Przekąski często kojarzą się z czymś mało zdrowym, kupionym i zjedzonym na prędce. Jeśli jednak przyrządzicie domową przekąskę, z pewnością będzie wartościowsza. Czas przygotowania małego co nieco powinien być krótki, bo też szybko się je zjada. A poza tym nikt z nas nie narzeka na nadmiar wolnego czasu.
Z czego zrobić ekspresowe roladki na przekąskę?
Ekspresowe roladki na przekąskę najlepiej zrobić ze składników pokrojonych w plasterki. Wtedy wystarczy je ułożyć na sobie i raz-dwa zrolować. Mogą to być plasterki wędlin, np. szynki konserwowej, gotowanej, dojrzewającej, a także boczku wędzonego czy salami. Świetnie nadadzą się tu także plastry sera żółtego albo koziego. Do roladek warto też dołączyć warzywo. Może mieć formę liści, które zroluje się razem z serem i wędliną, np. szpinak, sałata masłowa lub słupków np. ogórek kiszony, ogórek świeży, marchewka, papryka.
Jak zrobić błyskawiczne roladki z 3 składników?
Moje błyskawiczne roladki na przekąskę zwykle robię z trzech składników, które w zasadzie zawsze mam w swoich zapasach. Są to plastry szynki i żółtego sera oraz liście, np. szpinaku lub sałaty masłowej. Składniki układam na sobie, roluję i spinam wykałaczkami. Taką przekąskę zjada się z wielką przyjemnością.
Przepis: Roladki z trzech składników
Szybkie roladki z trzech składników idealne na przekąskę
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 240 w każdej porcji
Składniki
- 8 cienkich plastrów szynki np. konserwowej
- 8 cienkich plastrów sera żółtego
- 8 dużych liści szpinaku lub sałaty masłowej
Sposób przygotowania
- Przygotowanie liściLiście szpinaku lub sałaty opłucz, osusz. Wykrój z nich sztywne kawałki, tak by całość była elastyczna.
- Formowanie roladekUłóż na sobie w stosik po plasterku szynki, sera i szpinaku lub sałaty. Z takiego zestawu zwijaj roladki. Każdą zepnij wykałaczką.
Roladki ze skrobiowym dodatkiem
Jeśli chcecie sprawić, by wasza przekąska była jeszcze bardziej pożywna, możecie ją wzbogacić skrobiowym składnikiem. Może to być paluszek słony czy grissini albo pokrojone w słupki pieczywo. Owija się je ułożonymi w stosik pozostałymi składnikami i przekąska gotowa.
Czytaj też:
Obok tych czosnkowych supełków nie przejdziesz obojętnie. Patent na tę przekąskę mam od znajomegoCzytaj też:
Gdy w drzwiach stanęli niezapowiedziani goście, w 5 minut zrobiłem pyszne roladki. To genialna przekąska