Bigos w moim domu lubią wszyscy. Nie zawsze jednak mam wszystkie składniki potrzebne do przygotowania tej smakowitej potrawy. Ostatnio od przyjaciółki dowiedziałam się, że bardzo smaczne danie, przypominające kultową polska potrawę, mogę przygotować nawet bez kapusty. Nie trzeba było mnie długo namawiać. Przepis nie był skomplikowany.
Jak zrobić pyszny bigos bez kapusty?
Pyszny obiad dla całej rodziny powstał z łopatki wołowej, ziemniaków i dyni. Dynia obfituje w witaminy A i C, które są niezwykle cenne dla zdrowia naszych oczu oraz budowania odporności. W chłodniejszej części roku warto z tego korzystać.
Dla delikatnej słodyczy do garnka wrzuciłam też trochę kukurydzy z puszki, którą akurat miałam pod ręką. Wykonanie dania zajęło mi dłuższą chwilę, ale było warto. Bliscy zajadali się nim z ogromną ochotą, a nasyciło nas na bardzo długo.
Przepis: Gulasz wołowy z dynią i ziemniakami
Pyszny bigos bez kapusty od mojej przyjaciółki.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 2 godz.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 378 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg łopatki wołowej
- 1 większa dynia
- 500 g ziemniaków
- 100 g kukurydzy z puszki
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500 ml bulionu warzywnego
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1 płaska łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówDynię umyj, usuń pestki i potnij w niezbyt dużą kostkę. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój podobnie jak dynią. Cebulę oraz czosnek pozbaw łupin. Posiekaj. Łopatkę wołową oczyść, pokrój w kostkę o boku 2-3 cm.
- Smażenie mięsa i warzywNa patelni rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż na nim mięso z każdej strony, aż się lekko zarumieni. Wrzuć cebulę oraz czosnek. Smaż wszystko na niezbyt mocnym ogniu przez kilka minut, aż cebula się zeszkli. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, paprykę słodką, tymianek oraz szczyptę soli. Smaż wszystko przez 1-2 minuty.
- Gotowanie gulaszu wołowego z dynią i ziemniakamiDo garnka wlej bulion i doprowadź całość do wrzenia. Gotuj przez 90 minut. Po tym czasie wrzuć dynię i ziemniaki. Przyrządzaj potrawę jeszcze przez 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Na 3 minuty przed końcem wrzuć kukurydzę z puszki. Dopraw gulasz solą oraz pieprzem.
Jak podawać gulasz z dynią i ziemniakami?
Do potrawy wielu dodatków nie będziesz już potrzebowała, bo są w niej już ziemniaki. Niemniej mój mąż i tak wziął sobie pieczywo, by oczyścić talerz z sosu. Postawił na kajzerkę, która do tego celu nadaje się doskonale. Myślę jednak, że i chleb razowy będzie pasował.
Wskazówki dotyczące bigosu bez kapusty
Dynia, w przeciwieństwie do kapusty, straci na smaku, gdy będziesz ją długo gotować. Z tego względu nie polecam wielokrotnego ogrzewania tego gulaszu. Nadmiar dania możesz wciąż podzielić na porcje i zamrozić. Pamiętaj jedynie, by rozmrażać je w lodówce. Inaczej ryzykujesz zatruciem pokarmowym.
Do gulaszu z dynią polecam warzywo odmiany hokkaido. Jego ogromnymi zaletami są jadalna skórka i mączysty miąższ, które sprawiają, że nie musisz go obierać, ani potem zagęszczać potrawy mąką.
W moim bigosie bez kapusty wylądowała słodka kukurydza z puszki. Ten dodatek nie jest obowiązkowy i możesz go spokojnie pominąć. Dobrym pomysłem będzie też zastąpienie go talarkami marchewki. Będzie je trzeba wrzucić do garnka nieco wcześniej, by zdążyły się ugotować.
Część dyni lub ziemniaków w potrawie możesz również zamienić na bataty. Dla mnie ich smak jest połączeniem tych warzyw, więc będą dobrze pasowały.
Czytaj też:
Ten prosty bigos robię nie tylko od święta. Babciny przepis zawiera składnik, który podkręca smakCzytaj też:
Jesienny bigos gotuję inaczej, niż klasyczny. Dorzucam do niego 2 soczyste dodatki