Ta zupa mleczna jest nadzwyczaj zdrowa. Wszystko dzięki jesiennemu dodatkowi

Ta zupa mleczna jest nadzwyczaj zdrowa. Wszystko dzięki jesiennemu dodatkowi

Dodano: 
Kluski lane na mleku
Kluski lane na mleku Źródło: Wikimedia Commons / PetarM / Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0
W moim domu zupy mleczne cieszą się wielkim powodzeniem. To bardzo przyjemne zjeść rano, ciepłe, pożywne danie. A gdy jeszcze dodam do niego jesienny dodatek, ta potrawa staje się też niezwykle zdrowa.

Niektórzy lubią zupy mleczne, inni nie. W moim domu jemy je często i z ochotą. Cienimy fakt, że jest duża różnorodność tych śniadaniowych potraw. Można bowiem na mleku ugotować: kaszę mannę, jaglaną, płatki owsiane, zacierki czy kluski lane. Szybką i prostą wersją zupy mlecznej jest też ugotowany ryż czy makaron podane z mlekiem. Jesienią dodatkowo mleczną zupę często wzbogacam purée z dyni. Danie zyskuje ciekawy smak, kolor i mnóstwo wartościowych składników.

Jak przygotować purée z dyni?

Przygotowanie purée z dyni jest bardzo proste, choć zajmuje nieco czasu. Dlatego najlepiej zrobić je wcześniej, np. wieczorem lub kilka dni wcześniej i trzymać w lodówce. Na purée z dyni najlepsza jest mięsista dynia, np. odmiany Hokkaido lub piżmowa.

Miąższ trzeba oczyścić, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. Po podlaniu odrobiną wody, całość gotujemy na niedużym ogniu, aż dynia zacznie się rozpadać. Teraz warzywo można zmiksować na gładką masę. Jednak przyznam, że w moim domu lubimy, gdy w zupie czuć kawałki dyni. Dlatego ja rozgotowanej dyni nie blenduję. Warzywo można użyć od razu lub włożyć na gorąco do słoika, a gdy wystygnie, wstawić do lodówki i zużyć w ciągu kilku dni.

Jak zrobić kluski lane na mleku z dynią?

By przygotować kluski lane na mleku z dynią, najpierw mieszamy ciasto na kluski. Potem gotujemy mleko z dodatkiem purée z dyni i na gorący płyn wlewamy ciasto. Gdy kluski wypłyną na powierzchnię, mleczna zupa jest gotowa do jedzenia.

Przepis: Kluski lane na mleku z dynią

Kluski lane gotowane na mleku z dodatkiem dyni

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
185 w każdej porcji

Składniki

  • 800 ml mleka
  • 200 g dyniowego puree
  • 2 jajka
  • 5-6 łyżek mąki
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciasta na kluskiMąkę wsyp do niedużej, wysokiej miseczki. Dodaj jajka i szczyptę soli. Widelcem lub rózgą rozmieszaj gładkie, dość gęste ciasto. Jeśli jest zbyt gęste, możesz do niego dodać odrobinę wody.
  2. Gotowanie mlekaMleko wlej do garnka, zagotuj. Dodaj do niego puree z dyni. Całość gotuj kilka minut, by mleko z dodatkiem było gorące.
  3. Wlewanie klusekNa gorące mleko wlewaj cienkim strumieniem ciasto. Mleko często mieszaj, by oddzielić nieduże kluski. Całość gotuj na niedużym ogniu do czasu, aż kluski wypłyną na powierzchnię. Wtedy zupa mleczna jest gotowa do jedzenia.

Czym można wzbogacić zupę mleczną z dynią?

Do zupy mlecznej z dynią można dorzucić dodatki, które podniosą smak i wartość odżywczą dania. Dobrym pomysłem jest wsypanie szczypty cynamonu, a nawet gałki muszkatołowej. Gdy ktoś lubi słodką zupę mleczną, może ją dosłodzić miodem. Jednak najlepiej dodać go do lekko ciepłej zupy, tak by nie zniszczyć cennych składników miodu.

Czytaj też:
Do nocnej owsianki dorzucam rano te pyszne dodatki. Organizm odwdzięcza mi się za to zdrowe śniadanie
Czytaj też:
To najbardziej kremowa z owsianek. Wystarczy dodać jeden tani i smaczny składnik