Takie babcine kopytka pamiętam z dzieciństwa. Doskonale smakowały podane na słodko

Takie babcine kopytka pamiętam z dzieciństwa. Doskonale smakowały podane na słodko

Dodano: 
Kopytka
Kopytka Źródło: Shutterstock / alicja neumiler
Kopytka to pyszne kluski ziemniaczane. Zwykle podaje się je do obiadu lub z wytrawnymi dodatkami. Jednak moja babcia serwowała je na słodko i smakowały wspaniale. Poznajcie jej sekretny przepis.

Kopytka to jedne z najprostszych klusek ziemniaczanych. Robi się je zazwyczaj z gotowanych ziemniaków, które zostały z obiadu. Nie ma przy nich dużo pracy. Ziemniaki wystarczy tylko przepuścić przez praskę, dodać dwa składniki i zagnieść ciasto. Jednak moja babcia kopytka robiła nieco inaczej, dzięki czemu doskonale smakowały podane na słodko.

Tajemnica udanych kopytek

Podstawą udanych kopytek są odpowiednie ziemniaki. Powinny zawierać sporo skrobi i być sypkie po ugotowaniu. Dzięki temu kluseczki wyjdą lekkie i nie będą się rozpadać. Ważne są też proporcje ziemniaków i mąki. Z mąką nie można przesadzać. Na 500 g ziemniaków powinno się jej użyć nie więcej niż szklankę. Inaczej kluski wyjdą twarde i niesmaczne. Ciasto na kopytka trzeba szybko wyrobić, bo im dłużej nad nim pracujemy, tym robi się rzadsze i jesteśmy zmuszeni dodać więcej mąki.

Jak zrobić kopytka z twarogiem?

Kopytka z twarogiem to potrawa, którą często przygotowywała moja babcia. Przypominały mi nieco pierogi leniwe, jednak były bardziej zwarte. To z pewnością zasługa ziemniaków, których nie dodaje się do klasycznych leniwych. Tak przygotowane kopytka doskonale smakowały podane na słodko. Babcia serwowała je na obiad czy podwieczorek. A mogłam ich zjeść dwie porcje.

Przepis: Kopytka z twarogiem

Delikatne kopytka z dodatkiem twarogu

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
290 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 100 g twarogu półtłustego w kostce
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaZiemniaki i twaróg przepuść przez praskę. Dodaj do nich jajko, mąkę i szczyptę soli. Szybko zagnieć gładkie ciasto.
  2. Gotowanie kopytekMasę ziemniaczaną podziel na 3-4 części. Z każdej uformuj wałek, lekko go spłaszcz, pokrój na kluski. Ugotuj je w osolonym wrzątku, odcedź, podaj tak, jak lubisz.

Z czym podać kopytka z twarogiem?

Kopytka z twarogiem przypominają nieco pierogi leniwe. Można je więc podać z podobnymi dodatkami. Dobrze będą smakowały polane np. stopionym masłem i posypane cukrem albo ze śmietanką i cynamonem czy ze śmietaną i powidłami.

Czytaj też:
Gotowe kluseczki smażę z prostymi dodatkami. To obiad na medal, który robię w 20 minut
Czytaj też:
Zawsze robię więcej kopytek. Na drugi dzień odsmażam je w ten sposób i są jeszcze lepsze