Ten patent na polędwiczki wieprzowe jest iście mistrzowski. Mój znajomy, który jest utalentowanym szefem kuchni, mówi, że to najprostsze, a zarazem najsmaczniejsze danie, jakie zna. Jego wykonanie rzeczywiście nie jest skomplikowane. Trzeba tylko zamarynować mięso i przyrządzić je potem w piecu.
Jak zrobić prostą i pyszną polędwiczkę wieprzową?
Przygotowanie obiadu, który powali twoich bliskich na kolana, nie jest trudne. Mięso musisz tylko oczyścić i dobrze natrzeć kompozycją kilku prostych składników. Resztę w zasadzie załatwi czas, bo długie marynowanie sprawi, że smaki przejdą do polędwiczki. Po upieczeniu będzie soczysta i delikatna jak nigdy wcześniej.
Przepis: Marynowane polędwiczki wieprzowe
Pyszne danie szefa kuchni, którym zrobisz efekt WOW.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 35 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 389 w każdej porcji
Składniki
- 400 g polędwiczki wieprzowej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka listków tymianku
- 1 łyżka listków majeranku
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie marynatyW miseczce połącz przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę z oliwek, listki tymianku i majeranku lekko roztarte w moździerzu oraz odrobinę soli i pieprzu.
- Marynowanie polędwiczki wieprzowejPolędwiczkę oczyść i natrzyj przygotowaną marynatą ze wszystkich stron. Odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, a najlepiej na kilka godzin.
- Pieczenie marynowanej polędwiczki wieprzowejWyjętą z lodówki polędwiczkę przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez 15-25 minut. Przed pokrojeniem odczekaj 5 minut, by soki się rozłożyły.
Jak podać polędwiczkę z przepisu szefa kuchni?
Do delikatnego i aromatycznego mięsa idealnie pasują warzywa z wody lub ugotowane na parze, a także smakowite purée ziemniaczane z dodatkiem oliwy z oliwek. Znajomy szef kuchni często podaje je z pieczonymi w piecu warzywami korzeniowymi, a więc np. selerem, marchewką lub pietruszką. Raz skusiłam się też na przyrządzenie do tego mięsa purée z topinamburu. Delikatny smak tych produktów świetnie komponuje się z wyrazistą marynatą, w której przyrządzona została polędwiczka wieprzowa.
Inne warianty marynowanej polędwiczki wieprzowej
Polędwiczkę wieprzową możesz zamarynować na wiele sposobów. Znajomy szef kuchni powiedział mi, że lubi to mięso przyrządzać również z dodatkiem soku z cytryny lub pomarańczy. Czasem kusi się też na wyrazistą kompozycję z sosem sojowym i imbirem. Najczęściej jednak stawia na świeże zioła, które z mięsem, w jego opinii, czynią cuda.
Szef kuchni wskazał mi jeszcze, że przy pieczeniu polędwiczki wieprzowej należy pilnować temperatury. Dobrze przyrządzone mięso w jego opinii powinno mieć temperaturę 63-68 stopni Celsjusza. Jeśli masz termometr kuchenny, skorzystaj z niego, by sprawdzić, czy twoja polędwiczka jest dobrze upieczona.
Czytaj też:
Tę polędwiczkę zjadłam u znajomej Dunki. Była tak pyszna, że wzięłam przepisCzytaj też:
Nacięła polędwiczkę i wypełniła ją prostym farszem. Uwielbiam obiady u mojej bratowej