Chleb tostowy i składniki z lodówki szybko zamieniam w ciepłą kolację. Dzieci ciągle o nią proszą

Chleb tostowy i składniki z lodówki szybko zamieniam w ciepłą kolację. Dzieci ciągle o nią proszą

Dodano: 
Kolacja na ciepło
Kolacja na ciepło Źródło: Shutterstock / YANNA2560
Zwykłe kanapki nie są tak smaczne, jak te z piekarnika. A przygotowanie tych drugich jest ekspresowe i banalnie proste. Ja robię je z pieczywa tostowego i składników, które znajdę w lodówce. Ta kolacja błyskawicznie znika z talerzy.

Kanapki można podzielić na klasyczne i ciepłe. Pierwsze zjada się na zimno, drugie po zapieczeniu w piekarniku. Zabieg ten daje kanapkom chrupkość i przyjemny smak, a posypka z sera zaczyna się przyjemnie ciągnąć. Takie kanapki po prostu chce się zjeść. U mnie kochają je dzieci, ale my dorośli też zjadamy je z apetytem.

Jakie pieczywo najlepiej nadaje się do zapiekania?

Do zapiekania najlepsze jest lekkie pieczywo pszenne. A to dlatego, że po kilku minutach spędzonych w piekarniku takie pieczywo jest chrupiące i miękkie w środku. Oprócz pieczywa tostowego można tu więc wykorzystać także pszenne bułki, np. bułkę wrocławską czy poznańską, krojone w grubsze kromki. Dobrze też sprawdzi się lekkie pieczywo typu włoskiego, które ma delikatny miękisz.

Jak zrobić ciepłe kanapki z pieczywa tostowego?

Ciepłe kanapki z pieczywa tostowego robi się szybko i prosto. Ja na kromkach chleba układam po prostu różne składniki, które znajdę w lodówce. Dobrze jednak, by były to składniki, które nie wymagają długiej obróbki termicznej. Pieczenie kanapek trwa bowiem tylko kilka minut. Wierzch kanapek posypuję startym serem, który doskonale scala pozostałe składniki i dodaje kanapkom smaku oraz soczystości.

Przepis: Ciepłe kanapki z pieczywa tostowego

Kromki pieczywa tostowego zapiekane z wędliną, warzywami i serem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
310 w każdej porcji

Składniki

  • 8 kromek pieczywa tostowego
  • 1 parówka
  • kawałek cienkiej kiełbasy
  • 2 plasterki szynki
  • 1/2 marchewki
  • 2 łyżki mrożonego groszku
  • 150 g startej mozzarelli

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówParówkę i kiełbasę pokrój w cienkie plasterki. Szynkę pokrój w paski. Marchewkę obierz, pokrój w kostkę, słupki lub talarki. Groszek możesz przelać wrzątkiem i osączyć.
  2. Obkładanie pieczywaKromki pieczywa tostowego ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdej kanapce połóż trochę wędliny i warzyw. Całość przykryj cienką warstwą sera.
  3. Zapiekanie kanapekBlachę z kanapkami wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Kanapki zapiekaj 5-7 minut, aż będą gorące, a ser ładnie się rozpuści.

Wskazówka: Kromki pieczywa tostowego można posmarować cienko masłem lub majonezem.

Z czym podać ciepłe kanapki z pieczywa tostowego?

Smak ciepłych kanapek z pieczywa tostowego warto podkręcić ulubionym sosem. Może to być na przykład ketchup, sos paprykowy czy sos tysiąca wysp. Smacznym i zdrowym dopełnieniem całości będzie też guacamole, czyli pasta z awokado. Na wierzchu kanapek można też ułożyć plasterki pomidora czy kawałki marynowanego imbiru lub posypać ser suszonymi ziołami (np. oregano).

Czytaj też:
Pankejki podaję z dwoma zdrowymi dodatkami. Są idealne na lekką kolację na słodko
Czytaj też:
W kromkach chleba zamykam apetyczne plasterki i kładę na patelni. Te smażone kanapki to moje odkrycie