Biorę paczkę sałaty i dorzucam 3 smakowite dodatki. Ta sałatka jest idealna na przekąskę

Biorę paczkę sałaty i dorzucam 3 smakowite dodatki. Ta sałatka jest idealna na przekąskę

Dodano: 
Sałatka z figami
Sałatka z figami Źródło: Shutterstock / etorres
Lubię lekkie sałatki na bazie sałaty. Są idealne na przekąskę, bo zjada się je z przyjemnością, a nie tuczą. Bardzo też prosto się je robi. Wystarczy dorzucić do liści kilka dodatków, polać sosem i gotowe.

Sałata to jedno z moich ulubionych warzyw. Szybko bowiem można ją zamienić w dodatek do obiadu lub w lekką przekąskę. Mało jest przy tym pracy, zwłaszcza gdy kupi się paczkę sałaty gotowej do użycia. Nie trzeba jej już bowiem myć, ani rwać na kawałki. Wystarczy tylko dorzucić 2-3 składniki i wymieszać całość z sosem. Dziś bardzo ciekawa i smaczna sałatka z dodatkiem świeżych fig.

Kilka słów o figach

Większość osób kojarzy figi z suszonymi owocami, leżącymi na półkach obok innych bakalii. Jednak o tej porze roku bez problemu można u nas kupić świeże figi. Są dostępne nawet w popularnych dyskontach i kosztują ok. 1 zł za sztukę. Jeśli ktoś jeszcze nie zna smaku tego owocu, warto się skusić i spróbować.

Świeże figi to delikatne, miękkie owoce o słodkim smaku i wnętrzu pełnym małych nasionek. Są uprawiane w ciepłych regionach świata. Stanowią doskonałe źródło: błonnika, witamin A, C, K i z grupy B, a także potasu, magnezu, wapnia, miedzi i manganu oraz przeciwutleniaczy.

Świeżych fig nie trzeba obierać. Ich skórka jest bowiem cienka, jadalna i bogata w składniki odżywcze. Warto jednak figi dobrze umyć przed spożyciem, by pozbyć się zanieczyszczeń. Można je jeść w całości na surowo, a także dodawać do sałatek, płatków śniadaniowych czy deserów. Doskonale komponują się z: sałatą, serami, orzechami, jogurtem czy pieczoną kaczką.

Jak zrobić szybką sałatę z figami?

Sałata z dodatkiem fig, orzechów i sera jest prosta do przygotowania i bardzo smaczna. Doskonale pasuje do niej słodko-kwaśny sos przygotowany na bazie miodu i octu balsamicznego.

Przepis: Sałatka z figami

Sałata z dodatkiem świeżych fig, orzechów i sera feta

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
210 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g sałaty
  • 2 świeże figi
  • 50 g orzechów włoskich
  • 100 g sera feta
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówSałatę opłucz, osusz, porwij na kawałki. Figi dokładnie umyj, wytrzyj, pokrój w cząstki. Orzechy podpraż na suchej patelni. Ser feta pokrój w kostkę lub porwij na kawałki.
  2. Wykańczanie sałatkiPrzygotowane składniki umieść w salaterce. Z oliwy, miodu i octu przygotuj sos, polej nim sałatkę, wymieszaj. Sałatkę dopraw do smaku solą i pieprzem.

Inne dodatki pasujące do sałaty z figami

Zamiast sera feta do sałatki z figami można dodać ser mozzarella lub z niebieską pleśnią. Dobrze też będzie pasować szynka dojrzewająca, np. prosciutto, a nawet kawałki pieczonego, drobiowego mięsa.

Czytaj też:
Kroję gruszkę i w 10 minut robię sycącą sałatkę. Wystarcza za cały posiłek
Czytaj też:
Łączę warzywa z wartościowym dodatkiem. Tę chrupiącą sałatkę mogę jeść codziennie