Ścieram buraki i dodaję do nich 2 składniki. Ta surówka jest pyszna i bardzo zdrowa

Ścieram buraki i dodaję do nich 2 składniki. Ta surówka jest pyszna i bardzo zdrowa

Dodano: 
Tarcie buraka
Tarcie buraka Źródło: Shutterstock / Piekne marzenie
Surówki najlepiej jest przygotowywać z sezonowych warzyw. Jesienią jest doskonały czas na warzywa korzeniowe, dlatego często sięgam po buraki. Bez uprzedniego gotowania ścieram je na tarce, łączę z dwoma dodatkami i podaję do obiadu.

Jesienne surówki kojarzą się z marchewką, kapustą i porem. Ja jednak często wykorzystuję do ich przygotowania buraki. Wiem bowiem, jak bardzo są zdrowe. A w surowej wersji mają najwięcej wartościowych składników. By jednak doskonale smakowały, łączę je z dwoma dodatkami. Ta surówka zachwyca smakiem i wartością odżywczą, a można ją podać do wielu dań obiadowych.

Wartość odżywcza buraków ćwikłowych

Buraki ćwikłowe (zwane też czerwonymi) to warzywo nie tylko smaczne, ale również zdrowe. Zawiera stosunkowo niedużo kalorii, a przy tym sporo błonnika, kwasu foliowego, magnezu i potasu. Dzięki zawartej betainie buraki wykazują działanie przeciwzapalne, a także korzystnie wpływają na wątrobę. Wspomagają też krążenie. Są bogate w przeciwutleniacze, które chronią przed chorobami nowotworowymi i szkodliwym wpływem wolnych rodników.

Jak zrobić surówkę z buraków, jabłka i cebuli?

Przygotowanie surówki z buraków jest o wiele szybsze niż przyrządzenie z nich jarzynki czy też sałatki. Buraków nie trzeba bowiem gotować, a wystarczy je zetrzeć na dużych lub średnich oczkach i połączyć z jabłkiem oraz cebulą. Te dwa składniki doskonale pasują do buraków, bo dodają im słodko-kwaśnego smaku i przyjemnej ostrości. Dopełnieniem całości będą oczywiście przyprawy i oliwa z oliwek.

Przepis: Surówka z buraków

Surówka z buraków, jabłka i cebuli

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
130 w każdej porcji

Składniki

  • 3 średniej wielkości czerwone buraki
  • 1 duże, słodkie jabłko
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki płynnego miodu
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie składnikówBuraki obierz, zetrzyj na tarce o dużych lub średnich oczkach. Jabłko obierz, zetrzyj na dużych oczkach. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę.
  2. Wykańczanie surówkiRozdrobnione składniki umieść w misce. Dodaj do nich sok z cytryny, miód i oliwę. Surówkę wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Do czego podać surówkę z buraków?

Surówka z buraków będzie doskonałym dodatkiem do dań mięsnych, np. do mięs pieczonych czy grillowanych. Sprawdzi się też w zestawie z rybami pieczonymi lub smażonymi, a także z daniami wegetariańskimi na bazie kaszy czy ziemniaków. Można nią również uatrakcyjnić kanapki z serem kozim albo fetą.

Czytaj też:
Do surówki z kapusty wsypuję nieoczywisty dodatek. Robi się o wiele zdrowsza i smaczniejsza
Czytaj też:
Surówkę z kiszonej kapusty zrobiłam inaczej niż zwykle. To połączenie po prostu zachwyca