Włoska kuchnia często gości na moim stole. Szczególnie lubię przyrządzać makarony. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a wszystkim smakują. Nie uciekam od klasyki, ale chętnie testuję nowe przepisy. Moim ostatnim odkryciem są lazanie z cukinią. Wrzesień to doskonały czas na przygotowania tego obiadu, bo ceny cukinii wciąż są niskie.
Jak przygotować makaron do lasagne?
Lazanie można przygotować na dwa sposoby: z suchym lub z podgotowanym wcześniej makaronem. Pierwszy z nich z pozoru jest szybszy. Nie tracimy bowiem czasu na gotowanie makaronu. Za to musimy wydłużyć czas pieczenia lazanii o dodatkowe 30-40 minut. Zdarza się również, że makaron wychodzi zbyt twardy, co przekłada się na smak dania.
Moim zdaniem nieco lepsza jest druga metoda. Podgotowanie makaronu nie zabiera dużo czasu, a przy okazji nie ma obaw, że wyjdzie twardawy. Musimy jednak uważać, aby płaty makaronu się nie posklejały i nie zrobiły się zbyt miękkie. To może spowodować, że danie nie wyjdzie tak smaczne i apetyczne, jak tego oczekujemy.
Jak zrobić lazanie z cukinią?
Przygotowanie tej wersji lazanii jest bardzo proste. Tak naprawdę wystarczy podgotować płaty makaronu, przygotować sos i pokroić cukinię w plastry. Warzywa nie trzeba nawet obierać, chyba że ma twardą skórkę. W tym przepisie lepiej jednak sprawdzi się młoda i jędrna cukinia, która ma cienką skórkę, a po upieczeniu będzie przyjemnie chrupiąca.
Przepis: Lasagne z cukinią
Jarska lazania z dodatkiem cukinii i sosu pomidorowego
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 375 w każdej porcji
Składniki
- 12 płatów makaronu do lazanii
- 2 średniej wielkości cukinie
- 100 g startego żółtego sera lub mozzarelli
- 2 łyżki bułki tartej
- szczypta soli
Na sos:
- 1 puszka pomidorów
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 szklanki mleka
- oregano
- bazylia
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie sosuCebulę obierz, pokrój w kostkę. Ząbek czosnku obierz, przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, wsyp cebulę i smaż ją do zeszklenia. Dodaj czosnek i chwilę całość przesmaż. Wlej pomidory z puszki, całość podduś. Dodaj przyprawy i mleko. Gotuj na średnim ogniu kilka minut, aż sos nieco zgęstnieje.
- Rozdrabnianie dodatkówCukinie umyj, wytrzyj, pokrój w grubsze plastry, oprósz je solą. Żółty ser zetrzyj na tarce, mozzarellę pokrój w cienkie plastry.
- Gotowanie makaronuW szerokim rondlu lub garnku zagotuj wodę. Dodaj do niej trochę soli, włóż kilka płatów makaronu do lazanii. Gotuj je 2 minuty, uważając, by się nie posklejały. Po tym czasie wyjmij płaty makaronu i przełóż je do naczynia z zimną wodą. W ten sam sposób podgotuj wszystkie płaty makaronu.
- Pieczenie lazaniiNaczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Układaj w nim na przemian warstwy makaronu, cukinii i sosu pomidorowego, aż do zużycia składników. Wierzch lazanii posyp serem i tartą bułką. Lazanię piecz ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Inne warianty sosu do lasagne
Lazanie z cukinią doskonale smakują w połączeniu z sosem pomidorowym. Jego smak można nieco zmienić, sięgając po ulubione zioła, paprykę słodką lub ostrą. Jednak to jarskie danie świetnie też będzie się komponować z sosem beszamelowym z dodatkiem sera np. mozzarelli, parmezanu, gorgonzoli.
Czytaj też:
Kremowe lasagne ze szpinakiem i serami. To mój przepis na najlepszy bezmięsny obiad dla całej rodzinyCzytaj też:
Moje dzieci wciąż proszą mnie o to danie. Lasagne z mięsem są pożywne i proste, a z tego przepisu zawsze wychodzą