Robię delikatne ciasto i wypełniam aromatycznym farszem. Tureckie pierożki manti to uczta dla podniebienia

Robię delikatne ciasto i wypełniam aromatycznym farszem. Tureckie pierożki manti to uczta dla podniebienia

Dodano: 
Tureckie pierożki manti
Tureckie pierożki manti Źródło: Shutterstock / Esin Deniz
Tureckie pierożki manti pozwalają odbyć kulinarną podróż do pachnącego orientalnymi przyprawami Stambułu. To aromatyczne danie smakuje o wiele lepiej niż włoskie tortellini.

Przepis na pierożki manti przywiozłem z podroży do Turcji. Ich wygląd i zapach sprawiły, że nie mogłem oprzeć się pokusie skosztowania proponowanego mi z ulicznego straganu dania, a smak zachwycił mnie od pierwszego kęsa. Przygotowanie tureckich pierożków manti wymaga nieco cierpliwości, ale naprawdę warto się poświęcić, bo smak w pełni wynagradza czas spędzony w kuchni.

Jak przygotować tureckie pierożki manti?

Podstawą dania jest bardzo elastyczne ciasto z mąki pszennej, wody, jajka, oleju i soli, które odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby odpoczęło. Po rozwałkowaniu ciasta wykrawam małe kwadraty o boku 3-4 cm. Na każdy kawałek ciasta nakładam mięsne nadzienie, a następnie zlepiam przeciwległe rogi, tworząc małe sakiewki. Tak przygotowane pierożki manti gotuję lub piekę.

Sekretem smaku tych pierożków jest mieszanka przypraw osmańskich: kupisz takie w sklepach z kuchniami świata, można je też bez trudu zamówić przez Internet. Jeśli nie masz takiej przyprawy, dalej podaję inne, pyszne inspiracje na farsz do pierożków manti.

Przepis: Tureckie pierożki manti

Przepis przywieziony z wakacji.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Turecka
Czas przygotowania
1 godz. 30 min.
Czas gotowania
8 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
505 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 ml gorącej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 małe jajko
  • sól

Na farsz:

  • 300 g mięsa mielonego
  • 1 mała cebula czerwona
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw osmańskich
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaMąkę pszenną przesiej do miski. Dodaj 1/2 łyżeczki soli, olej oraz gorąca wodę. Wieszaj składniki łyżką. Gdy mąka ostygnie, dodaj roztrzepane jajko i wyrób jednolite ciasto. Owiń ciasto folią i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
  2. Przygotowanie farszuMięso mielone umieść w misce. Dodaj startą na tarce czerwoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszankę przypraw osmańskich i wyrób masę dłonią. Dopraw mięso solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  3. Wykonanie i gotowanieCiasto bardzo cienko rozwałkuj (1-2 mm) i podziel na kwadraty. Nałóż farsz i zlep przeciwległe rogi. Gotuj pierożki przez 6-8 minut w osolonym wrzątku.

Jak podawać tureckie pierożki manti?

Tradycyjnie danie serwowane jest polane masłem z odrobiną czerwonej papryki słodkiej lub wędzonej (opcjonalnie płatków chili) oraz jogurtem. Do pierożków manti podawany jest też m.in.:

  • sos pomidorowo-paprykowy z dodatkiem tureckich przypraw i mięty,
  • sos jogurtowo-czosnkowy,
  • sos jogurtowo-ziołowy.

Mini pierożki można również podawać posypane serem np. parmezanem.

Inne propozycje farszu do tureckich pierożków manti

Tradycyjny farsz do pierożków manti, który uwzględniłem w powyższym przepisie, możesz zastąpić farszem na bazie np.:

  • pieczonych/grillowanych warzyw (marchew, cukinia, papryka, bakłażan, cebula, czosnek) z dodatkiem ziół np. oregano i tymianku;
  • startych na tarce i podsmażonych z cebulą oraz czosnkiem pieczarek lub grzybów leśnych;
  • podsmażonego z czosnkiem szpinaku oraz sera feta, gorgonzola lub mozzarella;
  • bardzo drobno posiekanych suszonych pomidorów w zalewie z oliwy z oliwek oraz tartego parmezanu, przeciśniętego przez praskę czosnku i suszonej bazylii.

Czytaj też:
Obiad jak na greckich wakacjach. Lekkie i aromatyczne piersi z kurczaka zrobisz w 30 minut
Czytaj też:
Biorę paczkę makaronu i puszkę pomidorów. Aromatyczny i sycący posiłek w 15 minut

Źródło: smaki.pl