Tę tanią zupę robię według przepisu mojej mamy. Świetnie syci dzięki domowym kluskom

Tę tanią zupę robię według przepisu mojej mamy. Świetnie syci dzięki domowym kluskom

Dodano: 
Zupa zacierkowa
Zupa zacierkowa Źródło: Shutterstock / Irina Rostokina
Zupy gotuję co drugi dzień na dwa dni. Jednak te klasyczne mnie i mojej rodzinie już się znudziły. Dlatego ostatnio przygotowałam zupę z domowymi kluskami według przepisu mojej mamy. Wszyscy się nią zajadali.

Choć w sklepach można kupić przeróżne makarony i kluski, to mnie najbardziej smakują te domowe. Zwłaszcza jeśli da się je przygotować szybko i prosto, tak jak zacierki. I właśnie z dodatkiem tych klusek ugotowałam ostatnio pyszną zupę według przepisu mojej mamy. Zrobiłam je szybko i za grosze, a smaku całości dodał niezastąpiony czosnek.

Na czym ugotować zupę zacierkową?

Zupę zacierkową zwykle gotuje się na wywarze warzywnym. Można też jednak przyrządzić ją na wywarze mięsno-warzywnym, a wtedy będzie pożywniejsza i smaczniejsza. Do przygotowania wywaru mięsnego można użyć porcji rosołowej z kurczaka, szyję czy skrzydło indycze albo małe, wieprzowe żeberko. Dobrze też sprawdzi się kawałek łopatki wieprzowej.

Jak zrobić zupę zacierkową z czosnkiem?

By przygotować zupę zacierkową najpierw gotuję wywar mięsno-warzywny, a potem dodaję do niego pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy są już miękkie przychodzi pora na dodanie czosnku i zacierek. Czosnek wcześniej krótko podsmażam na tłuszczu, by tylko puścił aromat. Zacierki robię domowym sposobem, używając tylko mąki i wody. Takie twardawe kluski doskonale pasują do tej zupy. Przyjemnie ją zagęszczają i sprawiają, że danie staje się pożywniejsze.

Przepis: Zupa zacierkowa

Zupa zacierkowa z dodatkiem czosnku

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
230 w każdej porcji

Składniki

  • 1 porcja rosołowa z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju lub masła
  • 1/2 szklanki mąki
  • 4-5 łyżek wody
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie wywaruMięso opłucz, włóż do garnka, zalej 1,5-2 l wody. Dodaj oczyszczoną marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę. Gotuj, aż wywar się zagotuje. Usuń z niego szumowiny. Dodaj listki laurowe, ziarna ziela, trochę soli i pieprzu. Wywar gotuj jeszcze 10 minut.
  2. Dokładanie składnikówZiemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę, dodaj do zupy. Gotuj, aż będą miękkie. Czosnek posiekaj, chwilę przesmaż na tłuszczu, dodaj do zupy. Mąkę rozcieraj z wodą, aż powstaną twarde kluski. Wrzuć je do zupy, całość gotuj jeszcze 5-7 minut. Zupę dopraw do smaku, posyp posiekaną natką.

Czym można wzbogacić zupę zacierkową?

Do zupy zacierkowej dobrze będzie pasować wędzony boczek. Najlepiej pokroić go w cienkie plasterki, a potem na kawałki i zrumienić na suchej patelni. Warto dodać go do zupy razem z wytopionym tłuszczem, zwłaszcza jeśli zupa została ugotowana na wywarze warzywnym. Smak zupy doskonale też podkreśli posiekana natka pietruszki.

Czytaj też:
Robiąc zupę gulaszową na piątkowy obiad, zamieniam mięso na inny składnik. Smakuje mistrzowsko
Czytaj też:
Tą delikatną zupą z kurczakiem zachwyci się cała rodzina. Choć jest lekkostrawna, doskonale syci

Źródło: smaki.pl