Domowa pizza to mój patent na przekąskę, ciepłą kolację, a nawet obiad. Możliwość prostego przygotowywania coraz to nowych wersji to chyba największa zaleta tego pysznego dania typu fast food. Bardzo często na zrobienie ciepłego placka decyduję się w weekend, gdy cała rodzina jest w domu i nigdzie się nie spieszymy. Wybieram proste dodatki, a jest smacznie i przyjemnie. Polecam spróbować.
Jak zrobić domową pizzę?
Moja ulubiona pizza to dość cienki placek w stylu włoskim przygotowany z ciasta wyrastającego na świeżych drożdżach piekarskich. Smaruję go ziołowym sosem pomidorowym, a na nim układam świeże pomidory, szynkę i ser żółty. Dla koloru na wierzchu rozsypuję jeszcze trochę posiekanego szczypiorku. Po upieczeniu mam sycący posiłek dla bliskich, który znika dosłownie w kilka chwil.
Przepis: Pizza z szynką i pomidorami
Pyszne włoskie danie, które bez trudu zrobisz w domu.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 490 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 300 ml wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Na sos:
- 150 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- pieprz
- sól
Dodatki:
- 100 g sera żółtego
- 100 g szynki
- 2 pomidory
- 1 łyżka szczypiorku
Sposób przygotowania
- Uszykowanie rozczynu drożdżowegoWodę podgrzej do temperatury 30 stopni Celsjusza. Rozpuść w niej cukier i wkrusz drożdże. Dodaj 3 łyżki mąki pszennej, wymieszaj i odstaw na 15 minut.
- Uszykowanie dodatkówPomidory umyj i potnij na cienkie plasterki. Szynkę pokrój w kostkę. Ser żółty zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
- Wykonanie sosu do pizzyPassatę pomidorową przenieś do garnka, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu, aż trochę zgęstnieje. Dopraw ją ziołami prowansalskimi, pieprzem oraz solą.
- Wykonanie ciasta na pizzęDo rozczynu drożdżowego Po tym czasie dodaj pozostałą mąkę, oliwę z oliwek oraz sól. Szybko zagnieć gładkie ciasto. Umieść je w misce i przykryj ściereczką. Pozostaw na godzinę.
- Składanie i pieczenie pizzyBlachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto delikatnie rozciągnij, by nadać mu kształt odpowiadający wielkości formy. Posmaruj je przygotowanym sosem pomidorowym. Ułóż pomidora, szynkę, szczypiorek i ser żółty. Piecz w temperaturze 220 stopni Celsjusza przez 15-20 minut, aż ciasto będzie chrupiące, a ser roztopiony.
Jak podać domową pizzę?
Domowa pizza najlepiej smakuje bezpośrednio po upieczeniu. Nie wymaga już dodatków, ale moi bliscy czasem sięgają po ekstra porcję sosu pomidorowego lub dip czosnkowy. Pizzę możesz też skropić dobrej jakości oliwą z oliwek lub zajadać z jej dodatkiem pulchne brzegi drożdżowego placka.
Inne warianty domowej pizzy
Do zrobienia sycącego tego dania w stylu włoskim możesz wykorzystać wiele różnych składników. Często modyfikuję swój przepis, na placku układając to, co akurat znajdę w kuchni i uznam, że przydałoby się już zjeść. Zamiast pomidorów używam np. talarków cukinii, wstążek z marchewki, kukurydzy z puszki czy pokrojonej w paseczki papryki. Dorzucam też nierzadko takie frykasy jak kapary, oliwki czy suszone pomidory z oleju. Szynkę zamieniam na kiełbasę lub boczek, a ser żółty na pleśniowy lub białą mozzarellę. W ten sposób nie tylko wykorzystuję produkty, które mam i zapobiegam marnowaniu jedzenia, ale też odkrywam nowe połączenia smakowe. W tym poszukiwaniach nierzadko towarzyszą mi dzieci, więc gotując, spędzamy też miło czas.
Czytaj też:
Zamiast pizzy często wybieram inny włoski placek. Prosty przepis mam od szefa kuchniCzytaj też:
Moja rodzina kocha zapiekanki. Robię lepsze i tańsze niż te nad polskim morzem