Ucieram składniki i miksuję je z kawą. To szybkie, proste ciasto jest idealne na jesienne dni

Ucieram składniki i miksuję je z kawą. To szybkie, proste ciasto jest idealne na jesienne dni

Dodano: 
Przygotowywanie ciasta kawowego
Przygotowywanie ciasta kawowego Źródło: Shutterstock / Bhakpong
Na jesienną niepogodę najlepsze jest słodkie co nieco. Szybko poprawi nam humor, a gdy wzbogacimy je w kawę, łagodnie też pobudzi. Oto przepis na pyszne, proste ciasto, które robi się dosłownie w 15 minut.

W ponure, deszczowe dni aż ciągnie do kawy. Jednak zamiast wypijać kolejną filiżankę tego napoju, można sięgnąć po ciasto z jego dodatkiem. Dzięki temu połączymy słodycz z lekkim pobudzeniem, co powinno szybko poprawić nam nastrój i dodać energii. A ucierane ciasto kawowe robi się prosto i szybko. Można więc pokusić się o jego przygotowanie nawet w tygodniu.

Jaką kawę dodać do ciasta kawowego?

Do ciasta najlepiej jest dodać kawę w płynnej postaci. Dzięki temu równomiernie rozprowadzi się w cieście i nada mu ładnego koloru i doskonałego smaku. By aromat kawy był wyczuwalny w cieście, warto użyć mocnego naparu kawy, np. kawy espresso. Można też do takiej kawy dodać trochę kawy rozpuszczalnej, by wzmocnić kawowy smak i aromat. Lepiej nie dodawać kawy rozpuszczalnej w granulkach czy mielonej, bo w cieście będą widoczne nieapetyczne, ciemne punkciki, a wypiek i tak nie wyjdzie zbyt aromatyczny.

Jak zrobić szybkie ciasto kawowe?

Szybkie ciasto kawowe będzie bazować na maśle utartym z cukrem i jajkami. Do tak powstałej, kremowej masy dodaje się mąkę wymieszaną ze spulchniaczem, a także jogurt lub śmietanę oraz wystudzony napar kawy.

Przepis: Szybkie ciasto kawowe

Ucierane ciasto z dodatkiem naparu kawy

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
285 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki mocnego naparu kawy
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie kawyPiekarnik rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wąską, podłużną formę wyłóż papierem do pieczenia. Napar kawy wystudź.
  2. Miksowanie składnikówW misce utrzyj miękkie masło z cukrem na puszystą masę. Dalej ucieraj, dodając kolejno po jednym jajku. W drugiej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Do masy maślano-jajecznej dodaj połowę mąki, śmietanę lub jogurt i kawę. Na koniec dodaj pozostałą mąkę, delikatnie wymieszaj.
  3. Pieczenie ciastaCiasto przelej do formy, wyrównaj powierzchnię. Formę z ciastem wstaw do piekarnika i piecz ok. 50 minut, aż patyczek włożony w środek ciasta będzie suchy. Po upieczeniu pozostaw ciasto w formie na 10 minut, a następnie przełóż na kratkę i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.

Ciasto kawowe – kilka wskazówek

Oto kilka wskazówek, dzięki którym ciasto kawowe będzie jeszcze smaczniejsze i bardziej apetyczne.

  • Gotowe ciasto kawowe można oprószyć cukrem pudrem lub posmarować polewą kawową.
  • Na polewę kawową trzeba wymieszać 1/2 szklanki cukru pudru z 2 łyżeczkami mocnej kawy i 2 łyżeczkami roztopionego masła, aż powstanie gładka masa. Jeśli jest za gęsta, należy do niej dodać nieco więcej naparu kawy, gdy zaś za rzadka, trzeba zwiększyć dodatek cukru pudru.
  • Do ciasta kawowego można też dodać trochę posiekanej lub startej czekolady. Dobrze też będą się komponować z nim posiekane orzechy włoskie lub migdały.

Czytaj też:
Odwrócone ciasto ze śliwkami to popisowy deser mojej mamy. Mam ten genialny przepis
Czytaj też:
To lekkie bananowe ciasto robię bez pieczenia. Jest szybkie w przygotowaniu, tanie i zachwyca smakiem