Efektowną choinkę z ciasta francuskiego robi się ekspresowo. To przekąska, która znika do ostatniego okruszka

Efektowną choinkę z ciasta francuskiego robi się ekspresowo. To przekąska, która znika do ostatniego okruszka

Dodano: 
Choinka z ciasta francuskiego
Choinka z ciasta francuskiego Źródło: Shutterstock / Eva Daren
Zrobienie tej przekąski zajmuje kilka chwil, a efekt wow gwarantowany. Chrupiącą choinkę z aromatycznym farszem możesz podać i w Boże Narodzenie, i w Sylwestra.

Chrupiąca choinka z ciasta francuskiego to prosta i jednocześnie bardzo efektowna przekąska. Pięknie wygląda na stole, a zajada się ją, odłamując gałązki wypełnione aromatycznym farszem.

Jak zrobić choinkę z ciasta francuskiego?

Nasza propozycja to wytrawna choinka z ciasta francuskiego z prostym, ale wyrazistym farszem z pesto z czerwonych pomidorów (można wykorzystać gotowe pesto lub zrobić je samemu) oraz odrobiny tartego, żółtego sera. Gałązki choinki dodatkowo upiększają ziarenka sezamu (warto połączyć sezam jasny i ciemny). Choinkę można posypać także suszonymi ziołami, np. oregano albo tymiankiem.

Rada: można zrobić mniejsze choinki z jednego kawałka ciasta, wówczas wystarczy podzielić płat ciasta na pół i złożyć z farszem w środku, a następnie pociąć i zrobić świderki.

Przepis: Wytrawna choinka z ciasta francuskiego

Prosta i szybka przekąska.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
169 w każdej porcji

Składniki

  • 2 arkusze ciasta francuskiego
  • 2 łyżki tartego żółtego sera
  • 6 łyżek pesto z czerwonych pomidorów
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 jajko

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ciastaJeden arkusz ciasta posmaruj pesto i posyp serem. Połóż drugi płat ciasta, wytnij kształt choinki. Nacinaj „gałązki” i skręcaj je w świderki. Choinkę posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp sezamem. Ze ścinków ciasta możesz wyciąć gwiazdki i przykleić je do choinki.
  2. Pieczenie choinkiChoinkę piecz ok, 25 minut w temperaturze podanej na opakowaniu ciasta.

Inne pomysły na wytrawne choinki z ciasta francuskiego

Nasza wersja z pesto z czerwonych pomidorów i serem jest tylko jedną z opcji na tę przekąskę. Choinkę możesz zrobić także z pesto z bazylii lub natki pietruszki z dodatkiem mozzarelli lub fety, a w najbardziej ekonomicznej wersji z keczupem i serem. Takie choinki świetnie będą smakowały przełożone farszem z rozdrobnionego szpinaku, czosnku i sera. Szpinakowy farsz należy przygotować najpierw na patelni i wystudzić przed nałożeniem na ciasto. Na podobnej zasadzie można zrobić farsz z pieczarek lub w bardziej klasycznym świątecznym wydaniu: z pokrojonej drobno kapusty i grzybów.

Słodkie choinki z ciasta francuskiego

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby ten patent na choinkę z ciasta francuskiego wykorzystać także do zrobienia słodkiej przekąski. Wówczas posmaruj ciasto nutellą, masłem orzechowym lub dżemem, a gotową choinkę posyp obficie cukrem pudrem.

Czytaj też:
Kroję tanie warzywo i robię na Wigilię genialny przysmak. Każdy pyta, co to za ryba
Czytaj też:
Chrupiące ciasto francuskie z kurczakiem i tanim warzywem robię w mig. Łatwy przepis na obiad lub kolację