To szybkie ciasto z jabłkami zrobisz bez użycia wagi i miksera. Przepis dostałem od szwagierki
  • Jakub WójcikAutor:Jakub Wójcik

To szybkie ciasto z jabłkami zrobisz bez użycia wagi i miksera. Przepis dostałem od szwagierki

Dodano: 
Ciasto z jabłkami
Ciasto z jabłkami Źródło:Shutterstock / from my point of view
Jabłka do doskonały dodatek do różnych ciast. Gdy nie mam czasu na wyrabianie i chłodzenie kruchego ciasta do szarlotki, to przygotowuję szybkie i banalnie proste ciasto „kubeczkowe”. Koniecznie wypróbuj przepis na to szybkie ciasto z jabłkami

Nazwa ciasta wzięła się od tego, że ilość suchych składników odmierza się kubkiem po jogurcie – ten sposób na szybkie ciasto bez użycia wagi i miksera zdradziła mi kiedyś moja szwagierka. Teraz często sięgam po niego, gdy w tygodniu moja rodzina ma ochotę na coś słodkiego. To pyszne ciasto zawsze mi wychodzi, a jego zrobienie zajmuje mi jedynie godzinę, licząc łącznie z pieczeniem.

Jak zrobić szybkie ciasto z jabłkami?

Ciasto „kubeczkowe” z poniższego przepisu możesz przygotować z różnymi owocami lub bez dodatków. Jest bardzo wilgotne i delikatne w smaku, co zawdzięcza dodatkowi jogurtu naturalnego.

Przepis: Szybkie ciasto z jabłkami

To receptura na proste ciasto, które piekę bez użycia wagi i miksera. Smakuje doskonale.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
20

Składniki

Na ciasto:

  • 1 kubek jogurtu naturalnego
  • 1 kubek oleju rzepakowego
  • 4 średnie lub 3 duże jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3 kubki mąki pszennej
  • 2 kubki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na wierzch:

  • 3 duże jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu

Do dekoracji:

  • 3 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie mokrych składnikówZawartość małego kubka (200 g) jogurtu naturalnego przełóż do miski. Nie wyrzucaj opakowania po jogurcie – wlej do niego olej. Odmierzoną kubkiem ilość oleju dodaj do jogurtu. Wybij jajka i również dodaj je do miski z mokrymi składnikami. Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy (możesz go zastąpić ziarenkami z laski wanilii, pastą waniliową lub cukrem wanilinowym).
  2. Uszykowanie suchych składnikówUmyj kubek po jogurcie z oleju i wytrzyj go do sucha. Dodaj do miski 3 kubki mąki pszennej, 2 kubki cukru i proszek do pieczenia.
  3. Mieszanie mokrych składnikówWymieszaj jogurt z olejem, jajkami i ekstraktem waniliowym do połączenia się składników. Mokre składniki możesz wymieszać łyżką, silikonową szpatułką lub rózgą kuchenną. Nie mieszaj składników zbyt intensywnie.
  4. Mieszanie suchych składnikówWymieszaj mąkę pszenną z cukrem i proszkiem do pieczenia.
  5. Łączenie mokrych i suchych składnikówDo mokrych składników dodaj suche składniki i wymieszaj. Mieszaj jedynie do momentu połączenia się składników – masa powinna być jednolita. Jeżeli będziesz mieszać zbyt długo, to ciasto może nie wyrosnąć.
  6. Przygotowanie jabłekJabłka umyj, osusz papierowym ręcznikiem i obierz (opcjonalnie). Przekrój jabłka na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne i pokrój na cienkie plasterki. Możesz też pokroić jabłka w kostkę lub zetrzeć na szatkownicy.
  7. Przekładanie ciasta do formyCiasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i oprószonej mąką tortownicy o średnicy 23 cm (możesz też użyć innej formy o takiej samej pojemności). Po przełożeniu ciasta do formy delikatnie wyrównaj jego wierzch.
  8. Dodanie jabłek i cynamonuNa wierzchu przełożonego do formy ciasta ułóż jabłka – delikatnie wciskając je w ciasto. Ułożone na wierzchu ciasta jabłka posyp cynamonem (opcjonalnie).
  9. PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw tortownicę z ciastem do nagrzanego piekarnika i piecz 40-45 minut – do suchego patyczka.

Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia. Przed podaniem posyp szybkie ciasto z jabłkami cukrem pudrem (opcjonalnie cukrem pudrem z dodatkiem cukru waniliowego lub cynamonu).

Rada: w zależności od mocy i rodzaju piekarnika ciasto może wymagać krótszego lub dłuższego pieczenia – ja piekę szybkie ciasto z jabłkami w piekarniku elektrycznym przez 35 minut, a moja szwagierka w piekarniku gazowym – przez 40-45 minut.

Przydatne wskazówki, jak robić idealne szybkie ciasto

Do przygotowania szybkiego ciasta „kubeczkowe” najlepiej użyć gęstego jogurtu naturalnego. Jeśli chodzi o ilość cukru podaną w powyższym przepisie, to możesz zmniejszyć ją wedle uznania – ciasto z 2 kubeczkami cukru jest dość słodkie. Jednak pamiętaj, że słodycz ciasta niweluje dodanie kwaśnych jabłek.

Szybkie ciasto „kubeczkowe” możesz przygotować również z innymi owocami Warto piec je z owocami sezonowymi takimi jak maliny, śliwki, jagody, morele i truskawki czy rabarbar. W ciągu roku możesz zastąpić jabłka dostępnymi owocami takimi jak: gruszki, banany lub borówka amerykańska.

Doskonale smakuje również ciasto z powyższego przepisu, do którego dodasz 3 łyżki naturalnego kakao (kakao wymieszaj z suchymi składnikami). „Kubeczkowe” ciasto jogurtowe o smaku kakaowym możesz upiec z dodatkiem np. pokrojonych na plasterki bananów. Te smaki świetnie się komponują.

Czytaj też:
Ekspresowe ciastka zrobisz w mniej niż godzinę, a ich smak zachwyci wszystkich. Poznaj mój przepis
Czytaj też:
Tę obłędnie słodką i zdrową przekąskę robię z 3 składników. Poznaj przepis