Polacy nie doceniają tych słodkich owoców. To duży błąd, bo lista ich leczniczych właściwości jest długa

Polacy nie doceniają tych słodkich owoców. To duży błąd, bo lista ich leczniczych właściwości jest długa

Dodano: 
Dereń
Dereń Źródło: Pixabay / MikeGoad
Ten zdrowy owoc wykorzystywany jest zdecydowanie zbyt rzadko. Ma słodki smak i stosunkowo łatwo włączyć go do diety. Warto spróbować, bo jest wyjątkowo cenny.

Nie wszystkie zdrowe owoce cieszą się w Polsce odpowiednio dużą popularnością. Tak jest w przypadku drobnej jagody o krwistoczerwonym kolorze, na którą sezon przypada właśnie teraz. Jesienią dojrzewają owoce derenia jadalnego, dziko rosnącego krzewu. Dereń jadalny to słodki owoc, któremu zdecydowanie warto przyjrzeć się bliżej, Może pomóc w walce z wieloma dolegliwościami.

Czym jest dereń i dlaczego jest cenny?

Dereń jadalny, nazywany przez niektórych również „polską oliwką”, to zdrowy owoc o wschodnioeuropejskich korzeniach. Choć jego właściwości lecznicze są wykorzystywane od wieków, to w Polsce nie jest dobrze znany. Zazwyczaj rośnie na polach, łąkach i w lasach, ale jego uprawa w ogrodzie też jest możliwa i mało wymagająca. Mimo to sięganie po ten czerwony owoc pozostaje niestety rzadkością.

Dereniem warto się zainteresować z wielu powodów. Najważniejszym jest chyba fakt, że ten słodki owoc o lekko podłużnym kształcie obfituje w witaminę C. Jesienią i zimą jest ona szczególnie cenna, bo pomaga budować odporność i unikać chorób. W jagodach derenia znajdują się też spore ilości korzystnej dla wzroku witaminy A oraz żelaza, które jest niezwykle ważne w walce z anemią.

Zdrowy owoc będzie również pomocny w problemach trawiennych. Zawarte w nim kwasy organiczne oraz bakteriobójcze i wirusobójcze fitoncydy sprawiają, że wykazuje właściwości przeciwzapalne i ściągające. Szybko zatem zniweluje objawy towarzyszące zatruciom czy niestrawności. W dereniu obecne są też garbniki, które, poprzez swoje działanie zapierające, pomogą w przypadku biegunki. Korzyści zdrowotnych z włączenia tzw. polskiej oliwki będzie więc sporo.

Jak wykorzystać dereń w kuchni?

Słodki owoc powinien być zbierany późną jesienią. Wtedy dojrzewa i traci już swoją cierpkość, a jedzenie go na surowo jest przyjemne. Trzeba jednak wcześniej usunąć pestkę, która do spożycia się nie nadaje. Z czerwonych jagód derenia jadalnego możesz też przygotować smaczną konfiturę, napar albo nalewkę. Dereń nadaje się także do kiszenia. Przyrządź go z kminkiem i podawaj do sałatek lub kanapek, a będzie pysznie.

Czytaj też:
Polacy nie sięgają po ten owoc zbyt często. To błąd, bo jest cenny szczególnie dla seniorów
Czytaj też:
To jeden ze zdrowszych owoców, a Polacy go pomijają. Skorzystanie z jego właściwości jest banalne

Źródło: Smaki.pl