Jeden garnek i kilka prostych składników to mój patent na pyszne danie. Przepis, że palce lizać

Jeden garnek i kilka prostych składników to mój patent na pyszne danie. Przepis, że palce lizać

Dodano: 
Danie jednogarnkowe z fasolą
Danie jednogarnkowe z fasolą Źródło: Shutterstock / Angelika Heine
Bardzo lubię dania jednogarnkowe. Robi się je zazwyczaj szybko i są pożywne. Dziś zapraszam was na obiad składający się z mięsa, ziemniaków i fasoli. Ta prosta propozycja posmakuje nawet najbardziej wybrednym.

Obiady jednogarnkowe są świetnym pomysłem dla zabieganych. Doskonale sprawdzają się na początku roku szkolnego, gdy po leniwych wakacjach przybywa nam sporo dodatkowych obowiązków. Przy tych daniach mało jest pracy, a świetnie nadają się do odgrzewania. A gotowane mięso wieprzowe z dodatkiem fasoli i ziemniaków to jeden z moich ulubionych, wrześniowych obiadów.

Jakie mięso wybrać do dania jednogarnkowego?

Do proponowanej przeze mnie potrawy jednogarnkowej doskonale pasuje wieprzowina. Zawiera ona trochę tłuszczu, co korzystnie wpływa na smak fasoli i ziemniaków. Najlepiej jest wybrać wieprzowinę z łopatki, szynki lub karkówki. Danie warto doprawić majerankiem, który doda całości smaku i aromatu, a także poprawi strawność potrawy.

Jak zrobić jednogarnkowy obiad z fasolą?

Przygotowanie tego obiadu zaczynam dzień wcześniej. Zalewam fasolę wodą i zostawiam ją na całą noc. Następnego dnia kroję ziemniaki, mięso i cebulę. Zalewam składniki bulionem, gotuję, doprawiam do smaku i zabielam.

Przepis: Danie jednogarnkowe z fasolą

Obiad jednogarnkowy z mięsa, ziemniaków i fasoli

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
500 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g suchej fasoli
  • 300 g wieprzowiny
  • 4 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 700 ml bulionu
  • szczypta majeranku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówDzień przed gotowaniem obiadu namocz na noc fasolę. Następnego dnia obierz, opłucz i pokrój w kostkę ziemniaki, marchewkę oraz cebulę. Mięso opłucz, osusz, pokrój w kostkę, dopraw do smaku solą i pieprzem. Fasolę odcedź.
  2. Smażenie składnikówW garnku rozgrzej tłuszcz. Zeszklij na nim pokrojoną cebulę, a następnie dodaj mięso i podsmaż je, by zrumieniło się i zmiękło.
  3. Gotowanie daniaMięso zalej bulionem, dodaj fasolę. Całość gotuj ok. 30 minut. Po tym czasie dodaj do garnka ziemniaki, marchewkę i majeranek. Gotuj danie jeszcze ok. 10 minut. Na koniec dodaj do niego śmietanę, wymieszaj, dopraw do smaku.

Jednogarnkowy obiad z fasolą – wskazówki

Oto kilka podpowiedzi, które przydadzą się przy przyrządzaniu tego dania.

  • Suchą fasolę możesz zastąpić białą fasolą z puszki. Nie trzeba będzie wtedy planować wcześniejszego namaczania fasoli, a dnie ugotuje się dużo szybciej.
  • Mięso warto natrzeć przyprawą do wieprzowiny. Stanie się wtedy bardziej aromatyczne.
  • Przed podaniem potrawę warto posypać posiekaną natką pietruszki.
  • Danie jednogarnkowe z fasolą najlepiej smakuje podane ze świeżym pieczywem.

Czytaj też:
Gulasz z tego taniego mięsa smakuje doskonale. To zasługa gęstego, aromatycznego sosu
Czytaj też:
Podduszam kiszoną kapustę i dodaję makaron. Moja rodzina uwielbia ten jednogarnkowy obiad