To proste ciasto jest lepsze od murzynka. Wiele zmieniają wartościowe dodatki

To proste ciasto jest lepsze od murzynka. Wiele zmieniają wartościowe dodatki

Dodano: 
Ciasto czekoladowe z jabłkami
Ciasto czekoladowe z jabłkami Źródło: Shutterstock / MShev
Jak dla mnie najlepsze ciasto to takie, które jest smaczne i szybkie do przygotowania. I właśnie mam dla was przepis na taki specjał. Robi się go prościej niż klasycznego murzynka i jest niezwykle wartościowy, dzięki zdrowym dodatkom.

Lubię klasycznego murzynka, tylko szkoda, że trzeba czekać, aż rozpuszczone składniki wystygną. Dlatego, gdy znalazłam przepis na podobne ciasto, które pomija ten etap, od razu się nim zainteresowałam. I rzeczywiście nie pomyliłam się to ciasto zachwyciło mnie smakiem, a zawiera też zdrowe dodatki.

Jak w prosty sposób podnieść wartość odżywczą ciasta?

Ciasta kojarzą się z mnóstwem kalorii i raczej ciężko tego uniknąć. Bez cukru i tłuszczu to raczej nie ciasta. Można jednak wzbogacić je wartościowymi składnikami, dzięki czemu nie będą nam dostarczać tylko pustych kalorii. Jednym z pomysłów na takie „uzdrowienie” ciasta jest dodanie do niego trochę mąki z pełnego przemiału. Najlepiej zastąpić nią część mąki pszennej, dzięki czemu wypiek nie straci na strukturze, a zyska sporo błonnika i witamin z grupy B.

Wartościowymi dodatkami do ciast są też: kakao i gorzka czekolada – źródło magnezu, owoce – dostarczają błonnika i witamin, płatki owsiane – wzbogacają wypieki w błonnik i witaminy z grupy B, orzechy – źródło witaminy E i zdrowych kwasów tłuszczowych.

Jak zrobić ciasto czekoladowe z jabłkami i orzechami?

Przygotowanie tego ciasta jest proste i szybkie. Wystarczy tylko wymieszać składniki suche i oddzielnie mokre, a potem je połączyć. Po przelaniu do formy ciasto należy posypać kawałkami jabłek, posiekanymi orzechami i płatkami owsianymi.

Przepis: Ciasto czekoladowe z jabłkami i orzechami

Szybkie ciasto czekoladowe z dodatkiem jabłek, orzechów i płatków owsianych

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
205 w każdej porcji

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 duże jabłka
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki płatków owsianych

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie dodatkówOrzechy włoskie przebierz, dość grubo posiekaj. Jabłka obierz, pokrój w cząstki lub w dużą kostkę.
  2. Przygotowanie ciastaW misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon. Dodaj połowę płatków owsianych i orzechów, delikatnie wymieszaj. W drugiej misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj olej i mleko, krótko zmiksuj. Dodaj składniki suche do mokrych i szybko wymieszaj.
  3. Pieczenie ciastaPiekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto, wyrównaj. Ułóż na nim jabłka, lekko wciśnij. Posyp resztą orzechów i płatków. Piecz ok. 50 minut.

Czym udekorować ciasto czekoladowe?

Ciasto czekoladowe z dodatkiem jabłek, orzechów i płatków owsianych ma bardzo apetyczny wierzch. Doskonale wygląda i smakuje nawet bez dekorowania. Jeśli jednak chcecie, możecie je oprószyć cukrem pudrem albo polać cienkimi smużkami czekolady czy miodu.

Czytaj też:
Gdy zbliża się adwent, sięgam po te proste i przepyszne ciasteczka. Zajadają się nimi Niemcy i Austriacy
Czytaj też:
Ten sernik smakuje, jak marzenie. Genialny przepis zdobyłam od znajomego cukiernika