pierzynką zapiekam pożywne składniki. Tym daniem można się naprawdę najeść

Pod ziemniaczaną pierzynką zapiekam pożywne składniki. Tym daniem można się naprawdę najeść

Dodano: 
Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana Źródło: Shutterstock / Anna Shepulova
Zapiekanki można przygotować na wiele sposobów. Ta pod pierzynką ziemniaczaną jest niezwykle elegancka, a przy tym smaczna i niedroga. Nie ma przy niej dużo pracy, zwłaszcza jeśli zostały wam ziemniaki z poprzedniego obiadu.

Jak szybko i za grosze przygotować smaczny obiad dla całej rodziny? Możecie skorzystać z poniższego przepisu na pyszną zapiekankę z ziemniaczaną pierzynką. Dzięki zapieczeniu pod nią pożywnych składników, powstaje w zasadzie pełne danie obiadowe. Oczywiście zawsze warto uzupełnić je surówką, która wprowadzi do obiadu moc witamin.

Jak przygotować ziemniaczaną pierzynkę?

Pierzynka ziemniaczana w mojej zapiekance powstaje z puree ziemniaczanego. By je przygotować, ziemniaki trzeba ugotować, odcedzić i osuszyć. Potem przepuścić je przez praskę i wymieszać z masłem i mlekiem. Dzięki temu powstanie soczysta, pełna smaku masa.

Jak zrobić zapiekankę z ziemniaczaną pierzynką?

Składniki, które mają być zapieczone pod ziemniaczaną pierzynką trzeba wcześniej podsmażyć. Dzięki temu zapiekanka będzie smaczniejsza i nie trzeba będzie jej zbyt długo piec. Tak naprawdę wystarczy, by składniki odpowiednio się podgrzały, a ziemniaki lekko zrumieniły.

Przepis: Zapiekanka z ziemniaczaną pierzynką

Kurczak i pieczarki zapiekane pod ziemniaczaną pierzynką

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
angielska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
1 godz. 15 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
360 w każdej porcji

Składniki

Na nadzienie:

  • 500 g filetu z piersi kurczaka
  • 400 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1/2 szklanki mleka lub śmietanki
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Na puree ziemniaczane:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie puree ziemniaczanegoZiemniaki umyj, obierz, opłucz, pokrój na kawałki. Wrzuć je na osolony wrzątek, ugotuj, odcedź, osusz, wytłucz na gładką masę. Połącz je z masłem i mlekiem, dopraw solą i pieprzem.
  2. Przygotowanie nadzieniaFilet z kurczaka i cebulę pokrój w kostkę. Czosnek obierz, posiekaj. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Na dużej patelni rozgrzej masło i olej. Podsmaż kawałki kurczaka, przełóż je na talerz. Na patelni zeszklij cebulę, dodaj czosnek i smaż chwilę. Włóż kurczaka z powrotem na patelnię, posyp mąką i wymieszaj. Powoli wlewaj bulion i mleko/śmietankę, mieszając, aby powstał gładki sos. Dopraw go do smaku, podgrzewaj jeszcze ok. 5 minut, aż zgęstnieje.
  3. Przekładanie warstw i pieczenieNaczynie żaroodporne natłuść masłem. Na dno wyłóż kurczaka z pieczarkami. Na wierzchu równomiernie rozprowadź puree ziemniaczane. Całość piecz ok. 30 minut w 200 stopniach Celsjusza, aż ziemniaki lekko się zrumienią.

Wskazówka: Ziemniaczane puree można ozdobnie wycisnąć szprycką lub za pomocą widelca zrobić na nim ozdobne wzorki.

Czym można wzbogacić zapiekankę z ziemniaczaną pierzynką?

Do zapiekanki z kurczaka, pieczarek, cebuli oraz ziemniaków można też dodać inne składniki. Doskonale będą tu pasować np. mrożony groszek i pokrojona w kostkę czy w talarki marchewka. Warzywa te dodadzą zapiekance koloru i pożywności. Przyjemnie także odmienią jej smak. Wszystkie składniki, które zapieka się pod pierzynką, warto wcześniej połączyć z gęstym sosem. Dzięki temu danie będzie soczyste i pełne smaku.