Po weekendzie często zostaje nam trochę ugotowanych ziemniaków czy pieczonego mięsa. Zamiast je wyrzucać, czy przetrzymywać bez sensu w lodówce, lepiej od razu zamienić je w nową, pyszną potrawę. W ten sposób nic się nie zmarnuje, a wy raz-dwa przygotujecie przekąskę, która zachwyci całą rodzinę.
Jak ugotować ziemniaki do sałatki?
Ziemniaki do sałatki najlepiej jest ugotować w mundurkach. Wcześniej trzeba je tylko dokładnie wyszorować i opłukać. Takie ziemniaki zachowają więcej cennych składników odżywczych i będą smaczniejsze. Po wystudzeniu trzeba je obrać i pokroić w talarki lub w kostkę. Ja jednak zwykle do przygotowania tej sałatki wykorzystuję ziemniaki, które zostały mi z poprzedniego obiadu. W sumie gotuję je w całości i nigdy nie tłukę, dzięki czemu nadają się do pokrojenia w plasterki.
Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną z kurczakiem?
Do przygotowania tej sałatki ziemniaczanej proponuję wykorzystać nie tylko kiszone ogórki i cebulę, ale też pieczone mięso kurczaka. Doskonale będzie się komponowało z pozostałymi składnikami i świetnie wzbogaci wartość odżywczą przekąski.
Przepis: Sałatka ziemniaczana z mięsem kurczaka
Sałatka ziemniaczana z dodatkiem mięsa z kurczaka, ogórków kiszonych i cebuli
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 225 w każdej porcji
Składniki
- 4 ugotowane ziemniaki
- ok. 300 g pieczonego lub gotowanego mięsa z kurczaka
- 3-4 ogórki kiszone
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 łyżka musztardy ziarnistej
- sól, pieprz
- 3-4 łyżki oleju
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
- Krojenie składnikówUgotowane ziemniaki pokrój w talarki. Mięso kurczaka pokrój w plasterki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Ogórki opłucz, osącz, pokrój w talarki. Natkę pietruszki opłucz, osusz, posiekaj.
- Wykańczanie sałatkiDo rozdrobnionych składników dodaj musztardę i olej. Całość wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Sałatka ziemniaczana – kilka wskazówek
Oto kilka wskazówek dotyczących przygotowania sałatki ziemniaczanej.
- Do sałatki ziemniaczanej można wykorzystać nie tylko pieczone, ale też gotowane mięso z kurczaka.
- Mięso z kurczaka można też zastąpić pieczoną wieprzowiną czy wołowiną. One również dobrze będą komponowały się z ziemniakami.
- Zamiast natki pietruszki do sałatki ziemniaczanej można też dodać posiekany koperek.
- Sałatka będzie bardziej wyrazista w smaku, jeśli zamiast oleju, dodamy do niej 2-3 łyżki majonezu. Sałatkę można też doprawić mieszanką przypraw curry.
Czytaj też:
Tę sałatkę ryżową zaczęłam robić nieco inaczej. Teraz dorzucam do niej pożywny składnikCzytaj też:
Żółtą sałatkę robię z 5 prostych składników. Dwa z nich sprawiają, że syci jak żadna inna