Zamiast kanapek serwuję na kolację pyszne roladki. Sprawdzą się też na przekąskę

Zamiast kanapek serwuję na kolację pyszne roladki. Sprawdzą się też na przekąskę

Dodano: 
Roladki z mielonki
Roladki z mielonki Źródło: Shutterstock / GaViAl
Co podać zamiast kanapek na kolację? Ja mam doskonały pomysł na proste i smaczne danie, które robię z tych samych składników, co kanapki. Ma jednak bardzo efektowny, apetyczny wygląd. Zresztą tylko spójrzcie.

Uwielbiam wszelkiego rodzaju roladki. Zwłaszcza gdy są tak proste do zrobienia, jak te moje kolacyjne. A wyglądają tak, że nikt nie potrafi im się oprzeć i wszyscy zjadają je ze smakiem. Na takie roladki skusi się nawet największy niejadek, a w sumie składają się z takich samych składników, jak tradycyjne kanapki. Są więc pożywne i całkiem zdrowe.

Jaka wędlina jest najlepsza na roladki?

Na roladki najlepsza jest wędlina, która jest jednorodna w całym przekroju. Nie powinna zawierać skórki, za to powinna być pokrojona w cienkie plasterki. Tu dobrze sprawdzi się szynka konserwowa lub mielonka. Dobrze by plasterki były dość duże i miały prostokątny kształt. Wtedy nie będzie problemu z zawinięciem w nie farszu.

Jak zrobić roladki z mielonki?

Do roladek z mielonki dodaję składniki, z których można by zrobić kanapki. Jest to ser żółty i pieczywo. Ser ścieram na średnich lub dużych oczkach, zaś pieczywo kroję w kromki, a potem w słupki. Taka przekąska jest więc na tyle pożywna, że sprawdzi się nawet w charakterze kolacji.

Przepis: Roladki z mielonki

Roladki z mielonki nadziewane pieczywem i żółtym serem

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
175 w każdej porcji

Składniki

  • 8 prostokątnych plasterków mielonki
  • 2 kromki chleba
  • 200 g sera żółtego w kawałku
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz
  • papryka mielona wędzona
  • koperek lub natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie składnikówKromki chleba pokrój wzdłuż w słupki o szerokości 1-1,5 cm. Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych lub średnich oczkach. Koperek lub natkę opłucz, osusz, posiekaj.
  2. Formowanie roladekSer żółty wymieszaj z majonezem i musztardą, dopraw do smaku papryką, solą i pieprzem. Na połowę każdego plasterka mielonki wyłóż trochę masy serowej. Na brzegu wędliny połóż słupek pieczywa, lekko go wciśnij. Zwiń roladkę, zaczynając od strony z pieczywem. Końcówki obsyp posiekaną zieleniną.

Wskazówka: Gdy sięgniesz po pieczywo pełnoziarniste, roladki będą o wiele zdrowsze.

Czym jeszcze można nadziać roladki z mielonki?

Moje roladki z mielonki nadziałam serem żółtym wymieszanym z majonezem. Nie są więc zbyt dietetyczne, za to potrafią nasycić. Podobne roladki możecie jednak zrobić zastępując ser żółty sałatką. Tu dobrze sprawdzi się np. sałatka z ananasem, a nawet sałatka makaronowa. W tym drugim przypadku możecie już zrezygnować z dodatku pieczywa. Takie roladki sprawdzą się na przekąskę, a także na śniadanie lub kolację.

Czytaj też:
W aromatyczny boczek zawijam zdrowe warzywo i robię pyszną przekąskę. Przepis mam od szwagierki
Czytaj też:
Roluję 3 składniki i szybko robię pyszne roladki. Są idealne na codzienną lub uroczystą przekąskę