Brukselka na obiad to bardzo dobry pomysł. Wystarczy, że dodasz do niej odrobinę szynki i ziemniaków, a nasycisz się na długie godziny. W ten sposób to dość kontrowersyjne warzywo podawała moja mama i muszę przyznać, że to świetny patent na przekonanie się do jego smaku.
Zdarza się, że przygotowując brukselkę, warzywo się rozgotowuje. Jednak przy tym daniu nie ma takiego ryzyka. Do tego pracy przy nim jest mało i jeśli tylko masz patelnię, którą możesz wkładać do piekarnika, nie masz wymówek, by tego dania nie przygotować. Rodzina ci podziękuje.
Jak zrobić smaczną brukselkę na obiad?
Wykonanie tej smacznej potrawy to przysłowiowa bułka z masłem. Musisz jedynie oczyścić warzywa, podgotować ziemniaki i podsmażyć z dodatkami, a potem krótko zapiec, by nabrały złocistego koloru. Nawet sprzątania po daniu nie będzie dużo, bo talerze zostaną wręcz wylizane. U mnie tak się skończyło i bliscy prędko pytali o powtórkę.
Przepis: Brukselka z szynką i ziemniakami
Pyszna brukselka na obiad, którą poznałam dzięki mamie.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 486 w każdej porcji
Składniki
- 500 g brukselki
- 600 g ziemniaków
- 200 g szynki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz
- sól
Dodatkowo:
- 4 kromki razowego chleba
Sposób przygotowania
- Uszykowanie warzywBrukselkę opłucz, przekrój na pół. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w łódeczki. Obgotuj w osolonym wrzątku (7-10 minut). Szynkę pokrój w kostkę.
- Smażenie brukselki na obiadNa patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Podsmaż na niej krótko szynkę, a następnie wrzuć ziemniaki. Po 4-5 minutach dodaj cząstki brukselki. Oprósz słodką papryką oraz odrobiną soli i pieprzu. Smaż kolejne 5 minut na średnim ogniu.
- Zapiekanie daniaPatelnię przenieś do rozgrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza piekarnika. Piecz brukselkę na obiad do zrumienienia i miękkości ziemniaków. Podawaj z chlebem.
Jak podać brukselkę na obiad?
Taka brukselka z ziemniaczkami i szynką najlepiej smakuje bezpośrednio po przyrządzeniu. Po wyjęciu z pieca posyp ją zieleniną np. posiekaną natką pietruszki, a będzie wyglądała elegancko i apetycznie. Możesz też pokusić się o dodanie posiekanych orzechów arachidowych, które ciekawie pokreślą smak małej kapustki.
Wskazówki dotyczące przyrządzania brukselki
Do tego dania zawsze używam świeżej brukselki, ale możesz też skorzystać z mrożonej. Wystarczy, że przelejesz ją wrzątkiem lub krótko obgotujesz w płynie. Po osuszeniu smaż z ziemniakami. Podobnie postąp z mrożonymi ziemniakami lub frytkami, pamiętając, że im będą cieńsze, tym mniej czasu będzie trwało ich przygotowanie.
Pyszną brukselkę na obiad możesz również przygotować w piekarniku. Po prostu ułóż składniki na blasze i zapiekaj, aż zmiękną i lekko się zrumienią. W tym wariancie koniecznie pokrój ziemniaki cienko – jak na francuskie frytki. W przeciwnym wypadku wciąż będą surowe, gdy brukselka zacznie się wręcz rozpadać.
Czytaj też:
Ten przepis na brukselkę zachwyca każdego. Wystarczy tylko jeden dodatekCzytaj też:
Ugotuj, rozgnieć i upiecz na złoto. To najlepsza wersja pieczonych ziemniaków