Schab roluję z trzema składnikami i owijam czwartym. Tym aromatycznym roladkom trudno się oprzeć

Schab roluję z trzema składnikami i owijam czwartym. Tym aromatycznym roladkom trudno się oprzeć

Dodano: 
Roladki ze schabu
Roladki ze schabu Źródło: Shutterstock / NoirChocolate
Ze schabu można przygotować nie tylko kotlety, ale o wiele bardziej eleganckie danie. Mam na myśli roladki, które wyglądają bardzo apetycznie, ale też są niezwykle smaczne. A robi się łatwo i szybko z niewyszukanych składników.

Jeśli planujecie przygotować na obiad schab, tym razem proponuję wam przyrządzić z niego roladki. Wystarczy dodać do nich cztery składniki, a będą niezwykle smaczne i aromatyczne. A ponad wszystko bardzo apetyczne. Takie roladki można zrobić na weekendowy czy świąteczny obiad. Spróbujcie, a nie pożałujecie.

Jakimi składnikami można nadziać schabowe roladki?

Roladki schabowe można nadziać różnymi zestawami dodatków. Jeden z prostszych stanowią pokrojone w słupki warzywa. Może to być marchewka, cukinia, papryka. Dobrze też sprawdzi się nadzienie z wędzonego boczku i kiszonego ogórka. Smaczne roladki wyjdą również, gdy schab nadziejemy suszonymi pomidorami i oliwkami. Zawsze warto dołożyć też ser, np. mozzarella, żółty, pleśniowy, który scali pozostałe składniki.

Jak zrobić roladki schabowe ze szpinakiem, serem i szynką?

Przygotowanie roladek schabowych jest proste i szybkie. Nie wymaga marynowania mięsa, ani parzenia szpinaku. Schab wystarczy tylko oprószyć przyprawami, ułożyć na nim dodatki, zrolować i zawinąć w plastry szynki. Najlepiej sprawdzi się tu szynka dojrzewająca, która pod wpływem pieczenia lekko zmięknie i doda potrawie doskonałego smaku.

Przepis: Aromatyczne roladki schabowe

Roladki schabowe ze szpinakiem, serem, czosnkiem i szynką

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
390 w każdej porcji

Składniki

  • 4 plastry schabu środkowego
  • 50 g świeżych liści szpinaku
  • 4 ząbki czosnku
  • 125 g białej mozzarelli
  • 4 plastry szynki dojrzewającej
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaPlastry mięsa opłucz, osusz, rozbij kuchennym młotkiem. Oprósz je solą i pieprzem, natrzyj olejem. Odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
  2. Przygotowanie dodatkówLiście szpinaku opłucz, osusz, oberwij ogonki. Mozzarellę pokrój w słupki. Czosnek obierz, pokrój w plasterki.
  3. Formowanie roladekNa każdym plastrze mięsa ułóż 2 warstwy liści szpinaku, posyp je plasterkami czosnku. Na brzegu plastra mięsa połóż 2 słupki mozzarelli, zwiń roladkę. Każdą owiń plastrem szynki, zepnij.
  4. Pieczenie roladekRoladki ułóż w naczyniu do zapiekania. Przykryj je. Mięso piecz ok. 40 minut w 180 stopni Celsjusza. 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywę, by roladki się przyrumieniły.

Z czym podać roladki schabowe?

To z czym podać roladki schabowe, w dużej mierze zależy od nadzienia. Do tego ze szpinaku, sera i szynki doskonale będzie pasował ryż, a także makaron. Do innych nadzień możecie też podać ziemniaki gotowane lub pieczone, a także ugotowaną kaszę. Dopełnieniem roladek mogą być warzywa gotowane, jarzynka lub surówka.

Czytaj też:
Za ten pomysł na schabowe ktoś powinien dostać medal. Soczyste roladki znikają z talerzy w mgnieniu oka
Czytaj też:
Moje kotlety schabowe nie mają panierki. Aromatyczny dodatek bije ją na głowę