Z puszki fasoli i trzech dodatków robię smaczną, sycącą sałatkę. Jest idealna nawet do pracy

Z puszki fasoli i trzech dodatków robię smaczną, sycącą sałatkę. Jest idealna nawet do pracy

Dodano: 
Sałatka z białą fasolą
Sałatka z białą fasolą Źródło: Shutterstock / from my point of view
Szybkie, proste potrawy zawsze zasługują na uwagę. Z przyjemnością zrobią je bowiem nie tylko zabiegani. Dziś pomysł na ekspresową, sycącą sałatkę. Do jej przygotowania potrzebna jest fasola z puszki i kilka dodatków.

Macie czasami ochotę na przekąskę, ale pod ręką nic, co chciałoby się zjeść? Ja tak mam często, dlatego co i raz sięgam po pomysły na szybkie potrawy. Na przykład na sałatki. By je przygotować wystarczy wymieszać kilka składników i smaczna, zdrowa przekąska gotowa. Tak też właśnie robi się sałatkę na bazie fasoli z puszki. Niewiele trzeba do niej dorzucić, by powstało coś pysznego. Taką sałatkę często pakuję w pojemnik i zabieram do pracy. Jest jak znalazł, gdy dopadnie mnie głód.

Jakie dodatki pasują do fasoli?

Fasola to bardzo sycący produkt, który jest bogaty w białko i wiele wartościowych składników. Ponieważ po ugotowaniu jest dość sucha, dobrze komponuje się z dodatkami, które zwiększają jej soczystość. Dlatego idealnie będą do niej pasować np.: pomidory, ogórki kiszone czy kukurydza. Smakowo fasola dobrze harmonizuje np. ze szpinakiem, jarmużem, papryką i czosnkiem.

Jeśli zaś chodzi o pożywne dodatki, do sałatki z fasoli można dorzucić np.: podsmażony boczek czy kiełbasę, a także kawałki pieczonego kurczaka. Świetnie będą też pasować sery np.: żółty, feta, kozi.

Jak zrobić ekspresową sałatkę z fasoli z puszki?

Przygotowanie sałatki z fasoli z puszki to doprawdy ekspresowa sprawa. Fasolę z puszki trzeba przelać na sito, przepłukać pod bieżącą wodą, a potem osączyć. Teraz wystarczy do niej dodać 3 dodatki, trochę przypraw i oliwę z oliwek.

Przepis: Sałatka z białej fasoli

Ekspresowa sałatka z białej fasoli z puszki oraz pomidorów, cebuli i natki pietruszki

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
140 w każdej porcji

Składniki

  • 1 puszka białej fasoli
  • 3 pomidory
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • natka pietruszki
  • oregano
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówFasolę z puszki przelej na sito i opłucz ją pod bieżącą, zimną wodą. Dokładnie ją odcedź. Pomidory umyj, pokrój w cząstki. Cebulę obierz, pokrój w półkrążki. Natkę pietruszki opłucz, osusz, posiekaj.
  2. Wykańczanie sałatkiOdcedzoną fasolę i pokrojone dodatki przełóż do salaterki, wymieszaj. Sałatkę dopraw do smaku oregano, solą i pieprzem. Polej oliwą, wymieszaj.

Wskazówka: Sałatkę można doprawić do smaku sokiem z cytryny.

Jak ugotować suchą fasolę?

Jeśli nie macie pod ręką białej fasoli z puszki albo nie chcecie po nią sięgać, do sałatki możecie dodać samodzielnie ugotowaną fasolę. O jej przygotowaniu trzeba jednak pomyśleć dużo wcześniej, bo warzywo to wymaga dość długiego moczenia, a potem gotowania. Suchą fasolę najlepiej jest zalać zimną wodą i pozostawić na kilka godzin. Po tym czasie fasolę należy odcedzić, zalać porcją świeżej wody i zagotować. Teraz warto dorzucić do niej trochę przypraw, np. listek laurowy, ziele angielskie i trochę soli. Fasolę gotuje się na średnim ogniu przy uchylonej pokrywce przez ok. godzinę. Po odcedzeniu należy ją wystudzić i dodać do sałatki.

Czytaj też:
Tę sałatkę często robię z tego, co zostało mi z poprzedniego obiadu. Jest prosta i sycąca
Czytaj też:
To prawdopodobnie najlepsza sałatka z tuńczyka, jaką kiedykolwiek jedliście. Połączenie prostych składników zachwyca