To jadło na Lubelszczyźnie znane jest od wieków. Zdobyłam przepis, który okazał się hitem

To jadło na Lubelszczyźnie znane jest od wieków. Zdobyłam przepis, który okazał się hitem

Dodano: 
Pieróg gryczany gałęzowski
Pieróg gryczany gałęzowski Źródło: Shutterstock / Damian Pawlos
Danie z Lubelszczyzny szybko podbiło serca moich bliskich. Wykonanie go było proste, a efekty przerosły moje oczekiwania. Ten pieróg gryczany to prawdziwy hit.

Pieróg gryczany z Lubelszczyzny nie przypomina dobrze znanego Polakom przysmaku z farszem. Smakuje jednak tak dobrze, że warto się na niego skusić. Pochodząca z Gałęzowa, wioski położonej w gminie Bychawa, potrawa przygotowywana jest z kaszy gryczanej i twarogu. Składniki te zamyka się w cieście podobnym do naleśnikowego i zapieka w prostokątnych formach. Powstaje w ten sposób bardzo sycące danie, cenione przede wszystkim za pożywność i prostotę.

Pieróg gryczany gałęzowski – bo tak brzmi dokładna nazwa tego regionalnego specjału — został już ponad 5 lat temu doceniony poprzez wpisanie go na listę produktów tradycyjnych w kategorii Wyroby cukiernicze i piekarnicze w województwie lubelskim. U mnie w domu rodzina wykazała zachwyt poprzez prośby o dokładki. Jeszcze nie raz go w związku z tym przygotuję. Spróbuj i ty.

Jak zrobić pieróg gryczany gałęzowski?

Wykonanie regionalnego dania zajmuje trochę czasu, ale smak wart jest włożonego wysiłku. Od razu też przygotujesz więcej porcji tego smakołyku. Ugotuj więc kaszę gryczaną i połącz ją z dodatkami, a następnie włóż farsz pomiędzy dwie warstwy ciasta i upiecz. Olśnisz swoją rodzinę.

Przepis: Pieróg gryczany gałęzowski

Pyszne i sycące danie z Lubelszczyzny, które pokochała cała moja rodzina.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
2 godz.
Liczba porcji
10

Składniki

Na farsz:

  • 180 g kaszy gryczanej
  • 500 ml mleka
  • 300 g tłustego sera białego
  • 100 g masła
  • 4 jajka
  • 125 ml śmietany 18%
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

Na ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie kaszyKaszę gryczaną ugotuj w mleku. Gdy ziarno spęcznieje, a łyżka włożona do garnka z kaszą „stanie”, przenieś gotowany produkt ją do rozgrzanego do temperatury 150 stopni Celsjusza piekarnika na 30 minut. Jeśli to konieczne, przełóż do innego naczynia (ja mam garnek, który mogę wkładać do pieca). Gotową kaszę ostudź.
  2. Wyrabianie ciasta na pieróg gryczanyPrzesianą przez sito mąkę pszenną połącz z solą, cukrem, masłem i 1 jajkiem. Wyrób ciasto i podziel je na dwie części.
  3. Przyrządzanie farszuChłodną kaszę gryczaną wymieszaj z serem białym, jajkami, cukrem i solą.
  4. Składanie i pieczenie pieroga gryczanegoPrzygotowane ciasto rozwałkuj na dwa prostokąty wielkości twojej blachy. Jeden z nich umieść na spodzie natłuszczonej formy. Ułóż na nim cały farsz i wyrównaj powierzchnię. Przykryj drugą porcją masy. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 60 minut.

Jak podawać sycące danie z Lubelszczyzny?

Upieczony pieróg gryczany gałęzowski koniecznie wystudź. Sycące danie serwuje się na zimno, podobnie jak większość ciast i słodkich wypieków. Tradycyjne dodatki do pokrojonego w plastry lub kwadraty smakołyku to szklanka mleka, kakao, kawa lub herbata.

Wskazówki dotyczące pieroga gryczanego Gałęzowskiego

Do przyrządzenia dania z Lubelszczyzny wykorzystaj prażoną kaszę gryczaną. Opis potrawy dostępny na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi wspomina o wyraźnym zapachu i smaku kaszy w potrawie. Ziarno niepoddane procesowi prażenia jest bardzo łagodne i niemal wcale nie pachnie.

Czytaj też:
Na weselu u znajomych podano nietypowy pieróg. Ich kucharz wyjawił mi przepis na to efektowne danie
Czytaj też:
Domowy cebularz jak z lubelskiej piekarni. Jak zrobić tradycyjny przysmak?