Ostatnio wypróbowałam przepis na prostą przekąskę z ciasta na pizzę. Okazała się strzałem w dziesiątkę. Do tej pory często przygotowywałam szybkie przekąski z ciasta francuskiego, ale ta z ciasta drożdżowego też jest pyszna. Ślimaczki ze szpinakiem idealnie sprawdzą się na rodzinnych wieczorach, a nawet na imprezach. Nie ważne ile ich zrobisz, wszystkie znikną z talerza.
Jak zrobić ciasto na pizzę?
Ciasto na pizzę robi się prosto i szybko. Wystarczy wsypać do miski 1,5 szklanki mąki, dodać do niej łyżeczkę drożdży instant, łyżeczkę cukru i 1/2 łyżeczki soli. Składniki należy wymieszać z 1-2 łyżkami oliwy z oliwek i wyrobić z ok. 150 ml ciepłej wody. Ciasto trzeba przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, jest gotowe do użycia. Oczywiście podobnie jak ciasto francuskie, to na pizzę też można kupić gotowe.
Jak zrobić szpinakowe ślimaczki z ciasta na pizzę?
Przygotowanie szpinakowych ślimaczków najlepiej jest zacząć od sporządzenia ciasta. W czasie, gdy ciasto rośnie, należy zrobić farsz. Gdy te główne składniki mamy gotowe, uformowanie ślimaczków zajmie dosłownie chwilę. Potem pozostanie je tylko upiec, co też trwa krótko.
Przepis: Ślimaczki ze szpinakiem
Szpinakowe ślimaczki z ciasta na pizzę
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 110 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ok. 150 ml ciepłej wody lub mleka
- 1 jajko
- sezam do posypania
Na farsz:
- 450 g mrożonego szpinaku
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 100 g startego sera
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaZ mąki, drożdży, soli, cukru, oliwy i wody zagnieć gładkie ciasto drożdżowe. Uformuj z niego kulę, oprósz ją mąką, przykryj ściereczką, pozostaw do wyrośnięcia.
- Przygotowanie farszuW czasie, gdy ciasto rośnie, przygotuj szpinakowy farsz. W tym celu mrożony szpinak umieść na ciepłej patelni i całość podgrzewaj, aż szpinak rozmrozi się i odparuje z niego płyn. Wtedy dodaj do szpinaku masło i całość podsmaż. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, chwilę podduś, dopraw do smaku solą i pieprzem. Farsz lekko przestudź.
- Formowanie ślimaczkówWyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i podziel na 2-3 części. Każdą rozwałkuj na prostokątny placek. Posmaruj go szpinakowym farszem i posyp startym serem. Z ciasta zwiń rulon, pokrój go w plastry o szerokości ok. 2 cm.
- Pieczenie ślimaczkówŚlimaczki ułóż na blasze wyłożonej papierem. Wierzch posmaruj rozkłóconym jajkiem, posyp sezamem. Całość piecz ok. 20 minut w 190-200 stopniach Celsjusza.
Inna wersja ślimaczków z ciasta na pizzę
Jeśli ktoś nie przepada za szpinakiem, do ślimaczków może przygotować inny farsz. Może to być np. nadzienie z podsmażonych pieczarek albo z doprawionego na ostro twarogu. Dobrze też sprawdzą się farsze podobne, jak do pizzy. Tak więc rozwałkowane ciasto można posmarować doprawioną passatą pomidorową i posypać startą mozzarellą. Całość można dodatkowo obłożyć plasterkami szynki lub boczku.
Czytaj też:
Te kieszonki, to lepsza wersja pizzy. Są soczyste, idealne na przekąskę i szybko znikająCzytaj też:
Biorę szynkę plus 2 dodatki i robię z nich ekspresową przekąskę. Smakuje, że palce lizać