Pierś z kurczaka szybko smażę i podaję z makaronem i aksamitnym sosem. To danie lubi cała rodzina

Pierś z kurczaka szybko smażę i podaję z makaronem i aksamitnym sosem. To danie lubi cała rodzina

Dodano: 
Pierś kurczaka w sosie z makaronem
Pierś kurczaka w sosie z makaronem Źródło: Shutterstock / Metamore Studio
Pierś z kurczaka sprawdza się u mnie w wielu wersjach. Jedną z nich robię naprawdę szybko, a smakuje znakomicie. To dlatego, że łączę to delikatne mięso z aksamitnym sosem i makaronem. Domownicy są zachwyceni.

Pierś z kurczaka to delikatne mięso, które można przyrządzić na wiele sposobów. Doskonale nadaje się do pieczenia i smażenia. Tę drugą wersję podaję ostatnio z makaronem i aksamitnym sosem. Muszę przyznać, że to bardzo smaczne połączenie i danie to robi się naprawdę szybko.

Jak przyrządzić pierś z kurczaka do makaronu?

Pierś z kurczaka do makaronu można upiec lub usmażyć. Jeśli chodzi o przyrządzanie na patelni, pierś z kurczaka można usmażyć w całości lub pokrojoną na kawałki. Ten pierwszy sposób jest w sumie szybszy i zapewnia większą soczystość mięsa. Mięso należy pokroić w plastry dopiero po usmażeniu, a tak naprawdę już na talerzu. Wtedy danie będzie się prezentowało bardzo apetycznie. Oczywiście pierś z kurczaka możecie też pokroić w paski lub kostkę, przyprawić i obsmażyć na patelni.

Jak przygotować pierś z kurczaka z sosem i makaronem?

Przygotowanie tego dania obiadowego rozpoczynam od nastawienia makaronu. W czasie, gdy się gotuje, przyrządzam pierś z kurczaka i aksamitny sos. Tak naprawdę robi się je szybko, a dzięki takiemu rozplanowaniu prac, wszystkie elementy dania są gotowe w tym samym czasie.

Przepis: Kurczak z makaronem w aksamitnym sosie

Pierś z kurczaka podana z makaronem i aksamitnym sosem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
540 w każdej porcji

Składniki

  • 4 pojedyncze, nieduże piersi z kurczaka
  • czosnek granulowany
  • papryka mielona słodka i ostra
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • 400 g makaronu, np. wstążki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 100 g startego sera
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie makaronuW dużym garnku zagotuj wodę. Dodaj do niej łyżkę soli, wsyp makaron, zamieszaj. Gotuj na niedużym ogniu wg zaleceń producenta. Makaron odcedź, pozostawiając trochę wody z gotowania.
  2. Przygotowanie sosuZąbki czosnku obierz, posiekaj, chwilę przesmaż na maśle. Dodaj śmietankę i całość chwilę gotuj. Dodaj starty ser, podgrzewaj, aż ser się roztopi. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Smażenie mięsaPierś z kurczaka opłucz, osusz. Oprósz solą, pieprzem, czosnkiem i papryką. Na patelni rozgrzej olej, połóż piersi z kurczaka i zrumień je ze wszystkich stron. Smaż je na niedużym ogniu ok. 5 minut.
  4. Serwowanie daniaMakaron rozłóż na talerze. Na każdą porcję połóż usmażoną pierś z kurczaka. Całość polej sosem, posyp posiekaną natką pietruszki.

Inne sosy pasujące do piersi z kurczaka i makaronu

Do piersi z kurczaka serwowanej z makaronem zwykle przyrządzam sos śmietanowo-serowy. Jest aksamitny i dość neutralny w smaku, a moja rodzina za nim przepada. Jednak to nie jedyna opcja, jeśli chodzi o sos do kurczaka i makaronu. Możecie bowiem do nich podać np. sos cytrynowy przygotowany na bazie śmietanki albo sos ziołowy czy ziołowo-czosnkowy.

Czytaj też:
To ekspresowe danie kuchni włoskiej kocha cała rodzina. Ucztę robię bez wysiłku z prostych składników
Czytaj też:
Makaron i dwa proste dodatki w 30 minut zamieniam w pyszny obiad. Danie jest lekkie i bardzo sycące