Brownie to gęste, wilgotne i bardzo czekoladowe ciasto, które szturmem zdobyło podniebienia wielu smakoszy. Moja rodzina także prędko je pokochała. Na zrobienie tego deseru zdecydowałam się dość późno, częściej stawiając na tradycyjne wypieki takie jak szarlotka i sernik. Jednak, gdy dostałam pojemnik malin, a w szafce znalazłam dwie tabliczki gorzkiej czekolady i czekoladowe kropelki, uznałam, że warto sprawdzić, czym wszyscy tak się zachwycają. To była bardzo dobra decyzja, bo w krótkim czasie przygotowałam fantastyczny przysmak.
Jak zrobić smakowite brownie?
Ciasto czekoladowe z dodatkiem malin zrobiłam niemalże ekspresowo. Stopiłam czekoladę wraz z masłem, a następnie połączyłam je z ubitymi z cukrem jajkami i suchymi produktami. Potem już tylko musiałam przenieść masę do formy, udekorować ją owocami oraz kawałkami czekolady i upiec. Prostszego przepisu na deser wymagający skorzystania z piekarnika dawno nie widziałam.
Przepis: Brownie z malinami
Pyszne ciasto czekoladowe, które moja rodzina pokochała od pierwszego kęsa.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 15
- Liczba kalorii
- 371 w każdej porcji
Składniki
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 3 jajka
- 200 g cukru
- 100 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g kropelek czekoladowych
- 150 g świeżych malin
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówMaliny umyj i osusz. Czekoladę połam na kawałki i roztop w kąpieli wodnej wraz z pokrojonym w kostkę masłem. Do dużej miski przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszaj.
- Robienie masy na brownieW osobnym naczyniu ubij jajka z cukrem. Połącz je ze stopioną czekoladą z masłem, a następnie wsyp sucha składniki. Dobrze zmiksuj.
- Pieczenia ciasta czekoladowego z malinamiMasę przenieś do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 24 cm x 24 cm. Wyrównaj wierzch i delikatnie wciśnij w niego maliny. Posyp jeszcze czekoladowymi kropelkami i wstaw do rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza piekarnika. Piecz przez 25-30 minut.
Jak podawać ciasto czekoladowe z malinami?
To pyszne brownie najlepiej smakuje na ciepło, podane z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną. Możesz też posypać je cukrem pudrem lub płatkami migdałów, jeśli je lubisz. Smak malin przyjemnie podkreślą też wiórki kokosowe.
Inne warianty brownie
Brownie to ciasto czekoladowe, które daje ogromne pole do kulinarnych eksperymentów. Zamiast malin możesz użyć innych owoców. Świetnie sprawdzą się borówki, wiśnie czy morele. Niekoniecznie muszą być to też owoc świeże. Możesz pokroić np. suszone śliwki lub wrzucić do masy rodzynki. Owoce mrożone też się sprawdzą – trzeba je tylko dobrze odsączyć z uwolnionej w czasie rozmrażania wody.
Smak tego ciasta czekoladowego przyjemnie podkreślą też posiekane orzechy. Pasować będą zarówno dobrze znane orzechy włoskie lub laskowe, jak i nerkowce albo pekan. Wybierz więc swoje ulubione i zrób wonie, którym zachwycisz nawet wymagające podniebienia.
Czytaj też:
Ten czekoladowy zawijas drożdżowy smakuje i wygląda obłędnie. Znika z talerzyków, nim się obejrzęCzytaj też:
To szybkie ciasto z jabłkami zrobisz bez użycia wagi i miksera. Przepis dostałem od szwagierki