Wygląda jak zgniła gruszka, a to prawdziwy skarb. Polacy zapomnieli o nieszpułce, a zrobisz z niej pyszny dżem

Wygląda jak zgniła gruszka, a to prawdziwy skarb. Polacy zapomnieli o nieszpułce, a zrobisz z niej pyszny dżem

Dodano: 
Nieszpułka
Nieszpułka Źródło: Shutterstock / Creative Family
Nieszpułka niegdyś bardzo znana i popularna, dziś jest niemal zupełnie zapomniana. Ten niepozorny owoc to prawdziwa bomba witaminowa. Podpowiadamy jak jeść nieszpułkę i jak zrobić dżem z nieszpułki.

Jeśli zerwiesz dojrzałą nieszpułkę, nie będziesz w stanie jej zjeść. Jest cierpka i twarda, zupełnie niezjadliwa. Cały sekret polega na tym, aby zbierać nieszpułkę po pierwszych przymrozkach, albo zostawić ją w domu na kilka tygodni. Autorka bloga „U Ciotałki”, która pierwszy raz przyrządzała nieszpułkę, napisała o tym procesie wprost: „Kilka tygodni później, przechowywane w chłodzie owoce, zaczęły mięknąć i do jedzenia zaczęły nadawać się w takiej formie, że gdybym nie wiedziała, że tak ma być, to uznałabym, że się zepsuły”.

Co to jest nieszpułka?

Nieszpułka w Polsce zwykle sadzona jest jako roślina ozdobna, można ją spotkać nie tylko w ogrodach, ale też w parkach. Dawniej była lubiana i popularna, dziś mało kto sięga po te przypominające małe jabłka lub gruszki owoce. Sadzonki nieszpułki można be problemu kupić w wielu sklepach ogrodniczych.

Nieszpułka owocuje we wrześniu i październiku. Warto wiedzieć, że jej owoce są niezwykle cenne – to m.in. bogate źródło witaminy C, ale też magnezu, potasu, fosforu czy wapnia. Nieszpułce przypisuje się także działanie antynowotworowe.

Co zrobić z nieszpułki? Możliwości jest wiele. Nieszpułkę można jeść na surowo (ale po tym, jak swoje odleży), można ją suszyć, ale też zrobić z niej przetwory na zimę, np. dżem, kompot albo nalewkę. Można ją też wykorzystywać do pieczonych mięs (wystarczy dorzucić owoce do brytfanki z mięsem i upiec). Z kolei z suszonej nieszpułki można zrobić herbatkę lub dodać ją do kompotu z suszu.

Jak zrobić dżem z nieszpułki?

Podajemy prosty przepis na dżem z nieszpułki. Należy wykorzystać do niego owoce już dobre do jedzenia, a więc takie, które przeleżały kilka tygodni i zbrązowiały.

Przepis: Dżem z nieszpułki

Z podanych proporcji powinny wyjść 2-3 słoiczki dżemu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
1 godz. 30 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
857 w każdej porcji

Składniki

  • 1,5 kg nieszpułki
  • 500 g cukru
  • 5 łyżek wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie owocówNieszpułki pokrój na połówki, usuń charakterystyczne szypułki na końcu. Wrzuć do garnka, dodaj wodę i gotuj, aż owoce zaczną się rozpadać. Wówczas pretrzyj je przez gęste sito.
  2. Robienie dżemuTo nieszpułkowego musu dodaj cukier oraz sok z cytryny. Gotuj na małym ogniu często mieszając, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Gorący dżem przekładaj do wyparzonych słoików.

Jeśli wlewasz do słoików gorący dżem z nieszpułki, należy go od razu zakręcić i wówczas nie wymaga on dodatkowej pasteryzacji. Jeśli chcesz pasteryzować dżem, włóż słoiki do piekarnika, ustaw temperaturę na 110 stopni, a kiedy piekarnik ją osiągnie, wyłącz go, a dżemy zostaw w środku do ostygnięcia.

Dżem z nieszpułki jest świetny na kanapki i grzanki na słodko, ale można go też dodawać do mięs.

Czytaj też:
Co roku zbieram bukiety żółtych kwiatów i robię syrop. Mało kto wie, że nawłoć to cenna roślina
Czytaj też:
Do brzoskwini dodaj jeden egzotyczny owoc. Ten dżem smakuje rewelacyjnie, a przepis jest prosty


Źródło: smaki.pl, uciotalki.blogspot.com