Ta prosta zapiekanka wystarcza za cały obiad. Robię ją z pospolitego, taniego warzywa

Ta prosta zapiekanka wystarcza za cały obiad. Robię ją z pospolitego, taniego warzywa

Dodano: 
Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana Źródło: Shutterstock / Esin Deniz
Zapiekanki są świetnym pomysłem na prosty, tani obiad. Ostatnio z kilku niewyszukanych składników przygotowałam pyszne danie, które zachwyciło całą rodzinę. Ten przepis na pewno wejdzie na stałe do mojego kulinarnego repertuaru.

Szukasz pomysłu na szybki, tani obiad? Nie ma nic lepszego niż zapiekanka ziemniaczana. Zrobisz ją w kilka chwil ze składników, które z pewnością masz pod ręką. Do jej przygotowania możesz wykorzystać także resztki serów oraz wędlin. Nic się nie zmarnuje, a ty zyskasz smaczny i pożywny posiłek.

Jakie ziemniaki dodać do zapiekanki?

Ziemniaki do zapiekanki możesz dodać w dwóch postaciach: obgotowane lub surowe. Pierwsza opcja skraca czas pieczenia potrawy, ale wiąże się z użyciem dodatkowego naczynia i wykonaniem dodatkowej czynności. Dlatego, nieco łatwiejszą opcją jest dodanie do zapiekanki surowych ziemniaków. Danie trzeba trzymać jednak nieco dłużej w piekarniku, niż w przypadku zapiekanki z gotowanych ziemniaków. Zazwyczaj zajmuje to około godzinę.

Surowe ziemniaki należy pokroić w cienkie plasterki. Dzięki temu w czasie pieczenia warzywo szybko stanie się miękkie. Aby zapiekanka była bardziej pożywna dodaję do niej wędlinę. Zazwyczaj jest to boczek lub kiełbasa.

Jak przygotować prostą zapiekankę ziemniaczaną?

Przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej jest proste i szybkie. Więcej czasu zajmie niestety jej pieczenie. Jednak na szczęście z tego wyręcza nas piekarnik, a my w tym czasie możemy przygotować np. surówkę lub nieco odpocząć.

Przepis: Prosta zapiekanka ziemniaczana

Surowe ziemniaki zapiekane z boczkiem, sosem śmietanowym i serem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
550 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg surowych ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g wędzonego boczku
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 2 jajka
  • 80 g startego żółtego sera
  • gałka muszkatołowa
  • rozmaryn
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówZiemniaki obierz, opłucz, osusz, pokrój w cienkie plastry. Cebulę obierz, pokrój w piórka lub w dużą kostkę. Czosnek obierz, przepuść przez praskę lub drobno posiekaj. Boczek pokrój w kostkę. Na dużych oczkach tarki zetrzyj żółty ser.
  2. Podsmażanie i mieszanie składnikówBoczek i cebulę podsmaż na oleju, aż nieco zmiękną, a boczek się lekko zrumieni. Dodaj czosnek, chwilę przesmaż. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem, przełóż do niego ziemniaki. Dodaj podsmażone składniki, wymieszaj.
  3. Dodawanie sosu i pieczenieŚmietankę rozmieszaj z jajkami. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wymieszaj z listkami rozmarynu. Powstałym sosem zalej ziemniaczaną mieszankę. Naczynie przykryj, całość piecz 45 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po tym czasie pokrywę zdejmij, ziemniaki posyp startym serem. Zapiekankę piecz jeszcze 15 minut.

Zapiekanka ziemniaczana – kilka wskazówek

Oto kilka wskazówek dotyczących przygotowania tego prostego dania.

  • Zapiekanka ziemniaczana najlepiej smakuje podana na ciepło. Warto do niej zaserwować wyrazistą w smaku surówkę, np. surówkę z kiszonej kapusty.
  • Wędzony boczek można zastąpić pokrojoną i podsmażoną szynką lub kiełbasą. Zapiekanka ziemniaczana dobrze smakuje też w wersji wegetariańskiej. Wtedy warto dorzucić do niej inne warzywa np. brokuł, marchewkę.
  • Do startego, żółtego sera warto dodać ser pleśniowy. Zaostrzy on smak potrawy.
  • Przed podaniem zapiekankę warto posypać posiekaną natką pietruszki. Potrawa zyska na smaku, aromacie i wartości odżywczej.

Czytaj też:
Zamiast gołąbków robię tę prostą zapiekankę. Jest szybciej i nie ma obawy, że danie się rozpadnie
Czytaj też:
To moja ulubiona zapiekanka ziemniaczana. Jest tania, prosta i rozpływa się w ustach