Jeśli smażysz naleśniki, zrób kilka więcej tylko po to, aby zrobić tę szybką przekąskę. Jest dużo smaczniejsza, niż podobne roladki robione np. z gotowych tortilli. Wystarczy kilka prostych składników i 10 minut.
Jak zrobić roladki z naleśników?
Wystarczy, że masz naleśnikowe placki i reszta jest już bardzo prosta. Jeśli dopiero zamierzasz smażyć naleśniki, wykorzystaj nasz najlepszy przepis na ciasto naleśnikowe.
Do roladek możesz użyć dowolnego serka do smarowania kanapek. Może być śmietankowy, ale może też być smakowy, np. z ziołami, koperkiem, pieczarkami albo chrzanem. Cały sekret i końcowy efekt, dzięki któremu roladki tak pięknie się prezentują, jest odpowiednie pokrojenie zawiniętych z dodatkami naleśników – tak, aby przekroić pomidorki idealnie w połowie. Aby było to możliwe i pomidorki nie wypadały z roladek, należy je przed krojeniem umocować patyczkami do koreczków lub wykałaczkami.
Przepis: Roladki z naleśników
Szybka przekąska z gotowych naleśników.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 4 gotowe naleśniki
- 150 g kremowego serka kanapkowego
- 4 duże plastry szynki
- 50 g rukoli
- 16 pomidorków koktajlowych
Sposób przygotowania
- Zawijanie naleśnikówNaleśniki posmaruj serkiem, ułóż na nich szynkę i liście rukoli. Na każdym naleśniku połóż po 4 pomidorki (można więcej) i zawiń ciasto.
- Porcjowanie roladekW zawinięte naleśniki wbij wykałaczki tak, aby dwie trzymały jednego pomidorka. Krój naleśniki na porcję między wykałaczkami.
Inne pomysły na roladki z naleśników
Tę szybką przekąskę możesz zrobić na wiele sposobów. W wersji wegetariańskiej, zamiast szynki możesz włożyć do środka np. plasterki wędzonego sera żółtego. Bardzo efektowne będą także roladki z ogórkami zamiast pomidorków. Wówczas możesz zawinąć w naleśnik całego ogórka szklarniowego lub dwa mniejsze gruntowe, a potem pokroić na kawałki (tu też warto wspomóc się patyczkami). Dobrą opcją będą również ogórki konserwowe.
Smak kremowego serka można dodatkowo podbić odrobiną ostrego sosu na bazie papryki, ale też keczupem. Naleśniki można także posmarować hummusem albo majonezem. Do roladek z naleśników można też dołożyć dowolną zieleninę: obok rukoli może to być zwykła sałata masłowa, ale też chrupiąca sałata lodowa, roszponka, liście botwinki czy liście szpinaku.
Czytaj też:
Tę turecką przekąskę z patelni robię z tanich składników. Placki zaskakują smakiem, a przepis prostotąCzytaj też:
Tak przygotowana brukselka to u mnie hit, który robi za cały obiad. Prosty przepis mam od mamy