Z ziemniaków i mięsnych dodatków robię sycącą zupę. Smakuje świetnie i zastępuje dwudaniowy obiad

Z ziemniaków i mięsnych dodatków robię sycącą zupę. Smakuje świetnie i zastępuje dwudaniowy obiad

Dodano: 
Zupa ziemniaczana
Zupa ziemniaczana Źródło: Shutterstock / Angelika Heine
Jesienią i zimą często gotuję pożywne zupy i dania jednogarnkowe, które zapewniają długie uczucie sytości i rozgrzewają organizm. Zapraszam po przepis na pyszną zupę ziemniaczaną. Zawsze gotuję ją na dwa dni.

Pyszna, sycąca zupa to doskonały sposób na dobre samopoczucie oraz posiłek, dzięki któremu odzyskasz energię do działania. Zupa ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą doskonale smakuje tuż po ugotowaniu oraz na drugi dzień, gdy wszystkie smaki się przegryzą, więc warto przygotować dużą porcję i cieszyć się chwilą odpoczynku od gotowania.

Jakie ziemniaki wybrać do zupy ziemniaczanej?

Wybór nieodpowiednich ziemniaków to często popełniany błąd. Sprawia on, że potrawa się nie udaje, bo warzywa rozpadają się w czasie gotowania. Do zup, sałatek, a także zapiekanek najlepsze są ziemniaki typu A (np. odmiany Anuscha, Avanti i Lord), które są wilgotne oraz zawierają mało skrobi. Ziemniaki typu A to tzw. ziemniaki sałatkowe. Do zupy ziemniaczanej nadają się również ziemniaki typu AB (np. odmiany Vineta, Jelly, Gala i Soraya), które, choć zawierają nieco więcej skrobi niż ziemniaki typu A, to również nie rozpadają się podczas obróbki termicznej. Ziemniaki typu AB to tzw. ziemniaki ogólnoużytkowe.

Jeżeli nie wiesz, jaki rodzaj ziemniaków kupiłeś, to możesz wykonać szybki test. Wystarczy przekroić ziemniaka na pół i przez krótką chwilę pocierać o siebie dwie połówki. Jeżeli połówki ziemniaka się skleją, to oznacza, że są to zawierające dużo skrobi ziemniaki mączyste, które nie nadają się do zupy ziemniaczanej.

Jak zrobić zupę ziemniaczaną z boczkiem i kiełbasą?

Danie możesz przygotować na bulionie lub rosole z wczorajszego obiadu. Jeżeli nie masz gotowego wywaru, to możesz ugotować go z samych warzyw (marchew, pietruszka, por, seler, cebula oraz opcjonalnie czosnek, natka pietruszki, liście selera, lubczyk), a także mięsa i warzyw. Do wywaru mięsno-warzywnego możesz dodać nie tylko drób lub wołowinę, ale także żeberka wieprzowe, które po usunięciu kości, idealnie sprawdzą się jako mięsna wkładka do zupy ziemniaczanej. Pod przepisem znajdziesz przydatne wskazówki, dzięki którym raz-dwa zamienisz wodę w aromatyczną bazę do różnych zup.

Porada: jeżeli robisz wywar do zupy ziemniaczanej, to ugotuj pokrojone w kostkę ziemniaki w osobnym garnku niemal do miękkości, a następnie dodaj je do przecedzonego wywaru.

Przepis: Zupa ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą

Moja zupa ziemniaczana śmiało może robić za jednogarnkowy obiad.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 800 g ziemniaków
  • 2 i 1/2 litra bulionu lub rosołu
  • 2 duże cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 średnie marchewki
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 liść laurowy
  • 1 kulka ziela angielskiego
  • sól i pieprz
  • 150-200 g kiełbasy
  • 150-200 g boczku

Do dekoracji:

  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówZiemniaki obierz, umyj i pokrój na kawałki, dopasowując ich wielkość do indywidualnych preferencji (małe ziemniaki możesz przekroić na pół, średnie na ćwiartki, a duże w kostkę). Marchewkę umyj, obierz, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w dużą kostkę lub grube plasterki/półplasterki. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Kiełbasę pokrój w kostkę lub plasterki. Boczek pozbaw skóry oraz chrząstek i pokrój w kostkę.
  2. Smażenie warzywNa dużej patelni rozgrzej klarowane masło i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek, liść laurowy i ziele angielski. Smaż przez minutę, cały czas mieszając. Następnie dodaj ziemniaki, marchewkę i pieprz ziołowy. Smaż na średnim ogniu, często mieszając, aż warzywa lekko się przyrumienią.
  3. GotowanieDoprowadź bulion do wrzenia i dodaj do niego zawartość patelni. Gotuj na niewielkim ogniu, pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.
  4. Smażenie boczku i kiełbasyNa suchej, mocno rozgrzanej patelni podsmaż boczek. Gdy tłuszcz z boczku zacznie się wytapiać, dodaj kiełbasę i smaż do momentu, aż lekko się przyrumieni. Podsmażony boczek i kiełbasę zdejmij z patelni za pomocą łyżki cedzakowej i dodaj do zupy. Gotuj mięsne dodatki w zupie około 5 minut. Porada: jeżeli nie chcesz, żeby zupa wyszła bardzo tłusta, to odsącz boczek i kiełbasę z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  5. Przyprawianie i dodanie śmietankiPrzypraw gotową zupę roztartym w dłoniach majerankiem, solą oraz pieprzem. Zahartuj śmietankę 30% odrobiną gorącej zupy i dodaj ją do garnka, cały czas mieszając (śmietankę 36% możesz dodać do garnka z gorącą zupą bez hartowania). Gotuj 2-3 minuty, a następnie wyłącz grzanie.

Zupę ziemniaczaną z boczkiem i kiełbasą zabielam śmietanką kremówką, ale możesz pominąć ten składnik lub zrobić tradycyjną zupę ziemniaczaną z dodatkiem zasmażki. Porcje gorącego dania przed zaserwowaniem udekoruj posiekaną natką pietruszki. Możesz również dodać do zupy koperek, szczypiorek lub cebulkę dymkę.

Jak w ekspresowym tempie przygotować bazę do zupy?

Jednym ze sposobów na skrócenie czasu przygotowania różnych zup jest zrobienie domowych kostek rosołowych. W przeciwieństwie do produktów dostępnych w sklepach, nie zawierają one konserwantów, wzmacniaczy smaku i innych, zbędnych dodatków. Domowe kostki rosołowe to ogromne ułatwienie również podczas przygotowywania sosów, dań jednogarnkowych oraz duszonych mięs i warzyw.

Ich przygotowanie nie zabiera wiele czasu i pozwala wykorzystać m.in. resztki rosołu oraz ugotowanych warzyw i mięsa z rosołu. Wystarczy zmiksować ugotowane mięso i warzywa z niewielką ilością gorącego rosołu, przełożyć do pojemnika na kostki lodu (najlepiej z przykrywką) i zamrozić.

Jeżeli nie masz pojemnika na lód, to możesz przełożyć chłodną masę mięsno-warzywną do woreczka strunowego, a następnie ułożyć woreczek na płasko i za pomocą tępej strony noża zrobić pionowe i poziome wgłębienia, dzięki którym łatwo oddzielisz pojedyncze kostki rosołowe. Tak przygotowany woreczek trzeba delikatnie włożyć do zamrażalnika.

Jeżeli nie masz rosołu oraz warzyw, to możesz przygotować domowe kostki rosołowe z surowych składników. Mięso oraz warzywa lub same warzywa pokrój na małe kawałki, zalej zimną wodą i ugotuj. Gdy powstanie aromatyczny bulion, to przypraw go do smaku i zblenduj, a następnie zamroź zgodnie z powyższymi wskazówkami. Smak domowych kostek rosołowych możesz modyfikować, dodając do nich np. różne zioła i przyprawy.

Czytaj też:
Jeden garnek i kilka prostych składników to mój patent na pyszne danie. Przepis, że palce lizać
Czytaj też:
Ta sycąca zupa to mój patent na szybki jednogarnkowy obiad. Smakuje tak, że palce lizać, a dokładki są częste