Tak smacznego i lekkiego sernika jak robiła babcia Ela, nie jadłam nigdzie indziej. Szczęśliwie jej przepis przetrwał w naszej rodzinie i mogę do niego wracać, kiedy tylko najdzie mnie ochota. Ogromną zaletą tego deseru jest fakt, że wykonanie go zajmuje mniej więcej 10 minut, a wymaga kupienia tylko 3 produktów. Znajdziesz je w każdym sklepie spożywczym i nie zrujnują twojego portfela. Spróbuj koniecznie.
Jak zrobić prosty sernik z przepisu babci?
Ten lekki niczym chmurka deser zrobisz raz-dwa. Weź serek mascarpone i ubij go z cukrem pudrem, a potem połącz z jajkami. Taką masę musisz już tylko przenieść do tortownicy i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Babcia Ela piekła sernik w nieco niższej niż w większości przepisów temperaturze i robiła to dłużej. Dzięki temu ciasto nabierało lekkości, a jednocześnie nie przesuszało się i nie pękało na powierzchni. Działam według jej wskazówek, a wypiek za każdym razem zachwyca mnie i moją rodzinę.
Przepis: Sernik z trzech składników
Prosty sernik z przepisu babci, który zachwyci cię lekkością.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 233 w każdej porcji
Składniki
- 250 g serka mascarpone
- 4 jajka
- 60 g cukru pudru
Sposób przygotowania
- Uszykowanie masy na sernikDo miski wrzuć mascarpone i cukier puder. Zmiksuj na puszystą masę (2-3 minuty). Dalej mieszając składniki na niskich obrotach, dodaj jajka. Każde kolejne wlewaj, gdy już poprzednie połączy się z serkiem i cukrem.
- Pieczenie sernikaTortownicę wyłóż papierem do pieczenia, zabezpieczając również jej boki. Wlej masę sernikową i wyrównaj jej powierzchnię. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150 stopni Celsjusza. Piecz przez 45-50 minut. Studź przez godzinę w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Jak podać lekki sernik z 3 składników?
Pyszne ciasto z przepisu babci koniecznie ostudź przed zaserwowaniem. Wtedy sernik ma bardziej zwartą strukturę i jego pokrojenie nie sprawia problemu. Warto go podzielić na małe porcje i serwować z dodatkami takimi jak lody waniliowe lub śmietankowe, słodkie sosy lub konfitury owocowe.
Wskazówki dotyczące prostego sernik babci Eli
Do przygotowania wypieku zawsze bierz jajka w temperaturze pokojowej. Wtedy lepiej się ubijają i łatwiej łączą z masą serową. Podczas pieczenia ciasta pamiętaj też, by nie otwierać piekarnika. Nagła zmiana temperatury może sprawić, że sernik opadnie. Wciąż będzie smaczny, ale nie będzie się dobrze prezentował na talerzach. Sernik z przepisu babci możesz ozdobić świeżymi owocami, cukrem pudrem, sosem karmelowym lub stopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą. Dekorację wykonaj, gdy ciasto już całkowicie wystygnie.
Czytaj też:
Ten sernik robię 10 minut i wkładam do piekarnika. Nie zagniatam do niego ciasta i nie ubijam pianyCzytaj też:
Do twarogu dodaję te drobinki i robię oryginalny sernik. Moja rodzina się o niego zabija