Jak szybko i za grosze przygotować smaczny obiad dla całej rodziny? Możecie skorzystać z poniższego przepisu na pyszną zapiekankę z ziemniaczaną pierzynką. Dzięki zapieczeniu pod nią pożywnych składników, powstaje w zasadzie pełne danie obiadowe. Oczywiście zawsze warto uzupełnić je surówką, która wprowadzi do obiadu moc witamin.
Jak przygotować ziemniaczaną pierzynkę?
Pierzynka ziemniaczana w mojej zapiekance powstaje z puree ziemniaczanego. By je przygotować, ziemniaki trzeba ugotować, odcedzić i osuszyć. Potem przepuścić je przez praskę i wymieszać z masłem i mlekiem. Dzięki temu powstanie soczysta, pełna smaku masa.
Jak zrobić zapiekankę z ziemniaczaną pierzynką?
Składniki, które mają być zapieczone pod ziemniaczaną pierzynką trzeba wcześniej podsmażyć. Dzięki temu zapiekanka będzie smaczniejsza i nie trzeba będzie jej zbyt długo piec. Tak naprawdę wystarczy, by składniki odpowiednio się podgrzały, a ziemniaki lekko zrumieniły.
Przepis: Zapiekanka z ziemniaczaną pierzynką
Kurczak i pieczarki zapiekane pod ziemniaczaną pierzynką
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- angielska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 15 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 360 w każdej porcji
Składniki
Na nadzienie:
- 500 g filetu z piersi kurczaka
- 400 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1/2 szklanki mleka lub śmietanki
- 1/2 łyżeczki tymianku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Na puree ziemniaczane:
- 1 kg ziemniaków
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie puree ziemniaczanegoZiemniaki umyj, obierz, opłucz, pokrój na kawałki. Wrzuć je na osolony wrzątek, ugotuj, odcedź, osusz, wytłucz na gładką masę. Połącz je z masłem i mlekiem, dopraw solą i pieprzem.
- Przygotowanie nadzieniaFilet z kurczaka i cebulę pokrój w kostkę. Czosnek obierz, posiekaj. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Na dużej patelni rozgrzej masło i olej. Podsmaż kawałki kurczaka, przełóż je na talerz. Na patelni zeszklij cebulę, dodaj czosnek i smaż chwilę. Włóż kurczaka z powrotem na patelnię, posyp mąką i wymieszaj. Powoli wlewaj bulion i mleko/śmietankę, mieszając, aby powstał gładki sos. Dopraw go do smaku, podgrzewaj jeszcze ok. 5 minut, aż zgęstnieje.
- Przekładanie warstw i pieczenieNaczynie żaroodporne natłuść masłem. Na dno wyłóż kurczaka z pieczarkami. Na wierzchu równomiernie rozprowadź puree ziemniaczane. Całość piecz ok. 30 minut w 200 stopniach Celsjusza, aż ziemniaki lekko się zrumienią.
Wskazówka: Ziemniaczane puree można ozdobnie wycisnąć szprycką lub za pomocą widelca zrobić na nim ozdobne wzorki.
Czym można wzbogacić zapiekankę z ziemniaczaną pierzynką?
Do zapiekanki z kurczaka, pieczarek, cebuli oraz ziemniaków można też dodać inne składniki. Doskonale będą tu pasować np. mrożony groszek i pokrojona w kostkę czy w talarki marchewka. Warzywa te dodadzą zapiekance koloru i pożywności. Przyjemnie także odmienią jej smak. Wszystkie składniki, które zapieka się pod pierzynką, warto wcześniej połączyć z gęstym sosem. Dzięki temu danie będzie soczyste i pełne smaku.