Dwa maźnięcia twarożkiem i dwa przepyszne dodatki. Tak robię najzdrowsze kanapki na śniadanie

Dwa maźnięcia twarożkiem i dwa przepyszne dodatki. Tak robię najzdrowsze kanapki na śniadanie

Dodano: 
Kanapki z awokado i wędzonym łososiem
Kanapki z awokado i wędzonym łososiem Źródło: Shutterstock / Elena Shashkina
Na hasło „kanapki na śniadanie” większość osób myśli o klasycznych kanapkach z szynką czy żółtym serem. Jednak wystarczy dobry pomysł i 5 minut, by zamienić nudny posiłek w przepyszne i zdrowe danie.

Kanapki mało komu kojarzą się z czymś smacznym i zdrowym. Jednak nie jest to wina samych kanapek, a bardziej naszego lenistwa i braku pomysłowości. Gdy jednak zobaczymy, że w prosty sposób można je przygotować zupełnie inaczej, powinniśmy nabrać ochoty na taką formę śniadania. Co ważne, czas przygotowania apetycznych i wartościowych kanapek z twarożkiem, wędzonym łososiem i awokado to klasyczne 5 minut.

Jakie pieczywo przeznaczyć na kanapki?

Przy wyborze pieczywa na kanapki można się sugerować różnymi względami. Jeśli chodzi o smak, większość osób z pewnością wybierze jasny, delikatny chleb z chrupiącą skórką. Jednak myśląc o zdrowym śniadaniu, warto sięgnąć po pieczywo, które oprócz smaku, charakteryzuje się też wysoką wartością odżywczą. A takim pieczywem z pewnością będzie to z mąki pełnoziarnistej czy razowej. Wraz z nim nasz organizm otrzyma solidną dawkę zdrowych węglowodanów, błonnika, soli mineralnych i witamin z grupy B.

Jak zrobić superzdrowe kanapki na śniadanie?

Do przygotowania tych kanapek tak naprawdę nie potrzebujecie przepisu. Wystarczy, że spojrzycie na zdjęcie, a wszystko będzie jasne. Tu bowiem liczy się pomysł, bo reszta jest banalnie prosta. Jednak odpowiednie zestawienie składników też jest sztuką. Może bowiem zaowocować doskonałym smakiem, ale też niezwykle wartościowym posiłkiem.

Przepis: Kanapki z wędzonym łososiem i awokado

Pożywne kanapki z twarożkiem, wędzonym łososiem i awokado

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
360 w każdej porcji

Składniki

  • 4 kromki pieczywa pełnoziarnistego
  • 100 g kremowego twarożku
  • 1 awokado
  • 4 plastry wędzonego łososia

Sposób przygotowania

  1. Smarowanie pieczywaKromki pieczywa posmaruj dość grubo twarożkiem. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, wyjmij miąższ, pokrój go w plasterki.
  2. Obkładanie kanapekNa każdej kanapce połóż kilka plasterków awokado. Na wierzchu połóż plasterki wędzonego łososia.

Czym warto doprawić kanapki z łososiem i awokado?

Awokado lubi wyraziste dodatki i do takich składników z pewnością należy wędzony łosoś. Jednak smak tych śniadaniowych kanapek warto podkreślić świeżo zmielonym pieprzem i koperkiem. Oba składniki doskonale też będą pasować do twarożku. Jeśli ktoś lubi aromat cytryny, plasterki łososia przed położeniem na kanapce, może skropić jej sokiem.

Czytaj też:
Taką sałatkę śniadaniową uwielbiam jeść o każdej porze roku. Robię ją w kilka minut i zdrowo zaczynam dzień
Czytaj też:
Do twarogu dodaję tylko 3 składniki. To szybkie śniadanie jest pyszne i zdrowe

Źródło: smaki.pl