Obiady jednogarnkowe są świetnym pomysłem dla zabieganych. Doskonale sprawdzają się na początku roku szkolnego, gdy po leniwych wakacjach przybywa nam sporo dodatkowych obowiązków. Przy tych daniach mało jest pracy, a świetnie nadają się do odgrzewania. A gotowane mięso wieprzowe z dodatkiem fasoli i ziemniaków to jeden z moich ulubionych, wrześniowych obiadów.
Jakie mięso wybrać do dania jednogarnkowego?
Do proponowanej przeze mnie potrawy jednogarnkowej doskonale pasuje wieprzowina. Zawiera ona trochę tłuszczu, co korzystnie wpływa na smak fasoli i ziemniaków. Najlepiej jest wybrać wieprzowinę z łopatki, szynki lub karkówki. Danie warto doprawić majerankiem, który doda całości smaku i aromatu, a także poprawi strawność potrawy.
Jak zrobić jednogarnkowy obiad z fasolą?
Przygotowanie tego obiadu zaczynam dzień wcześniej. Zalewam fasolę wodą i zostawiam ją na całą noc. Następnego dnia kroję ziemniaki, mięso i cebulę. Zalewam składniki bulionem, gotuję, doprawiam do smaku i zabielam.
Przepis: Danie jednogarnkowe z fasolą
Obiad jednogarnkowy z mięsa, ziemniaków i fasoli
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 500 w każdej porcji
Składniki
- 200 g suchej fasoli
- 300 g wieprzowiny
- 4 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju
- 700 ml bulionu
- szczypta majeranku
- sól, pieprz
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówDzień przed gotowaniem obiadu namocz na noc fasolę. Następnego dnia obierz, opłucz i pokrój w kostkę ziemniaki, marchewkę oraz cebulę. Mięso opłucz, osusz, pokrój w kostkę, dopraw do smaku solą i pieprzem. Fasolę odcedź.
- Smażenie składnikówW garnku rozgrzej tłuszcz. Zeszklij na nim pokrojoną cebulę, a następnie dodaj mięso i podsmaż je, by zrumieniło się i zmiękło.
- Gotowanie daniaMięso zalej bulionem, dodaj fasolę. Całość gotuj ok. 30 minut. Po tym czasie dodaj do garnka ziemniaki, marchewkę i majeranek. Gotuj danie jeszcze ok. 10 minut. Na koniec dodaj do niego śmietanę, wymieszaj, dopraw do smaku.
Jednogarnkowy obiad z fasolą – wskazówki
Oto kilka podpowiedzi, które przydadzą się przy przyrządzaniu tego dania.
- Suchą fasolę możesz zastąpić białą fasolą z puszki. Nie trzeba będzie wtedy planować wcześniejszego namaczania fasoli, a dnie ugotuje się dużo szybciej.
- Mięso warto natrzeć przyprawą do wieprzowiny. Stanie się wtedy bardziej aromatyczne.
- Przed podaniem potrawę warto posypać posiekaną natką pietruszki.
- Danie jednogarnkowe z fasolą najlepiej smakuje podane ze świeżym pieczywem.
Czytaj też:
Gulasz z tego taniego mięsa smakuje doskonale. To zasługa gęstego, aromatycznego sosuCzytaj też:
Podduszam kiszoną kapustę i dodaję makaron. Moja rodzina uwielbia ten jednogarnkowy obiad