Choć w sklepach można kupić przeróżne makarony i kluski, to mnie najbardziej smakują te domowe. Zwłaszcza jeśli da się je przygotować szybko i prosto, tak jak zacierki. I właśnie z dodatkiem tych klusek ugotowałam ostatnio pyszną zupę według przepisu mojej mamy. Zrobiłam je szybko i za grosze, a smaku całości dodał niezastąpiony czosnek.
Na czym ugotować zupę zacierkową?
Zupę zacierkową zwykle gotuje się na wywarze warzywnym. Można też jednak przyrządzić ją na wywarze mięsno-warzywnym, a wtedy będzie pożywniejsza i smaczniejsza. Do przygotowania wywaru mięsnego można użyć porcji rosołowej z kurczaka, szyję czy skrzydło indycze albo małe, wieprzowe żeberko. Dobrze też sprawdzi się kawałek łopatki wieprzowej.
Jak zrobić zupę zacierkową z czosnkiem?
By przygotować zupę zacierkową najpierw gotuję wywar mięsno-warzywny, a potem dodaję do niego pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy są już miękkie przychodzi pora na dodanie czosnku i zacierek. Czosnek wcześniej krótko podsmażam na tłuszczu, by tylko puścił aromat. Zacierki robię domowym sposobem, używając tylko mąki i wody. Takie twardawe kluski doskonale pasują do tej zupy. Przyjemnie ją zagęszczają i sprawiają, że danie staje się pożywniejsze.
Przepis: Zupa zacierkowa
Zupa zacierkowa z dodatkiem czosnku
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 230 w każdej porcji
Składniki
- 1 porcja rosołowa z kurczaka
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 cebula
- 2 listki laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju lub masła
- 1/2 szklanki mąki
- 4-5 łyżek wody
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
- Gotowanie wywaruMięso opłucz, włóż do garnka, zalej 1,5-2 l wody. Dodaj oczyszczoną marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę. Gotuj, aż wywar się zagotuje. Usuń z niego szumowiny. Dodaj listki laurowe, ziarna ziela, trochę soli i pieprzu. Wywar gotuj jeszcze 10 minut.
- Dokładanie składnikówZiemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę, dodaj do zupy. Gotuj, aż będą miękkie. Czosnek posiekaj, chwilę przesmaż na tłuszczu, dodaj do zupy. Mąkę rozcieraj z wodą, aż powstaną twarde kluski. Wrzuć je do zupy, całość gotuj jeszcze 5-7 minut. Zupę dopraw do smaku, posyp posiekaną natką.
Czym można wzbogacić zupę zacierkową?
Do zupy zacierkowej dobrze będzie pasować wędzony boczek. Najlepiej pokroić go w cienkie plasterki, a potem na kawałki i zrumienić na suchej patelni. Warto dodać go do zupy razem z wytopionym tłuszczem, zwłaszcza jeśli zupa została ugotowana na wywarze warzywnym. Smak zupy doskonale też podkreśli posiekana natka pietruszki.
Czytaj też:
Robiąc zupę gulaszową na piątkowy obiad, zamieniam mięso na inny składnik. Smakuje mistrzowskoCzytaj też:
Tą delikatną zupą z kurczakiem zachwyci się cała rodzina. Choć jest lekkostrawna, doskonale syci