Sałata to jedno z moich ulubionych warzyw. Szybko bowiem można ją zamienić w dodatek do obiadu lub w lekką przekąskę. Mało jest przy tym pracy, zwłaszcza gdy kupi się paczkę sałaty gotowej do użycia. Nie trzeba jej już bowiem myć, ani rwać na kawałki. Wystarczy tylko dorzucić 2-3 składniki i wymieszać całość z sosem. Dziś bardzo ciekawa i smaczna sałatka z dodatkiem świeżych fig.
Kilka słów o figach
Większość osób kojarzy figi z suszonymi owocami, leżącymi na półkach obok innych bakalii. Jednak o tej porze roku bez problemu można u nas kupić świeże figi. Są dostępne nawet w popularnych dyskontach i kosztują ok. 1 zł za sztukę. Jeśli ktoś jeszcze nie zna smaku tego owocu, warto się skusić i spróbować.
Świeże figi to delikatne, miękkie owoce o słodkim smaku i wnętrzu pełnym małych nasionek. Są uprawiane w ciepłych regionach świata. Stanowią doskonałe źródło: błonnika, witamin A, C, K i z grupy B, a także potasu, magnezu, wapnia, miedzi i manganu oraz przeciwutleniaczy.
Świeżych fig nie trzeba obierać. Ich skórka jest bowiem cienka, jadalna i bogata w składniki odżywcze. Warto jednak figi dobrze umyć przed spożyciem, by pozbyć się zanieczyszczeń. Można je jeść w całości na surowo, a także dodawać do sałatek, płatków śniadaniowych czy deserów. Doskonale komponują się z: sałatą, serami, orzechami, jogurtem czy pieczoną kaczką.
Jak zrobić szybką sałatę z figami?
Sałata z dodatkiem fig, orzechów i sera jest prosta do przygotowania i bardzo smaczna. Doskonale pasuje do niej słodko-kwaśny sos przygotowany na bazie miodu i octu balsamicznego.
Przepis: Sałatka z figami
Sałata z dodatkiem świeżych fig, orzechów i sera feta
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 210 w każdej porcji
Składniki
- 200 g sałaty
- 2 świeże figi
- 50 g orzechów włoskich
- 100 g sera feta
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówSałatę opłucz, osusz, porwij na kawałki. Figi dokładnie umyj, wytrzyj, pokrój w cząstki. Orzechy podpraż na suchej patelni. Ser feta pokrój w kostkę lub porwij na kawałki.
- Wykańczanie sałatkiPrzygotowane składniki umieść w salaterce. Z oliwy, miodu i octu przygotuj sos, polej nim sałatkę, wymieszaj. Sałatkę dopraw do smaku solą i pieprzem.
Inne dodatki pasujące do sałaty z figami
Zamiast sera feta do sałatki z figami można dodać ser mozzarella lub z niebieską pleśnią. Dobrze też będzie pasować szynka dojrzewająca, np. prosciutto, a nawet kawałki pieczonego, drobiowego mięsa.
Czytaj też:
Kroję gruszkę i w 10 minut robię sycącą sałatkę. Wystarcza za cały posiłekCzytaj też:
Łączę warzywa z wartościowym dodatkiem. Tę chrupiącą sałatkę mogę jeść codziennie