Szukasz pomysłu na szybki, tani obiad? Nie ma nic lepszego niż zapiekanka ziemniaczana. Zrobisz ją w kilka chwil ze składników, które z pewnością masz pod ręką. Do jej przygotowania możesz wykorzystać także resztki serów oraz wędlin. Nic się nie zmarnuje, a ty zyskasz smaczny i pożywny posiłek.
Jakie ziemniaki dodać do zapiekanki?
Ziemniaki do zapiekanki możesz dodać w dwóch postaciach: obgotowane lub surowe. Pierwsza opcja skraca czas pieczenia potrawy, ale wiąże się z użyciem dodatkowego naczynia i wykonaniem dodatkowej czynności. Dlatego, nieco łatwiejszą opcją jest dodanie do zapiekanki surowych ziemniaków. Danie trzeba trzymać jednak nieco dłużej w piekarniku, niż w przypadku zapiekanki z gotowanych ziemniaków. Zazwyczaj zajmuje to około godzinę.
Surowe ziemniaki należy pokroić w cienkie plasterki. Dzięki temu w czasie pieczenia warzywo szybko stanie się miękkie. Aby zapiekanka była bardziej pożywna dodaję do niej wędlinę. Zazwyczaj jest to boczek lub kiełbasa.
Jak przygotować prostą zapiekankę ziemniaczaną?
Przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej jest proste i szybkie. Więcej czasu zajmie niestety jej pieczenie. Jednak na szczęście z tego wyręcza nas piekarnik, a my w tym czasie możemy przygotować np. surówkę lub nieco odpocząć.
Przepis: Prosta zapiekanka ziemniaczana
Surowe ziemniaki zapiekane z boczkiem, sosem śmietanowym i serem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 550 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg surowych ziemniaków
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 200 g wędzonego boczku
- 300 ml śmietanki 30%
- 2 jajka
- 80 g startego żółtego sera
- gałka muszkatołowa
- rozmaryn
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówZiemniaki obierz, opłucz, osusz, pokrój w cienkie plastry. Cebulę obierz, pokrój w piórka lub w dużą kostkę. Czosnek obierz, przepuść przez praskę lub drobno posiekaj. Boczek pokrój w kostkę. Na dużych oczkach tarki zetrzyj żółty ser.
- Podsmażanie i mieszanie składnikówBoczek i cebulę podsmaż na oleju, aż nieco zmiękną, a boczek się lekko zrumieni. Dodaj czosnek, chwilę przesmaż. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem, przełóż do niego ziemniaki. Dodaj podsmażone składniki, wymieszaj.
- Dodawanie sosu i pieczenieŚmietankę rozmieszaj z jajkami. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wymieszaj z listkami rozmarynu. Powstałym sosem zalej ziemniaczaną mieszankę. Naczynie przykryj, całość piecz 45 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po tym czasie pokrywę zdejmij, ziemniaki posyp startym serem. Zapiekankę piecz jeszcze 15 minut.
Zapiekanka ziemniaczana – kilka wskazówek
Oto kilka wskazówek dotyczących przygotowania tego prostego dania.
- Zapiekanka ziemniaczana najlepiej smakuje podana na ciepło. Warto do niej zaserwować wyrazistą w smaku surówkę, np. surówkę z kiszonej kapusty.
- Wędzony boczek można zastąpić pokrojoną i podsmażoną szynką lub kiełbasą. Zapiekanka ziemniaczana dobrze smakuje też w wersji wegetariańskiej. Wtedy warto dorzucić do niej inne warzywa np. brokuł, marchewkę.
- Do startego, żółtego sera warto dodać ser pleśniowy. Zaostrzy on smak potrawy.
- Przed podaniem zapiekankę warto posypać posiekaną natką pietruszki. Potrawa zyska na smaku, aromacie i wartości odżywczej.
Czytaj też:
Zamiast gołąbków robię tę prostą zapiekankę. Jest szybciej i nie ma obawy, że danie się rozpadnieCzytaj też:
To moja ulubiona zapiekanka ziemniaczana. Jest tania, prosta i rozpływa się w ustach