Ten lekki blok robię z dwóch tanich warzyw. Wygląda obłędnie i szybko znika z talerzy

Ten lekki blok robię z dwóch tanich warzyw. Wygląda obłędnie i szybko znika z talerzy

Dodano: 
Blok warzywny pieczony
Blok warzywny pieczony Źródło: Shutterstock / Elena Veselova
Szukacie pomysłu na lekkie, ciekawe danie lub przekąskę? Oto prosta, tania, a jakże efektowna propozycja. Do jej przygotowania wystarczą dwa popularne warzywa oraz kilka prostych dodatków.

Warzywa są bardzo zdrowe i warto je jeść. Jednak można z nich zrobić nie tylko surówkę czy podać je na stół w postaci jarzynki. Równie dobrze nadają się niezwykle smaczne i eleganckie danie. Z pewnością jest nim blok, który robi się z plasterków warzyw, zalewa prostą masą i wstawia do piekarnika. Tak przygotowaną potrawę można podać jako lekkie danie obiadowe, a także na przystawkę czy przekąskę ciepłą lub zimną.

Jakie warzywa są najlepsze na blok?

Mój blok warzywny robię zazwyczaj z cukinii i marchewki. Jednak na tę potrawę można też przeznaczyć inne warzywa. Tu dobrze sprawdzi się np.: cebula, bakłażan, fasolka szparagowa, papryka czy kapusta. Jednym słowem warzywa, które mają dość zwarty miąższ i nie rozpadną się w czasie pieczenia. Warzywa najlepiej pokroić w cienkie plasterki lub paski, bo wtedy lepiej otoczy je masa i szybciej się upieką.

Jak zrobić blok warzywny z marchewki i cukinii?

Warzywa przeznaczone na blok warzywny należy oczyścić, czyli umyć i ewentualnie obrać. Jeśli chodzi o cukinię nie jest konieczne jej obieranie, pod warunkiem, że ma cienką i delikatną skórkę. Ze starszych i bardziej dojrzałych warzyw lepiej jednak skórkę usunąć. W czasie pieczenia nie zdąży odpowiednio zmięknąć i będzie wyczuwalna w potrawie.

Przepis: Blok warzywny

Zapiekanka z cukinii i marchewki w lekkiej masie

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
280 w każdej porcji

Składniki

  • 2 młode, nieduże cukinie
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 3 jajka
  • 150 g kremowego twarożku

Sposób przygotowania

  1. Krojenie warzywCukinie umyj, wytrzyj, przekrój na 3-4 części, a potem pokrój ją w cienkie, dość wąskie paski. Marchewki obierz, pokrój w cienkie paski. Cebulę obierz, pokrój w niedużą kostkę. Ząbki czosnku obierz, przepuść przez praskę.
  2. Przygotowanie masyTwarożek rozmieszaj z jajkami, a potem dodaj śmietankę i wymieszaj na w miarę gładką masę. Połącz ją z czosnkiem, dopraw solą i pieprzem.
  3. Pieczenie blokuDo pokrojonych warzyw dodaj masę śmietanowo-jajeczną. Całość delikatnie wymieszaj. Przelej do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką keksówki. Piecz ok. 45 minut w 180 stopniach Celsjusza lub do momentu, aż masa się zetnie.

Jak podać blok warzywny?

Blok warzywny należy pokroić w grube plastry i podać na ciepło lub zimno. Najlepiej będzie smakował zaserwowany z dodatkiem sosu. Może to być np. sos jogurtowo-czosnkowy, koperkowy czy ziołowy. Taki zestaw jest w stanie zastąpić lekki obiad. Doskonale też sprawdzi się w roli eleganckiej przystawki lub przekąski. Wtedy warto go pokroić na nieco mniejsze porcje.

Czytaj też:
Sezon na dynię otwieram rewelacyjną przekąską. Ten prosty przepis mam od sąsiadki
Czytaj też:
Gdy moje dzieci szukają przekąski, robię im francuskie babeczki. Używam tylko 2 składników