Przepis na pierożki manti przywiozłem z podroży do Turcji. Ich wygląd i zapach sprawiły, że nie mogłem oprzeć się pokusie skosztowania proponowanego mi z ulicznego straganu dania, a smak zachwycił mnie od pierwszego kęsa. Przygotowanie tureckich pierożków manti wymaga nieco cierpliwości, ale naprawdę warto się poświęcić, bo smak w pełni wynagradza czas spędzony w kuchni.
Jak przygotować tureckie pierożki manti?
Podstawą dania jest bardzo elastyczne ciasto z mąki pszennej, wody, jajka, oleju i soli, które odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby odpoczęło. Po rozwałkowaniu ciasta wykrawam małe kwadraty o boku 3-4 cm. Na każdy kawałek ciasta nakładam mięsne nadzienie, a następnie zlepiam przeciwległe rogi, tworząc małe sakiewki. Tak przygotowane pierożki manti gotuję lub piekę.
Sekretem smaku tych pierożków jest mieszanka przypraw osmańskich: kupisz takie w sklepach z kuchniami świata, można je też bez trudu zamówić przez Internet. Jeśli nie masz takiej przyprawy, dalej podaję inne, pyszne inspiracje na farsz do pierożków manti.
Przepis: Tureckie pierożki manti
Przepis przywieziony z wakacji.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Turecka
- Czas przygotowania
- 1 godz. 30 min.
- Czas gotowania
- 8 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 505 w każdej porcji
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 150 ml gorącej wody
- 2 łyżki oleju
- 1 małe jajko
- sól
Na farsz:
- 300 g mięsa mielonego
- 1 mała cebula czerwona
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka mieszanki przypraw osmańskich
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaMąkę pszenną przesiej do miski. Dodaj 1/2 łyżeczki soli, olej oraz gorąca wodę. Wieszaj składniki łyżką. Gdy mąka ostygnie, dodaj roztrzepane jajko i wyrób jednolite ciasto. Owiń ciasto folią i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
- Przygotowanie farszuMięso mielone umieść w misce. Dodaj startą na tarce czerwoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszankę przypraw osmańskich i wyrób masę dłonią. Dopraw mięso solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Wykonanie i gotowanieCiasto bardzo cienko rozwałkuj (1-2 mm) i podziel na kwadraty. Nałóż farsz i zlep przeciwległe rogi. Gotuj pierożki przez 6-8 minut w osolonym wrzątku.
Jak podawać tureckie pierożki manti?
Tradycyjnie danie serwowane jest polane masłem z odrobiną czerwonej papryki słodkiej lub wędzonej (opcjonalnie płatków chili) oraz jogurtem. Do pierożków manti podawany jest też m.in.:
- sos pomidorowo-paprykowy z dodatkiem tureckich przypraw i mięty,
- sos jogurtowo-czosnkowy,
- sos jogurtowo-ziołowy.
Mini pierożki można również podawać posypane serem np. parmezanem.
Inne propozycje farszu do tureckich pierożków manti
Tradycyjny farsz do pierożków manti, który uwzględniłem w powyższym przepisie, możesz zastąpić farszem na bazie np.:
- pieczonych/grillowanych warzyw (marchew, cukinia, papryka, bakłażan, cebula, czosnek) z dodatkiem ziół np. oregano i tymianku;
- startych na tarce i podsmażonych z cebulą oraz czosnkiem pieczarek lub grzybów leśnych;
- podsmażonego z czosnkiem szpinaku oraz sera feta, gorgonzola lub mozzarella;
- bardzo drobno posiekanych suszonych pomidorów w zalewie z oliwy z oliwek oraz tartego parmezanu, przeciśniętego przez praskę czosnku i suszonej bazylii.
Czytaj też:
Obiad jak na greckich wakacjach. Lekkie i aromatyczne piersi z kurczaka zrobisz w 30 minutCzytaj też:
Biorę paczkę makaronu i puszkę pomidorów. Aromatyczny i sycący posiłek w 15 minut