Siekam por i łączę go z dwoma chrupiącymi dodatkami. Ta prosta i tania surówka pasuje do wielu dań

Siekam por i łączę go z dwoma chrupiącymi dodatkami. Ta prosta i tania surówka pasuje do wielu dań

Dodano: 
Krojenie pora
Krojenie pora Źródło: Shutterstock / Viktory Panchenko
Por to warzywo o wyrazistym smaku, które doskonale nadaje się na surówki. Zwykle zestawia się go z marchewką i jabłkiem. Ja jednak proponuję dziś nieco inne połączenie. Owocuje ono chrupkością i doskonale zbalansowanym smakiem.

Por to warzywo, które jednych zachwyca pikantnym smakiem, a drudzy z tego powodu go unikają. Jakby jednak nie patrzeć, to warzywo ma charakter. Co więcej, potrafi go nadać daniom obiadowym, gdy podamy go w postaci surówki. Z czym najlepiej połączyć por w surówce? Ja zestawiłam go ostatnio z marchewką i jednym nieoczywistym warzywem i surówka wyszła soczysta i chrupiąca.

Czy trzeba sparzać por do surówki?

Wiele osób takie warzywa, jak por czy cebulę sparza przed dodaniem do surówki. Co daje taki zabieg? Sparzenie pora polega na umieszczeniu rozdrobnionego warzywa na sicie i przelaniu go wrzątkiem. W wyniku tego warzywo traci ostrość i nabiera delikatniejszego smaku. Robi się też bardziej miękkie i delikatniejsze dla żołądka. Jeśli więc ktoś z was ma wrażliwy żołądek, przed dodaniem pora do surówki może go sparzyć. Potem jednak trzeba warzywo dokładnie odsączyć i wystudzić.

Jak zrobić chrupiącą surówkę z pora?

Por w surówkach łączy się zazwyczaj z marchewką i jabłkiem. Ja postanowiłam jednak wypróbować nieco innego połączenia, które sprawia, że surówka jest bardziej soczysta i chrupiąca. Oprócz marchewki dodałam do niej kapustę pekińską. I z pewnością będę wracać do tego przepisu, bo mojej rodzinie smakowało.

Przepis: Surówka z pora, kapusty pekińskiej i marchewki

Chrupiąca i wyrazista w smaku surówka z pora, kapusty pekińskiej i marchewki

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
110 w każdej porcji

Składniki

  • 1 duży por (jasna część)
  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 2 marchewki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie warzywPor oczyść, przekrój wzdłuż na połowę, dokładnie wypłucz, osusz. Posiekaj go w drobne półkrążki. Kapustę pekińską oczyść, drobno poszatkuj. Marchewkę obierz, opłucz, zetrzyj na średniej wielkości oczkach.
  2. Mieszanie składnikówRozdrobnione warzywa wymieszaj. Skrop je sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Dodaj olej, wymieszaj.

Chrupiąca surówka z pora – wskazówki

Surówka z pora jest doskonałym dodatkiem do dań obiadowych o łagodnym smaku. Doskonale bowiem zaostrza smak całości i dodaje charakteru. Można ją więc podać np. do potraw z kurczaka, indyka, wieprzowiny. A oto jeszcze kilka rad, dotyczących jej przygotowania.

  • Zamiast oleju, do surówki z pora, kapusty pekińskiej i marchewki można dodać majonez. By jednak sos był lżejszy, warto go połączyć z jogurtem naturalnym lub śmietaną.
  • Do surówki z pora można dodać posiekaną natkę pietruszki. Nie tylko uatrakcyjni ona wygląd surówki, ale też będzie neutralizować ostrość pora.
  • Surówkę z pora warto doprawić nie tylko sokiem z cytryny, solą i pieprzem, ale też odrobiną cukru lub miodu.

Czytaj też:
Z kapusty kiszonej i 3 składników robię prostą surówkę na piątkowy obiad. Smakuje jak z restauracji
Czytaj też:
Ścieram buraki i dodaję do nich 2 składniki. Ta surówka jest pyszna i bardzo zdrowa