Sałatka Bałagan to jak dla mnie mistrzostwo świata. Świetnie smakuje i dba o moją linię

Sałatka Bałagan to jak dla mnie mistrzostwo świata. Świetnie smakuje i dba o moją linię

Dodano: 
Kolorowa sałatka z serem
Kolorowa sałatka z serem Źródło: Shutterstock / Lora Sutyagina
Kocham takie potrawy, jak sałatka Bałagan. Bo choć wygląda na talerzu, jak wielki rozgardiasz, to smakuje doskonale. Przygotowuje się ją bardzo szybko i można ją jeść bez większych ograniczeń z korzyścią dla sylwetki.

Sałatki to moim zdaniem obowiązkowa pozycja w menu osób dbających o szczupłą sylwetkę. To dlatego, że robi się je z wielu surowców, które dostarczają nam przeróżnych składników odżywczych. Potrafią być na tyle sycące, że mogą zastąpić nawet lżejszy obiad czy kolację. A gdy w sałatce główną rolę zagrają warzywa, od takiego posiłku trudno będzie przytyć. Osiągniemy raczej odwrotny efekt, bo niska kaloryczność składników plus wysoka zawartość błonnika będą sprzyjać utracie wagi.

Z czym warto połączyć warzywa w odchudzającej sałatce?

Warzywa to niskokaloryczne produkty, w dużej mierze składające się z wody. Nie brakuje w nich też błonnika, soli mineralnych i witamin. I właśnie taki skład służy szczupłej sylwetce. By jednak sałatka lepiej syciła, warto dodać do niej produkt białkowy. Może to być chuda wędlina lub mięso, np. szynka drobiowa, pieczony filet z piersi indyka czy plasterki wędzonej piersi z kurczaka. Dobrze też sprawdzą się twarogi i sery. One również dostarczą naszemu organizmowi pełnowartościowego białka, które jest ważnym składnikiem budulcowym.

Jak zrobić odchudzającą sałatkę Bałagan?

Odchudzająca sałatka Bałagan bazuje na kolorowych warzywach i serze. Jeśli chodzi o warzywa, dobrze by miały różną konsystencję, twardość, soczystość i smak. Ser najlepiej użyć chudszy. Może to być chudy, pokruszony twaróg czy pokrojona albo porwana na kawałki biała mozzarella. Po wymieszaniu składników powstaje kompozycja, którą warto dopełnić jeszcze przyprawami i oliwą z oliwek.

Przepis: Sałatka Bałagan

Kolorowa sałatka warzyw i sera mozzarella

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
200 w każdej porcji

Składniki

  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • natka pietruszki
  • 125 g sera mozzarella
  • oregano
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie warzywWarzywa umyj, osusz. Pomidorki przekrój na pół, ogórek pokrój w kostkę, a cebulę w półkrążki. Kukurydzę odsącz, natkę pietruszki posiekaj.
  2. Wykańczanie sałatkiRozdrobnione składniki umieść w salaterce, wymieszaj. Dodaj do nich kawałki sera mozzarella, trochę oregano i oliwę z oliwek. Sałatkę wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Te składniki warto dodać do sałatki Bałagan

Oprócz warzyw i sera, do sałatki Bałagan warto też dodać inne, zdrowe składniki. Dobrym pomysłem jest dorzucenie do niej posiekanej zieleniny, np. natki pietruszki, szczypiorku czy bazylii. Zioła te dodadzą smaku, aromatu, witamin i bardziej apetycznego wyglądu. Świetnie też w tej sałatce sprawdzą się orzechy oraz pestki. Wraz z nimi nasz organizm otrzyma porcję zdrowych kwasów tłuszczowych i witaminy E.

Czytaj też:
Z puszki fasoli i trzech dodatków robię smaczną, sycącą sałatkę. Jest idealna nawet do pracy
Czytaj też:
Tę sałatkę często robię z tego, co zostało mi z poprzedniego obiadu. Jest prosta i sycąca