Kanapki można podzielić na klasyczne i ciepłe. Pierwsze zjada się na zimno, drugie po zapieczeniu w piekarniku. Zabieg ten daje kanapkom chrupkość i przyjemny smak, a posypka z sera zaczyna się przyjemnie ciągnąć. Takie kanapki po prostu chce się zjeść. U mnie kochają je dzieci, ale my dorośli też zjadamy je z apetytem.
Jakie pieczywo najlepiej nadaje się do zapiekania?
Do zapiekania najlepsze jest lekkie pieczywo pszenne. A to dlatego, że po kilku minutach spędzonych w piekarniku takie pieczywo jest chrupiące i miękkie w środku. Oprócz pieczywa tostowego można tu więc wykorzystać także pszenne bułki, np. bułkę wrocławską czy poznańską, krojone w grubsze kromki. Dobrze też sprawdzi się lekkie pieczywo typu włoskiego, które ma delikatny miękisz.
Jak zrobić ciepłe kanapki z pieczywa tostowego?
Ciepłe kanapki z pieczywa tostowego robi się szybko i prosto. Ja na kromkach chleba układam po prostu różne składniki, które znajdę w lodówce. Dobrze jednak, by były to składniki, które nie wymagają długiej obróbki termicznej. Pieczenie kanapek trwa bowiem tylko kilka minut. Wierzch kanapek posypuję startym serem, który doskonale scala pozostałe składniki i dodaje kanapkom smaku oraz soczystości.
Przepis: Ciepłe kanapki z pieczywa tostowego
Kromki pieczywa tostowego zapiekane z wędliną, warzywami i serem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 310 w każdej porcji
Składniki
- 8 kromek pieczywa tostowego
- 1 parówka
- kawałek cienkiej kiełbasy
- 2 plasterki szynki
- 1/2 marchewki
- 2 łyżki mrożonego groszku
- 150 g startej mozzarelli
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówParówkę i kiełbasę pokrój w cienkie plasterki. Szynkę pokrój w paski. Marchewkę obierz, pokrój w kostkę, słupki lub talarki. Groszek możesz przelać wrzątkiem i osączyć.
- Obkładanie pieczywaKromki pieczywa tostowego ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdej kanapce połóż trochę wędliny i warzyw. Całość przykryj cienką warstwą sera.
- Zapiekanie kanapekBlachę z kanapkami wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Kanapki zapiekaj 5-7 minut, aż będą gorące, a ser ładnie się rozpuści.
Wskazówka: Kromki pieczywa tostowego można posmarować cienko masłem lub majonezem.
Z czym podać ciepłe kanapki z pieczywa tostowego?
Smak ciepłych kanapek z pieczywa tostowego warto podkręcić ulubionym sosem. Może to być na przykład ketchup, sos paprykowy czy sos tysiąca wysp. Smacznym i zdrowym dopełnieniem całości będzie też guacamole, czyli pasta z awokado. Na wierzchu kanapek można też ułożyć plasterki pomidora czy kawałki marynowanego imbiru lub posypać ser suszonymi ziołami (np. oregano).
Czytaj też:
Pankejki podaję z dwoma zdrowymi dodatkami. Są idealne na lekką kolację na słodkoCzytaj też:
W kromkach chleba zamykam apetyczne plasterki i kładę na patelni. Te smażone kanapki to moje odkrycie